Hoe gezond is een appel eigenlijk?

Appels zijn waarschijnlijk het meest populaire fruit dat er is. Maar hoe gezond is een appel eigenlijk? Een appel per dag houdt de dokter op afstand, zeggen ze in het Engels. Maar waarom zijn appels eigenlijk zo gezond? Is het puur een vitaminekwestie, of zit er meer in appels? Ontdek hoe je appels kunt benutten voor een goed humeur, een goed figuur, een strakke huid en een positief zelfbeeld. Een perfecte bron van natuurlijke gezondheid dus!

 “Als ik zou weten dat morgen de wereld zou vergaan zou ik vandaag nog een appelboompje planten”. Maarten Luther.

Verschillende soorten

Er zijn wel zoveel verschillende appelsoorten, teveel om op te noemen. Wereldwijd zijn er wel 7.000 soorten bekend. En in verschillende smaken: zoet, zuur, zoet/zuur.

Appels zijn seizoengebonden, maar wel het hele jaar verkrijgbaar. Gelukkig maar, want dat appeltje voor de dorst is een bron van gezondheid. Een veelzijdige vrucht en gezond tussendoortje met vele goede eigenschappen (De appel als bron van gezondheid, G.A. Ulmer).

  • Een goede stofwisseling.
  • Een goed functionerende darm.
  • Afvoer van schadelijke stoffen.
  • Verlaging van de cholesterolspiegel.
  • Voorkomen van hartaandoeningen.
  • Spelenderwijs afvallen.
  • Een frisse huid.
  • Beter humeur.
  • Als bachbloesem: reinigend voor lichaam en geest.

“An Apple a day keeps the doctor away”

Hoe gezond is een appel: bron van goede stoffen

Appels bevatten veel vitamines (A, B1, B2, B3, C en E), mineralen ( magnesium, natrium, fosfor, zwavel, calcium, koper, silicium, aluminium, appelzuur, pectine en ijzer). Als je de appel eet met de schil en het klokhuis is dat goed tegen reuma, jicht en migraine. De pectine is goed voor de stoelgang en verlaagd het cholesterol gehalte. Pectine maakt ook schadelijke stoffen uit het milieu onschadelijk. Daarom appels niet schillen: de pectine zit vlak onder de schil! Het ijzer in de appel zorgt ervoor dat ijzer uit het voedsel beter wordt opgenomen in het lichaam.

Afslanken met appel

Hoe gezond is een appel bij afslanken?Een appeldieet is zeer geschikt voor afslankkuren. Een appel bevat weinig calorieën en zorgt al snel voor een gevoel van verzadiging omdat hij zo sterk uitzet in de maag. Niet onbelangrijk zijn de vitaminen, mineralen en sporenelementen. Vruchtensuiker uit appels levert direct energie, zonder extra belasting. En tot slot het suikeralcohol sorbiet dat een laxerende werking heeft.

“Wie wil afvallen, neemt voor het eten een appel, dat neemt de grootste trek weg en helpt zo de calorieën beperken”.

Behoefte aan voeding wordt door het lichaam zelf aangegeven door het gevoel van trek, honger en een verzadigd gevoel. Dus dit zou de hoeveelheid die we eten moeten bepalen, als we nog gewend zijn om te luisteren naar ons lichaam. Gelukkig kunnen bachbloesems ons erbij helpen om weer dichter bij onze eigen natuur te komen door middel van bewustwording van onze blokkades.

Dus eigenlijk is slank zijn niet iets wat door de mode bepaald zou moeten zijn, maar iets wat het gezond verstand wil.

Meer tips voor gezond afvallen? Lees hier verder

Hoe gezond is bachbloesem Crab Apple?

De Bachbloesem variant van appel is de reinigende remedie voor zowel lichaam als geest. Wanneer je ergens van walgt, een negatief zelfbeeld hebt of het blijft maar door je hoofd spoken dat je iets lelijks hebt gezegd kan deze remedie helpen jezelf te reinigen van de negativiteit.  Maar ook voor mensen die dwangmatig hun huis schoonmaken of een andere dwangneurose hebben kan het een goede ondersteuning zijn. Werking bloesemremedie: Helpt om jezelf te accepteren zoals je bent, een positief beeld van jezelf te krijgen en op een ontspannen manier in het leven te staan.

Spiegeltje, Spiegeltje  aan de wand

Heel belangrijk voor de huid zijn vitaminen die de doorbloeding bevorderen, de huidvaten versterken en het bindweefsel opbouwen. De mineralen zijn ook onontbeerlijk voor de stofwisseling en de doorbloeding van de huid. Ze verbranden vet, ontgiften het lichaam en regelen de waterhuishouding. De appel heeft dat allemaal in zich, niet voor niets is er het spreekwoord “de appel winnen” (als mooiste erkend worden). Vandaar dat ik elke dag een appel eet!

Appel is gezond voor een strakke en gladde huid

De appel pectine is ook goed voor uitwendig gebruik op de huid, door er een maskertje van te maken die de huid glad en strak maakt. Rasp een appel en doe daar een theelepel honing doorheen. Doe dit mengsel op de schoongemaakte huid en laat het 25 minuten inwerken. Afspoelen met lauwwarm water.

Gezonde appels voor een goed humeur

Depressie wordt veroorzaakt door te weinig vitamine C en E,  veroorzaakt door te weinig zuurstof   in het bloed. Appels helpen de zuurstoftoevoer te vergroten, in combinatie met de juiste ademhaling. Bij vermoeidheid en concentratiestoornissen: eet een appel. De koolhydraten, vruchtensuiker en druivensuiker zorgen snel voor nieuwe energie omdat ze gemakkelijk in het lichaam worden opgenomen.

appel en gezondheid

elke dag een appel en je hebt geen dokter nodig

“Wie zichzelf bewaart, bewaart geen rotte appel” (zuinig zijn op jezelf en je gezondheid, want die zijn niet vervangbaar).

Wil je nog meer gezonds? Bekijk dan ook eens: Hoe gezond zijn kikkererwten? Met lekkere recepten voor bijvoorbeeld het maken van je eigen humus!

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.

Eén reactie

  1. Pingback: ​Slimme innovaties in megasteden - SWAT

Reacties zijn gesloten.