Het belang van financiële zekerheid voor mentale rust

Je hoeft niet rijk te zijn om geluk te ervaren. Toch is het zo dat stressen om financiële zaken niet meehelpt bij het vinden van geluk en.of mentale rust. In dit gastartikel wijzen de mensen achter ThinkRich je op de gevolgen van financiële stress en hoe je dit kunt verbeteren. Daarmee voorkom je dat je in een negatieve mindset terechtkomt en stress (en daarmee nog meer geldzorgen) aantrekt.

mentale rust door financiële zekerheid

De gevolgen van financiële stress

Mensen die onder financiële stress leiden, raken sneller in armoede. Dit komt doordat de mentale problemen toenemen en sommige mensen het overzicht niet meer kunnen houden. Er is bovendien ook veel schaamte naar de buitenwereld toe. Doordat mentale problemen toenemen, is er kans op een depressie of een andere mentale stoornis. Bij een depressie hebben mensen al minder snel de neiging om er op uit te gaan. Het hele functioneren kan er dus onder gaan leiden. Doordat de mentale toestand verergerd (zie ook onze tips over chaos in je hoofd), nemen ook de schulden meestal toe.

Ook kunnen mensen eerder in een sociaal isolement terechtkomen. Mensen met schulden raken bovendien eerder verslaafd aan verdovende middelen, zoals alcohol en drugs. Mensen die al verslavingsgevoelig zijn, lopen bovendien meer risico om terug te vallen in het oude gedrag. Stress en financiële problemen zijn dus belangrijke triggers hiervoor. Ook kunnen schulden zorgen voor risicogedrag.

Denk aan stelen, overvallen plegen en gokken. Het plegen van een strafbaar feit, zorgt automatisch weer voor een fikse geldboete. De problemen verergeren daardoor alleen maar. Mensen komen op deze manier in een spiraal terecht van schulden, stress en mentale problematiek. Uiteraard geldt dit niet voor iedereen maar het is wel goed om je bewust te zijn van oorzaken en mogelijke gevolgen van financiële onzekerheid.

Hoe kun je zorgen voor een (financieel) stabiel leven?

Het is belangrijk om goede hulp te zoeken, als je zelf je schulden niet meer onder controle kunt houden. Dit kan door de GGZ in te schakelen en eventueel met een psycholoog te gaan praten. Verder zijn er instanties waarbij je een maatje kunt inschakelen. Deze kan samen de financiële situatie op een rij zetten.

Ook een bewindvoerder zou een optie kunnen zijn. Die regelt de financiële zaken op een overzichtelijke manier en voorkomt dat je meer uitgeeft, dan je hebt. De schuldhulpverlening kan bovendien passende hulp bieden. Door een overzichtelijk financieel plan op te stellen, heb je meer overzicht over je inkomsten en uitgaven. Kijk naar de mogelijkheden om maandelijks iets weg te leggen om op langere termijn zekerheid te creëren, zoals een pensioenrekening. Dit geeft bovendien rust. Als de mentale toestand verbeterd, is het tijd om weer op zoek te gaan naar een passende baan.

Dit kan op meerdere manieren voor financiële rust en dus meer mentale rust zorgen. Kortgeleden heb ik zelf voor mijn moeder ook hulp van buitenaf ingeschakeld. Ze overzag het allemaal niet meer. En dat gaf mij vervolgens weer onrust, omdat ik zag dat ze steeds moeilijker rond kwam en dreigde in financiële problemen te komen.

Toevoeging van Jolanda

Een jobcoach of een loopbaancoach kan kijken, welke baan het beste bij je aansluit. Het is daarom belangrijk om het re-integratietraject succesvol te doorlopen. Verdien je te weinig? Ga dan op zoek naar een baan die beter verdient en waar je ook van geniet. Financiële zekerheid heb je niet zomaar, deze bouw je langzaam op. Echter is het zetten van de eerste stap, de beste manier om jezelf over de drempel te trekken. Je zult merken dat mentale klachten geleidelijk afnemen, naarmate je leven zich stap voor stap stabiliseert.

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.