Heeft je kind slaapproblemen of bang in het donker?

Het komt in alle leeftijden voor, dat kinderen niet goed kunnen slapen. Heeft je kind slaapproblemen of bang in het donker zoals ‘s avonds niet in slaap kunnen komen, elke nacht wakker worden of ‘s morgen heel vroeg wakker worden? Daar kunnen verschillende redenen en gelukkig ook oplossingen voor zijn. Probeer deze 6 tips en wie weet wordt slapen opeens een feestje in plaats van een probleem.

Heeft je kind slaapproblemen: of gewoon vroeg wakker?

Sommige kinderen zijn gewoon wakker als het licht wordt. Deze vroege vogels hebben gelijk zin om vol energie aan de dag te beginnen. Daar kun je niet zoveel aan veranderen, maar je kunt je kind wel leren om zichzelf even te vermaken als je zelf half 6 nog even te vroeg vindt. Leg wat speelgoed klaar naast het bed, of een leuk boekje. Vind je kind het lastig om alleen te zijn, dan kun je bachbloesem Impatience geven, zodat hij rustiger wordt en kan wachten tot het tijd is om aandacht te krijgen. Een bachbloesem die hier ook goed bij past is Larch. Deze bachbloesem helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen en daardoor makkelijker even alleen kunnen zijn.

Slaapproblemen bij kinderen: moeite om in slaap te vallen

Uiteindelijk toch in slaap gestort?

Elk kind heeft er wel eens last van: niet goed in slaap kunnen komen. Heeft je kind slaapproblemen of bang in het donker: dan kunnen ze hun ouders daar lekker mee bezig houden. Dat is voor vele ouders vast wel bekend: nog even een glaasje water, nog even naar de wc, nog even een knuffel, de voorbeelden zijn legio. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, waarom je kind niet kan slapen. Voor ieder probleem een passende bachbloesem voor kinderen.

Spannende gebeurtenissen kunnen een oorzaak zijn, zoals de eerste keer naar school, sinterklaas, hun eigen verjaardag. Dit zijn spanningen of angsten met een bekende oorzaak, waar je bachbloesem Mimulus goed bij kunt gebruiken.

Maakt jouw kind zich ergens zorgen over? Met een hoofd vol zorgelijke gedachten kun je natuurlijk niet lekker slapen. Bachbloesem White Chestnut geeft rust in het hoofd, en dus ontspanning om te kunnen slapen.

Ontdek de Numsy Origina

Hét apparaat dat de slaapkamer van jouw kindje verandert in een oase van rust en slaap. Met ontspannend geluid en LED-verlichting tegen de angst voor het donker. Bekijk meer informatie.

Heeft je kind slaapproblemen en moeite met loslaten

Het kan voor kinderen soms ook moeilijk zijn om de dag los te laten. Als er veel gebeurt is op een dag, kost het tijd om dingen te verwerken. Of het was zo gezellig, dat je kind nog helemaal geen zin heeft om te slapen. Heeft je kind slaapproblemen of bang in het donker: sluit de dag af met een terugblik op de dingen die gebeurt zijn.  Het helpt om alles nog even op een rijtje te zetten en geef wat Walnut ter ondersteuning. Deze Bachbloesem helpt bij het loslaten van de dag!

Het kan ook nieuwsgierigheid zijn, niet willen slapen omdat je kind wil weten wat er in huis gebeurt. Hoe komt dat, is hij jaloers, omdat bijvoorbeeld een baby-broertje nog even de fles (en dus aandacht) krijgt. Of is er een ouder broertje of zusje dat langer op mag blijven. Omdat jaloersheid een kind kan belemmeren, doe je hem een plezier met Holly. Deze bachbloesem bevordert de gemoedsrust.

Wil je meer lezen over Bach bloesems voor kinderen, zodat ze evenwichtig kunnen opgroeien met deze ondersteuning. Ben je toe aan nog meer verdieping, dan is de volgende stap een echte aanrader.

Ongewenste gewoontevorming bij slaapproblemen

Wanneer alle oorzaken van de slaapproblemen zijn weggenomen, kan het toch zijn dat de slaapproblemen blijven. Bijvoorbeeld, een kind dat ziek is geweest heeft extra aandacht gekregen, doordat je wat langer bij hem bleef zitten terwijl je hem naar bed bracht. Die extra aandacht is een ongewenste gewoonte geworden, nu het kind weer beter is. Het is belangrijk om dit patroon te herkennen en duidelijk te maken dat er nu weer de oude regels gelden. Soms kan een beloning van het gewenste gedrag ook helpen.

Bachbloesem Chestnut Bud kan hierin een extra steuntje zijn, om terugkerende gedragspatronen te doorbreken. En Chicory helpt het kind om tevreden te zijn met zichzelf en de situatie, waardoor die extra aandacht niet meer nodig is.

Heeft je kind slaapproblemen of bang in het donker: monsters onder het bed

Als het donker wordt, lijkt alles anders. Vooral kinderen met een levendige fantasie, of gevoelige kinderen kan het donker akelig stil en eng zijn. Deze kinderen zien in het speelgoed op hun kamer opeens een monster. Monsters onder het bed kunnen heel vervelend zijn!

Door hun verbeeldingskracht kunnen kinderen daar behoorlijk bang van worden. Heeft je kind slaapproblemen of bang in het donker: leer ze hiermee omgaan door samen monster verhalen te verzinnen, die de angst omschrijven. Bedenk in het verhaal hoe je samen die monsters kunt verslaan.

Of maak je eigen monsterspray en leg uit dat de spray, waar je bijvoorbeeld een beetje lavendelolie in doet de monster weg jaagt. Daarbij is de geur van lavendel ook heerlijk ontspannend voor het slapen gaan.

Bachbloesems voor kinderen die hier goed bij passen: Aspen, helpt om minder angstig te zijn. Clematis helpt het kind om meer in het hier en nu te leven, in plaats van in de fantasie waar hij zelf bang van wordt. Mimulus is een goede steun voor een kind dat bang is in het donker, deze bachbloesem helpt die angst te overwinnen.

Heeft je kind slaapproblemen of bang in het donker
Leer je kind de hulp in te roepen van ‘droomvrienden’ als dat nodig is. Als je niet hulpeloos bent, sta je sterker in je dromen, maar ook in het leven!

Bang in het donker: nachtmerries

Kinderen van alle leeftijden krijgen wel eens een nachtmerrie. Een nachtmerrie is een angstige droom, waarin hij vreselijke avonturen beleeft. Het kind wordt angstig huilend wakker en kan dan wel een paar druppeltjes Aspen gebruiken om rustig te worden. Heeft je kind slaapproblemen of bang ik het donker: een flesje Rescue druppels is altijd fijn om bij de hand te hebben. Vooral als je kind ook geschokt of bang is.

Bij een stelselmatig terugkerend probleem is de beste optie om Bach druppels op maat te kiezen.

Moedig je kind aan om over die droom te vertellen en bespreek dat je in een droom ook sterk kunt zijn en de monsters kunt verslaan.

Numsy is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het verzorgen van mooie dromen voor kinderen. In hun shop vind je allemaal leuke en fijne producten die zorgen voor een prettige slaapomgeving:
De Numsy Original (white noise en prettig LED-licht)
De NightCalm (met nog meer opties)
Paradise (ook mooi voor je eigen slaapkamer!)
Voorbeeldgids slaaproutines en dutjesschema’s

Geplaatst in Doelgroepen, Uitdagingen & Klachten Overwinnen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.