Goudsbloemen | 8 Toepassingen. Met Ervaringen en Recepten

Goudsbloemen zijn inmiddels bij veel mensen bekend onder de naam Calendula. In de Middeleeuwen werd de goudsbloem gebruikt in de geneeskunde. Daarna zijn ze voor lange tijd niet meer op die manier gebruikt.

Gelukkig is deze mooie bloem, met vele toepassingen, weer in ere hersteld!

Er zijn verschillende bekende merken die goudsbloem in hun producten verwerken. Denk bijvoorbeeld aan Kneipp, VSM, Dr. A. Vogel, Weleda of Holland en Barrett. Zelf gebruik ik vooral graag de producten van Weleda en Kneipp.

Maar waar worden Goudsbloemen dan allemaal voor gebruikt? Leuk dat je het vraagt…

Goudsbloemen in het natuurlijke medicijnkastje

Goudsbloemen zijn onmisbaar is jouw natuurlijke medicijnkastje: als spray, gel of zalf bij verschillende huidklachten.

Zelf zorg ik dat ik het altijd bij de hand heb voor de verzorging en verzachting van de huid bij insectenbeten, wanneer ik te lang in de zon heb gezeten of een ruwe en schrale huid heb. Zo gebruik ik nog veel meer bloemen en kruiden voor mijn natuurlijke EHBO.

Hieronder volgen een aantal tips van fijne producten, waar ik goede ervaringen mee heb. Om je op weg te helpen in je zoektocht naar natuurlijke middelen.

• Calendula spray (Weleda). Deze spray is heel geschikt als eerste hulp product. De spray werkt zuiverend en ondersteund het herstellend vermogen van de huid.
• Weer en Wind Balsem (Weleda). Verzacht en beschermt de tere huid bij guur weer en bij kou. Deze balsem vind ik zelf erg fijn in de winter, als ik weer en wind moet trotseren op de fiets.
• VSM Derma Calandulan zalf. Een eerste hulp zalf voor een ruwe en schrale huid.
• Créme Calendula (Dr. Vogel) brengt verzachting en verkoeling aan de huid als je te lang in de zon hebt gezeten.
• Calendula Emulsie van Holland en Barret. Dit is een crème die geschikt is voor de schrale, rode en gevoelige huid. Het is een crème op basis van plantaardige vaseline, die de huid niet afsluit.

goudsbloemen

Weleda en Calendula producten

De producten van Weleda zijn 100% natuurlijk, zowel de zelfzorgmiddelen als de verschillende verzorgingsproducten. Dat heb ik zelf uitgebreid mogen ervaren toen ik ooit Weleda ambassadeur was.

De Weleda mini’s mochten we zelf proberen en uitdelen als reclame materiaal. Tijdens de training en rondleiding door de tuinen ben ik veel over de natuurlijke producten te weten gekomen. Sindsdien ben ik zelf fan van Weleda. Vooral van de verzorgingsproducten. De natuurlijke geuren werken bij mij goed op mijn humeur en zijn heerlijk ontspannend.

• Calendula massageolie is ideaal voor massage bij mensen met een gevoelige huid. De olie verzacht en verwent de huid, en heeft een frisse citrusgeur.
• Calendula tandpasta reinigt het gebit op natuurlijke wijze en werkt verstevigend voor het tandvlees. De smaak is wennen, omdat er geen menthol in zit. Maar wel aan te raden als je homeopathische medicijnen gebruikt, waarbij je vaak geen menthol mag hebben.

De zelfzorgmiddelen van Weleda zijn gebaseerd op de Antroposofische geneeskunde. Dit is geen vervanging van de reguliere geneeskunde, maar een aanvulling daarop. Bijvoorbeeld Calendula spray (ook geschikt als eerste hulp product) of Calendula zalf. De zalf verzacht de huid en is verzorgend bij bijvoorbeeld kloofjes of een schrale huid.

Er zijn ook een aantal geneesmiddelen doe alleen via een arts worden uitgeschreven. Hierover kun je meer lezen op de website van Weleda.

Voetbad met goudsbloemen

Voor vermoeide en overbelaste voeten, na bijvoorbeeld de hele dag gelopen of gestaan te hebben, is een voetenbad natuurlijk een weldaad.

Aan deze voetbadkristallen is Calendula toegevoegd. En extra fijne en verzorgende ondersteuning wanneer niet alleen je voeten, maar ook de huid van je voeten het zwaar te verduren hebben gehad.

De meeste mensen denken bij een voetenbad aan de winter, maar ik geniet er zelf ook ontzettend van in de zomer. Lekker buiten met een teiltje water, zodat je niet zo voorzichtig hoeft te zijn om het water niet over de rand – en je dure vloerkleed – te laten klotsen. Even een momentje voor mezelf na een dag werken.

Met goudsbloemen maak je je voetenbadje extra zomers!

Giet een halve liter kokend water over 4 eetlepels gedroogde goudsbloemen. Wil je een extra ontspannend bad? Voeg dan ook een eetlepel gedroogde lavendel bloemen en een eetlepel gedroogde rozemarijn toe. Laat het mengsel trekken tot het lauw genoeg is voor je voeten.

Net zoals je in de zomer vaker ijsthee drinkt dan kokendhete, mag ook je voetenbad lekker lauw zijn.

Recepten met Goudsbloemen

Goudsbloem tinctuur – een oplossing van kruiden in alcohol, die wordt gebruikt in fytotherapie, aromatherapie of bijvoorbeeld als parfum – kun je makkelijk zelf maken.

Zelf gebruik in de bloemen uit eigen tuin. Voor een halve liter water heb je 1 eetlepel gedroogde goudsbloemen nodig, die je mengt met het water.

Laat dit mengsel even aan de kook komen en zeef het daarna om de bloemetjes er weer uit te krijgen.

Voor kompressen laat je het vocht afkoelen, en drenk je er een katoenen doek in. Goed uitknijpen voor gebruik. Een goudsbloemkompres kun je gebruiken om bijvoorbeeld op een insectenbeet te leggen, of als reinigende gezichtslotion.

Voor het reinigen van een beschadigde huid gebruik je 1 theelepel van de bloembladeren in een halve liter kokend water. Laat het 10 minuten trekken, zeef het mengsel en laat het afkoelen voordat je het gebruikt op de geïrriteerde huid.

Tot slot: gorgeldrank! Schenk 150 ml heet water over 1 theelepel goudsbloemen. Laat 10 minuten trekken en zeef het. Gebruik het gorgeldrankje warm, ter verzachting van de keel.

Kruidenthee met goudsbloem

Bij kruidenthee worden de zachte delen van de plant gebruikt. Dit zijn de zaden, bladeren en bloemen. En dat is heel eenvoudig zelf te maken.

Voor een pot thee heb je 6 dl kokend water nodig en 20 gram gedroogde of 30 gram verse goudsbloemen. Hiervan kun je ongeveer 4 koppen thee drinken. Verwarm de pot, doe de bloemen erin en giet het kokende water op de bloemen. Laat het geheel 10 minuten trekken en giet de thee door een zeefje in het theeglas. Voeg eventueel naar smaak honing toe.

Goudsbloem thee is ondersteunend voor de maag.

Ontdek meer over ontspannende soorten kruidenthee.

goudsbloemen

De eetbare blaadjes van de Goudsbloem

De blaadjes van de goudbloem zijn een vrolijke toevoeging voor je salade. Maar ze zijn niet alleen maar voor de sier.

Omdat er allerlei vitaminen en mineralen in zitten, zijn ze ook een gezonde aanvulling op onze voeding. Voor de liefhebbers: ze zijn net zo gezond als de blaadjes van de paardenbloem.

En wie wordt er nu niet vrolijk van het zien van zo’n vrolijke salade, vol kleur?

De bloemen van de goudsbloem zijn ook lekker in de soep, om pesto van te maken of koekjes mee te bakken. Hiervoor kun je zowel verse als gedroogde bloemen gebruiken. Op bijvoorbeeld Smulweb zijn er volop recepten te vinden.

Leuk om te weten: fijngehakte goudsbloemen kun je gebruiken om rijst geel mee te kleuren, als alternatief voor saffraan.

Goudsbloem en huisdieren

Net als bij mensen kun je goudsbloem gebruiken bij huisdieren. Een licht wondje kun je bijvoorbeeld schoonmaken met koud water om het vuil te verwijderen. Daarna kun je twee maal daags Calendula zalf aanbrengen, om het genezend vermogen van de huid te ondersteunen.

Bij twijfel, of ernstige verwondingen ga je natuurlijk naar de dierenarts!

Als mijn kat vlooien had en daardoor een geïrriteerde huid, gebruikte in een  kruidenspoeling met goudsbloem na het wassen.

Zo’n kruidenspoeling is simpel te maken. In 1,25 ml water laat je 2 eetlepels gedroogde goudsbloemen, 2 eetlepels gedroogde smeerwortel en 2 eetlepels gedroogde kamille sudderen in een afgedekte pan. Daarna van het vuur afhalen en laten trekken tot het mengsel is afgekoeld. Zeef het en gebruik het als afsluitende spoeling na het baden.

Als je kat zo lang blijft zitten tijdens het wassen natuurlijk.

Goudsbloemen in de tuin

Niet onbelangrijk om te vermelden: door hun zonnige oranje (soms gele) kleur zijn goudsbloemen ook gezellig in de tuin. Als je het leuk vind kun je ze ook nog zelf zaaien, in bakken of in de volle grond. Zorg dat de grond goed los geschoffeld is, strooi de zaden uit en bedek ze met een beetje aarde. Dit kun je doen in de maanden maart, april, mei of juni, als je in hetzelfde jaar nog van de bloemen wilt genieten. Zorg er wel voor dat ze op een zonnig plekje staan, want daar houden ze van.

De bloemen kunnen geoogst worden zodra ze open gaan staan: je kunt ze zowel vers gebruiken, als laten drogen. Ook de jonge blaadjes kun je gebruiken. Tip: laat ook een paar bloemen uitbloeien, zodat je daar de zaadjes van kunt winnen. Alvast om te bewaren voor volgend jaar, zodat je weer plezier hebt van goudsbloemen in eigen tuin.

En, hoe leuk is het om je eigen bloemen te kunnen plukken, om de tips in deze blog uit te kunnen proberen? Laat je het even weten in een reactie als je aan het planten gaat?

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.