Roos | Geneeskrachtige planten en bloemen

Geneeskrachtige planten en bloemen –> Roos

Een roos wordt ook wel de bloem van de liefde genoemd. Deze koningin der bloemen komt zowel in sprookjes als in gezegdes en liedjes.
Er zijn verschillende soorten roos, zoals hondsroos (die we ook kennen als bachbloesem), damascener roos, franse roos en egelantier. Maak kennis met de veelzijdigheid van deze prachtige bloem.

Wil je weten waar de roos nog met liefde en op een natuurlijke manier gekweekt wordt? Dan is het zeker de moeite waard om te gaan kijken bij Rozen en Radijs. Zij proberen de natuur weer terug te halen in de biologische teelt, door met de seizoenen mee te gaan en compost te gebruiken. Hun motto op de website: “Rozen geef je niet met je handen, maar met je hart”.

roos

Geschiedenis en weetjes

Rozenbottels, -blaadjes en -olie geven zwakke zenuwen een weldadige rust, de geur verbeterd de stemming en kalmeert bij onrust. Wil je meer lezen over de ondersteuning van het herstellend vermogen van je lichaam met roos of andere planten en kruiden? Misschien heb je iets aan de tips en leuke recepten uit de leuke boeken die hierover te vinden zijn.

Een rozenbottel zit vol vitamine C en is ook rijk aan de vitamines A, B en K, en daardoor stimulerend voor het afweersysteem. Met deze wetenschap is het logisch dat de bottels verwerkt worden in siropen en vruchtendrank voor kinderen.

Het gebruik van de kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts.

Roos: toepassingen

Het gebruik van de franse roos kan het afweersysteem ondersteunen en het immuunsysteem stimuleren. Rozenbottelsiroop heeft een goede werking op de darmflora en ondersteunt een gezonde spijsvertering. Rozenblaadjes als thee kunnen helpen overtollig vocht af te voeren en is ook geschikt als reinigende thee door afvalstoffen af te voeren.

De damascener roos is al vele eeuwen bekend in het Oosten, toen de kruisvaarders haar in de 14e eeuw naar het Westen haalden. En gelukkig maar, want deze roos wordt nu vooral voor de productie van geurstoffen gebruikt vanwege zijn heerlijke geur. In Bulgarije zijn uitgestrekte velden met deze rozen, die daar voor dit doeleinde gekweekt worden.

Bij het aanraken van het blad van de egelantier komt een frisse appelgeur vrij, terwijl de bloemen juist weinig geur hebben. Die bloeien enkele weken in juli, later gevolgd door ovale oranjerode bottels.

Recepten met roos

De thee van gedroogde rozebottels is een smakelijke en gezonde winterdrank. Het drinken van deze thee bevordert een natuurlijke, gezonde slaap en helpt bij innerlijke onrust. Recept: week de gedroogde ontpitte schillen een nacht in water. Voor gebruik moet je dit mengsel nog 3 kwartier zachtjes koken. Daarna kun je het zeven en eventueel zoeten met suiker of honing.

Van rozenbottels kun je behalve siroop ook jam maken. Dat is leuk om te doen en gezond! Hoe je dat doet lees je hier.

Een droge gevoelige huid kan wel wat extra aandacht gebruiken. Rozenwater is zacht reinigend voor en ondersteund het zelf herstellend vermogen van de huid. Plantaardige glycerine helpt de huid zijn vocht te bewaren en rozenolie is verzachtend. Dan is het wel begrijpelijk dat rozenblaadjes in veel schoonheidsproducten gebruikt worden. En het ruikt ook nog eens lekker!

Maak je eigen reinigingslotion met 125 ml rozenwater, 125 ml plantaardige glycerine en 2 druppels rozenolie. Giet deze ingrediënten in een fles en schud stevig. Bevochtig je huid met warm water en masseer de lotion er zachtjes in met de vingertoppen. Spoel de huid met warm water.

Roos en Bach

Er zijn twee bachbloesems die iets van roos in zich hebben. Dat is Wild Rose (hondsroos): de bachbloesem die zorgt voor een levendige interesse in het leven. Plezier in het leven en de dingen doen met liefde helpen om je dromen waar te maken!
En ook Rock Rose: de bachbloesem voor moed en tegenwoordigheid van geest. Als je weer bekomen bent van de schrik, kun je weer verder met je leven!

“Alles aan de roos is evenwicht en harmonie. In elk opzicht houdt zij het midden tussen vorm en materie, tussen uitbreiding en samentrekking, tussen hemel en aarde. Zij doet aan de muziek van Mozart denken.” -De taal der kruiden, Mellie Uydert. (1948) –