Pepermunt | Geneeskrachtige planten en bloemen

 Geneeskrachtige planten en bloemen –> Pepermunt

De geneeskracht van pepermunt was al bij de oude Egyptenaren (±1500 v. Chr.) bekend. In duizenden jaren oude graven in Egypte is pepermunt gevonden als grafgift.  Dat is toch wel een teken dat dit volk het een bijzondere en kostbare plant vond. Ook de Grieken en Romeinen waren bekend met de werking.

De pepermunt zoals wij die nu kennen, komt uit Engeland. In ons land komen inmiddels verschillende soorten munt voor, zowel in het in het wild als in onze achtertuin. Pepermunt is één van die vele soorten, net als watermunt, kruizemunt, witte munt, polei en akkermunt. Keuze genoeg dus: én alle soorten hebben een heerlijke muntgeur.

pepermunt

Geschiedenis en weetjes

Muntthee verhelderd het hoofd, als je een beetje duf bent, nog niet goed wakker of een kater hebt. Munt is ook één van de kruiden in ons verfrissende kruidenbuiltje, goed voor de concentratie als je nog even door moet met bijvoorbeeld studeren.

Goed om de dag te beginnen met een kopje muntthee als ontbijtdrankje. Verder bevorderd deze thee de spijsvertering en wordt het in de volksgeneeskunde gebruikt tegen misselijkheid. Muntthee is versterkend voor de zenuwen en kalmeert menstruatiepijnen.

Wetenschappelijk bewezen toepassingen: de ESCOP adviseert toepassing van pepermuntblad bij spijsverteringsstoornissen, winderigheid en maagslijmvliesontsteking. De onderzoeken zijn gedaan aan de hand van ervaringen, niet door klinisch onderzoek. Er is een klinisch onderzoek gedaan naar spanningshoofdpijn, waar 41 mensen aan mee hebben gedaan. Bij de proefpersonen werd pepermunt olie op het voorhoofd, de slapen en in de nek aangebracht. Dit bleek net zo werkzaam te zijn als paracetamol, maar een combinatie van beide gaf nog het beste resultaat. Tip: zelf gebruikte ik deze combinatie al jaren als ik hoofdpijn heb, voordat ik ga slapen. Meestal gebruik ik dan Toco Tholin, een oud huismiddeltje.

Het gebruik van geneeskrachtige planten en bloemen is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts.

Pepermunt: toepassingen

Wat wij als pepermuntjes kopen werd vroeger uit pepermuntolie gemaakt. Tegenwoordig is de smaak helaas namaak. Op één uitzondering na, en dat is de Engelse medicinale pepermunt. Alleen is die is door de sterke smaak niet lekker.

Een paar druppels menthol in kokend water dat is lekker om te stomen bij verkoudheid. Pepermuntolie kun je ook goed op pijnlijke plekken smeren. Bijvoorbeeld bij hoofdpijn: een beetje olie op de slapen en het voorhoofd verlicht de pijn. Voor een frisse adem: kauw op een vers pepermuntblad.

De blaadjes zijn zowel vers als gedroogd een geurig kruid om toe te voegen in sauzen bij vlees.  Wist je dat je pepermuntlaadjes heel goed kunt meekoken met kool? Dit heeft een verfrissende werking, maar let wel op dat je de blaadjes verwijdert voor het opdienen.

Recepten met pepermunt

De munt kun je prima in je eigen achtertuin kweken. Zet het wel in potten, omdat het anders erg gaat woekeren. Pluk de blaadjes voor een vers kopje thee. Doe ze in een thee glas en overgiet het met kokend water, lekker met honing. Natuurlijk kun je de blaadjes ook drogen: bewaar ze dan in een afgesloten pot.

Verse muntblaadjes kunnen ook aan het eten worden toegevoegd. Erg lekker met gesmolten boter bij verschillende groenten. Zoals worteltjes, erwtjes, spinazie, snijbonen, kool, komkommer en aardappelen. Ook lekker in fruitsalade en vruchten bowl.

Pepermuntsiroop: In  een halve liter kokend water laat je 50 gram gesneden bladeren trekken. Dit moet een uur staan. Daarna de bladeren eruit halen. In dit vocht los je langzaam 250 gram suiker op. Daarna enkele minuten laten koken. Zodat het kan indampen. Deze siroop is goed bij maagklachten.

Pepermunt en Bach

Zoals pepermunt goed is voor een helder hoofd zo is bachbloesem White Chestnut dat eigenlijk ook. Deze bachbloesem is goed bij mensen die een vol en duf hoofd hebben van alle gedachten die maar rond blijven malen. White Chestnut geeft rust in je hoofd en zorgt voor een heldere geest, omdat je gedachtestroom meer onder controle is (net als bij mindfulness) . Vertrouwen komt in plaats van piekeren.