Meidoorn | Geneeskrachtige planten en bloemen

Geneeskrachtige planten en bloemen –> Meidoorn

In het heuvelachtige land is de meidoorn duidelijk te zien. Als zij in mei samen met de fruitbomen in bloei staan, is dat een lust voor het oog. Als je in het voorjaar langs een meidoorn fietst of loopt, ruik je dat gelijk. Een heerlijke bloemengeur. Dat komt doordat deze boom  veel witte heerlijk geurende bloemen in het voorjaar heeft en familie is van de roos. Hij staat ook bekend als haagdoorn,  een boom die naast de mooie bloemen ook doornen heeft.  In de herfst is hij net zo mooi, dan krijgt hij een variatie aan bessen. Zowel de bloemen als de bessen zijn bruikbaar voor allerlei doeleinden.

Vroeger werd de meidoorn als afscheiding gebruikt rondom de weilanden, vanwege zijn stevige doornen. Later kregen deze haag concurrentie van het prikkeldraad. Gelukkig is de meidoorn niet helemaal verdwenen uit het landschap.

Meidoorn

Geschiedenis en weetjes

De chinezen waren de eerste die de geneeskrachtige werking ontdekten, waarna nog vele volken volgden. Tegen het eind van de negentiende eeuw werd de meidoorn bekend als geneeskrachtige plant. Toen werd ontdekt welke invloed meidoorn heeft op de gezondheid. Maar ook de verlichtende en verkoelende werking bij opvliegers. Ook helpen de inhoudsstoffen van deze plant bij een zenuwachtig gevoel en bevorderen ze de nachtrust. Door Duits onderzoek is aangetoond dat de meidoorn een heilzame werking heeft op het hart.

De ESCOP adviseert de toepassing van de meidoorn bij verminderde hartprestaties en ter ondersteuning bij functies van hart en bloedsomloop. Meidoornextract verhoogt de contractiekracht van het hart en doet de hartfrequentie dalen.

Als tinctuur is het goed voor de bloedsomloop, door de inhoudsstoffen zoals flavonoïden en procyanidinen. Meidoornbessen zijn ook nog eens rijk aan vitamine C. Verder is het bij inwendig gebruik goed bij winderigheid en een vol gevoel. Voor deze toepassingen verwijzen we liever naar een natuurgeneeskundig of homeopathisch arts.

Het gebruik van geneeskrachtige planten en bloemen is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts.

Meidoorn: toepassingen

In de Middeleeuwen werd Meidoorn niet bepaalt gebuikt om mensen beter te maken. Het hout van deze boom is zeer hard en daardoor was het bij beulen geliefd hout om te gebruiken als hakblok bij onthoofdingen. Gelukkig hebben we die tijd gehad!

Tip:neem bij gevoelens van onrust een tinctuur van valeriaan en meidoorn. Hoe je een tinctuur maakt lees je bij de recepten. Maak van zowel de valeriaan als de meidoornbloemen of bessen een aftreksel. Meng van beide tincturen gelijke delen in een pipetflesje. Neem 30 druppels in bij paniekaanvallen.

Recepten met Meidoorn

Voor een natuurlijk middel ter verlichting bij opvliegers: doe 10 gram meidoornbloemen in de theepot. Giet hier een halve liter komend water overheen en laat het geheel 10 minuten trekken. Voor het beste resultaat: twee kopjes per dag drinken.

Meidoornwijn is hartversterkend. Overgiet 80 gram gekneusde meidoornbessen met 1 fles zoete, Spaanse wijn (0,7 liter). Dit mengseltje moet je twee weken laten staan. Daarna zeef je de bessen eruit en giet je de wijn in de fles. Drink elke avond een klein glas van deze wijn (of 3-5 x daags een eetlepel).

Hoe maak je een tinctuur

Als je zelf een tinctuur gaat maken is een goede graanjenever aan te bevelen. Vul de fles losjes met meidoornbloemen en bessen en daarna bijvullen met graanjenever. De fles goed afsluiten en 3 weken laten staan, bij een gemiddelde temperatuur van 20 graden. Elke dag even schudden. Na de 3 weken de fles leeg maken en de kruidenbrij uitpersen. De tinctuur zeven en in een donkere fles op een koele plek bewaren.

Meidoorn en Bach

Deze boom staat symbolisch voor de brenger van ontspanning, zelfvertrouwen, optimisme en welzijn. De rustgevende werking op het zenuwstelsel en de slaapbevorderende werking van meidoorn komen goed tot hun recht als je het drinkt als thee. En net als Star of Bethlehem helpt het bij het verwerken van een schok in paniek situaties door de rustgevende eigenschappen. Neutraliseert de gevolgen van schok, zowel direct als na een langere periode en helpt bij de verwerking en herstel.

Voel je kalm en getroost door de meidoorn en Star of Bethlehem.