Geneeskrachtige planten en bloemen -> hop
Humulus Lupulus, ofwel hop dankt zijn naam aan het Latijnse Lupus (wolf). Omdat hij om andere planten heen groeit, “moord” hij als een wolf. Hij is familie van de hennep en heeft een slaapwekkende werking.
Wanneer je deze plant in je tuin zet, hou er dan rekening mee dat het door je hele tuin heen gaat groeien. Het is een onkruid dat zich om bomen heen slingert, altijd met de wijzers van de klok mee. Hij bloeit in de zomer, en kan wel 12 meter lang worden. Het blad heeft dezelfde vorm als die van wijnranken.
Geschiedenis en weetjes
De monniken uit de Middeleeuwen zagen hopbellen als “ziel van het Christelijke bier”. Niet voor niets dat ze er dol op waren!
Aan het einde van de vorige eeuw was het gezonder om bier te drinken, dan een glas putwater. Er waren nog geen waterleidingen en het water uit de dorpsput was ook niet echt schoon genoeg om te drinken. Dat is ook niet zo gek, als je bedenkt dat de meeste waterputten op het dorpsplein stonden, vlak bij de begraafplaats.
Het gebruik van de kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts.
Hop: toepassingen
De hop was al bij de Babyloniërs en Egyptenaren bekend als ingrediënt voor bier. In de kloosters gebruikte men hopmeel van de vrouwelijke hopbellen. Deze toevoeging gaf het bier de gewenste pittige smaak en zorgde voor de houdbaarheid.
In de Middeleeuwen waren de kalmerende eigenschappen van humulus Lupulus al bekend. Paracelsus was zeer enthousiast over de slaapverwekkende werking.
De lupine, een stof in de hopbellen, is een krachtig kalmerend middel. In vroegere tijden werd al ontdekt dat hop slaapverwekkend is, door de plukkers. Dus, om lekker te slapen is het aan te raden om je hoofdkussen te vullen met hopbellen.
Recepten met hop
De jonge uitlopers van de hop worden in sommige streken in het voorjaar rauw of gekookt gegeten. Je maakt ze op dezelfde manier klaar als asperges.
Hop is een smaakmaker in allerlei voedingsmiddelen. In de cosmetische industrie wordt er dankbaar gebruik gemaakt van hop in verzorgende shampoo en wordt het toegevoegd aan parfums.
Thee van citroenmelisse, kamille en hop is heerlijk rustgevend voor het slapen gaan.
Bij hoofdpijn: drink om de één of twee uur een kop thee met een mengsel van passiebloem, hop, slaapmutsje en kamille (of verbena).
Hop en Bach
De slaapverwekkende werking van hop is vergelijkbaar met Klaproos. Dit is één van de meest gebruikte bachbloesems bij slaapproblemen.