Goudsbloem of Calendula | Geneeskrachtige planten en bloemen

Geneeskrachtige planten en bloemen --> Goudsbloem (Calendula)

Goudsbloem is vooral bekend onder de Latijnse naam Calendula Officinalis.  Deze bloem, familie van het madeliefje wordt gevonden van Zuid Europa tot in Azië. In Midden Europa wordt Calendula al honderden jaren als heilzaam kruid gebruikt. Dat is ook niet zo gek, want het is een veelzijdige plant.  Calendula werd een daarom een vast onderdeel van de moestuin op de boerderij. De plant bevat etherische oliën, bitter- en looistoffen en saponine. Het is een éénjarige plant en wordt ongeveer 50 cm hoog.  De geel/oranje kleurige bloemen bloeien de hele zomer door. Ook vlinders zijn er dol op!

Goudsbloem

Geschiedenis en weetjes

De bloemen hebben samentrekkende en antiseptische eigenschappen. Deze ingrediënten ondersteunen het afweersysteem.  Hierdoor draagt het bij aan het gezond houden van de luchtwegen. Stimuleert ook maag en darmen. De bitterstoffen in Calendula bevorderen de eetlust. Daarbij ondersteunt het de stofwisseling verbetert ook de vertering en opname van het voedsel in het lichaam. Calendula heeft ook hormonale eigenschappen. Die hebben een gunstige werking op de vrouwelijke voortplaningsorganen. Heel fijn dat dit helpt tegen opvliegers. Met deze informatie willen we geen medisch advies geven, het is slechts informatief bedoeld. Voor advies over lichamelijke aandoeningen en gebruik van goudsbloem voor medische doeleinden verwijzen wij liever door naar een natuurgeneeskundig arts.

Het gebruik van geneeskrachtige planten en bloemen is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts.

Goudsbloem: toepassingen

De goudsbloem was in alle beschavingen bekend als heilzaam kruid en als kleurstof. Maar ook als specerij en toverplant. Tegenwoordig word dit plantje overal in Europa in gematigde streken gekweekt voor deze doeleinden.

Goudsbloemblaadjes zijn heel fijn om te gebruiken als eerste hulp remedie.  Dat komt doordat Calendula balsem of huidolie ondersteunend is voor het herstellend vermogen van de huid.

In de keuken kun je de pikant smakende bloemblaadjes gebruiken om je sla te decoreren. Voor een zonnige effect in je salade. Wist je dat men vroeger de boter, kaas, soepen en rijstgerechten geel kleurde met goudsbloemblaadjes?

De bloembladeren in het badwater helpen de huid te versterken en te reinigen.

Bij geïrriteerd tandvlees: doop een plukje watten in goudsbloemtinctuur en druk dit tegen het pijnlijke tandvlees en zere tanden of kiezen. Je kunt ook een mondspoeling maken van goudsbloem in kokend water. Spoel je mond met de afgekoelde tinctuur.

Recepten met Goudsbloem

Calendula ondersteunt het afweersysteem en bevordert het herstellend vermogen van de huid. Wij hebben een aantal recepten voor je uitgezocht, waarbij deze kwaliteiten goed tot hun recht komen.

Recept voor de huid: Neem 2 eetlepels gedroogde goudsbloem en giet hier 250 ml kokend water overheen. Dek deze thee af en laat het 20 minuten trekken. Daarna kun je de bloemen eruit zeven en is het klaar voor gebruik. Van deze vloeistof strijk je enkele keren per dag een beetje op de aangedane huid. Dit kun je doen met behulp van  een wattenschijfje gedrenkt in de vloeistof. Zo kun je het goedje voorzichtig op de huid aanbrengen.

Goudsbloem handcrème maak je zo: laat 1 handvol gedroogde bloemblaadjes met 100 ml olijfolie 20 minuten zachtjes koken. De gekookte drab pers je goed uit door een filter. Aan deze tinctuur voeg je 3 druppels melisseolie en 20 gram bijenwas toe. Alles goed roeren en de warme crème in een potje gieten. Handen en nagelriemen blijven zacht als jij je handen en enige keren per dag mee insmeert.

Goudsbloem en Bach

De vrolijke goudsbloemen staan voor zonkracht. Symbolisch gezien kun je deze kracht goed gebruiken bij oud onverwerkt verdriet. Zonkracht geeft nieuwe positieve energie en helpt bij het opbouwen van nieuwe patronen. Dat geeft ruimte om boosheid en wrok los te laten,  zodat er positieve energie kan binnen stromen.

Bachbloesem Willow is de remedie tegen wrok en onverwerkt verdriet. De bloesem die je helpt om de zon weer te kunnen zien schijnen. Bachbloesem Crab Apple heeft net als Calendula een reinigende werking.