Basilicum | Geneeskrachtige planten en bloemen

Geneeskrachtige planten en bloemen --> Basilicum

De naam basilicum (basielkruid) komt uit de Griekse oudheid. Het Griekse ‘basileus’ betekend ‘koning’. Vandaar dat het ook wel koningskruid genoemd werd. De geslachtsnaam komt van ozo, dat geur betekend. Vandaar dat basilicum  ofwel basielkruid bekend staat als één van de fijnste, meest geurende kruiden. Basielkruid is rijk is aan vluchtige oliën en bevat meer dan 20 chemische stoffen. Deze stoffen geven de verschillende geuren aan de soorten basielkruid. Zoals kaneelaldehyde (kaneel), citral (citroen), tijmol (tijm) en kamfer.

Oorspronkelijk komt de plant uit India. Maar is inmiddels al lang bekend in zuidelijke landen. In Italië wordt het in veel gerechten gebruikt. Vooral in combinatie met tomaten. Omdat de plant kan absoluut niet tegen vorst kan, worden ze vooral potten. Na de bloei bevat de plant minder etherische oliën, en dus minder van die heerlijke geurstoffen.

Basilicum

Geschiedenis en weetjes

Als keukenkruid zorgt basilicum voor een betere vertering van zware gerechten. Hou er wel rekening mee dat gedroogd basilicumblad zijn smaak en kracht verliest. Bij het invriezen blijft de smaak beter behouden. Goed om te weten, als je dit kruid graag gebruikt in je recepten.

In stress situaties werkt het kruid rustgevend en bevordert een goede nachtrust.

Basielkruid als etherische olie kan ook verlichting brengen bij migraine, het is in ieder geval de moeite waard om te proberen of dat werkt bij jou.  Verder werkt dit kruid opwekkend, bij een sombere gemoedstoestand. We hebben het hier over het uitwendig gebruik van basilicum, als het gaat over de heilzame werking. Alleen als het gaat om het gebruik als keukenkruid hebben we het over inwendig gebruik.

Het gebruik van geneeskrachtige planten en bloemen is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts. Als het gaat over advies voor inwendig gebruik is het raadzaam om daarvoor een natuurgeneeskundig arts te raadplegen. Het is niet verstandig om zelf te gaan experimenteren bij medische klachten.

Basilicum: toepassingen

De fijnste en meest geurende olie van deze plant komt goed van pas in de aromatherapie. Van de geur wordt je vrolijk. Een echte oppepper! En door de stress situaties waarmee we allemaal te maken krijgen in onze drukke bestaan hebben we allemaal wel eens een opkikkertje nodig. Als we te veel hooi op onze vork hebben genomen, raken we uitgeblust. En juist dan vermindert onze weerstand tegen allerlei ziekten die ons lichaam, onze gevoelens en geest kunnen treffen. Regelmatig een aromatisch bad nemen kan een fijn rustmomentje zijn.

Tip van oma: een plant bij het raam houdt insecten uit de buurt.

Een omslag met het gekneusde verse blad is verlichtend bij een geprikkelde huid. De kompres helpt het om het zelfherstellend vermogen van de huid te stimuleren. Meer eerste hulp tips vind je hier.

En als je nog even door moet: de geur is ook vermoeidheid verdrijvend. Handig om een flesje basilicum etherische olie bij de hand te hebben. Een druppeltje op een zakdoekje en af en toe even lekker aan snuffelen.

Recepten met Basilicum

Lekker op een bruine boterham: rijpe tomaten met wat blaadjes basilicum. Met dit koningskruid als basis kun je ook een heerlijke pesto maken. Of een druppel basilicumolie in de sladressing.

Basilicumthee: per kop heb je een theelepel vers blad nodig. Overgieten met kokend water. Laat het 10 minuten trekken en ongezoet drinken. De etherische olie verdraagt geen zoetstoffen. En dan werkt het dus niet! Neem af en toe een kopje thee na de maaltijd ter ondersteuning van een goede spijsvertering.

Etherische olie van basilicum kun je prima gebruiken in een verdamper. Je kun ook een paar druppels basilicum olie toevoegen aan een neutraal badschuim het badwater of een beetje massage olie. De geur werkt ontspannend en opwekkend voor de geest. Het zal je humeur zeker ten goede komen.

Basilicum en Bach

De geur van basilicum helpt bij het herstel van kracht, energie en zin in het leven. Dat is ook wat zowel bachbloesem Olive, doet. Deze bachbloesem helpt om te luisteren naar de eigen behoeften van het lichaam en het niet meer uit te putten. Een mooie combinatie die twee. De geur van basilicum en de werking van Olive op de gemoedstoestand zorgen ervoor dat jij je verfrist voelt in geest en lichaam: zo krijgt de stress geen vat op jou.  Zodat je de kracht hebt om stevig en ontspannen in het leven te staan en weerstand te kunnen bieden aan alle problemen die op je pad komen.