Arnica of valkruid | Geneeskrachtige planten en bloemen

Geneeskrachtige planten en bloemen --> Arnica

Arnica is een populaire plant in de Homeopathie. Je kunt deze zeldzame plant herkennen aan zijn grote gele bloem, die de hele zomer bloeit. In Nederland is het een beschermde plant. De bladeren die gebruikt worden voor de producten kunnen geplukt worden tijdens de groeitijd. Voor het gebruik bij sportblessures, is Arnica een goede bekende.

Leuk weetje: in een klein onderzoek onder twaalf gezonde vrijwilligers is gekeken naar het verschil in werking bij spierpijn. Het is gebleken dat de uitwendige toepassing van een gel met toegevoegde arnica de spierpijn beter verlichte dan een gel zonder deze toevoeging.

Wil je een product met Arnica bestellen? Slim! Het is een goed onderdeel van je “natuurlijke EHBO-koffertje”: natuurlijke producten om altijd bij de hand te hebben voor-het-geval-dat. In dit artikel hebben we een lijstje voor je gemaakt van wat er nog meer niet mag ontbreken in dat pakket.

Tip: kies voor een betrouwbaar merk of verkooppunt. Zo weet je dat je zuivere Arnica koopt. Merken als Weleda of De Tuinen zijn een goede keus.

Arnica geneeskrachtige kruiden

Geschiedenis en weetjes

Arnica, ook wel valkruid of wolverlei genoemd is al sinds honderden jaren bekend als heilzaam kruid, vooral bij sportblessures. Deze plant groeit in Noord- en Midden Europa, Rusland en India. Deze plant wordt ongeveer 60 cm hoog en groeit het best op een kiezelrijke bodem. Hij houd van de volle zon, maar groeit ook in de half schaduw. Arnica heeft lange bladeren, die ruiken naar hars. In de zomer krijgt hij grote fel geeloranje bloemen, die heerlijk ruiken.

Arnica wordt vooral hoog in het gebergte aangetroffen. Een slimme zet van moeder natuur. Want de natuur regelt het zo, dat een kruid groeit op een plek waar hij ook van dienst kan zijn als natuurlijke eerste hulp. Er zijn verhalen bekend, dat het aftreksel van valkruid werd gebruikt door bergbeklimmers die hoog in de bergen hard op de rotsbodem of een rotsblok gevallen waren.
Valkruid wordt in het wild steeds zeldzamer en is daardoor inmiddels een beschermde plant. Naast etherische oliën bevat Arnica flavonoïden en bitter-en looistoffen. De stoffen uit deze plant werken ontstekingsremmend. Valkruid kan als zalf of kompres bij uitwendig gebruik worden toegepast.

Het gebruik van geneeskrachtige planten en bloemen is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts. Voor inwendig gebruik is het verstandig om een Homeopaat te raadplegen. Die kan ook goed adviseren wat echt bij jou en de aandoening past, dat is verstandiger dan zelf te gaan experimenteren.

Arnica: toepassingen

Kinderen zijn altijd klaar om iets te ontdekken. Daardoor lopen ze wel kans op allerlei kleine ongelukjes, zoals blauwe plekken. Maar dat is ook wat kinderen doen: leren met vallen en opstaan.

Zalf of omslagen met arnica kruiden verzachten pijn als een natuurlijke eerste hulp bij ongevallen. Maar arnica is bijvoorbeeld ook goed bij het herstel na een operatie. De arnica zalf is kant en klaar te koop bij de drogist, onder verschillende merknamen. Maar er zijn ook andere merken te koop bij de drogist. Pijnlijke plekken naar behoeften insmeren. Een onreine huid kun je met Arnicatinctuur behandelen. De aangedane plekken gaan er snel beter uit zien.

Bij zelf behandeling mag je Arnica alleen uitwendig gebruiken en op een onbeschadigde huid. Vooral als je het kruid gebruikt en geen kant en klare homeopatische middelen.

Recepten met valkruid

Massageolie: verwarm 50 ml gele olijfolie en overgiet hiermee 1 eetlepel gedroogde arnica bloemen. Laat het een half uur op een donkere plaats intrekken. Een paar keer goed roeren en dan zeven. De olie na gebruik op een donkere plaats bewaren. Heerlijk bij spierpijn of een stijve nek.

Kompres: maak  eerst thee van de arnica kruiden. dat doe je op de volgende manier: schenk 150 ml kokend water over 2 theelepels arnica kruiden. Laat het 10 minuten trekken en gebruik het afgekoelde mengsel een aantal malen per dag als een kompres.

Arnica en Bach

Zowel Rescue als Arnica zijn onmisbaar als je opgroeiende kinderen hebt die de wereld nog aan het ontdekken zijn. Of, zoals we al gezien hebben voor de actieve, sportieve mens. Wie actief bezig is, loopt nu eenmaal de kans om een blessure op te lopen. Daar kun je maar beter goed op voorbereid zijn. Niet alleen met een smeerseltje, maar ook door te stretchen voordat je in beweging komt. Soepele spieren kunnen meer hebben dan stramme en stijve spieren. Een goede voorbereiding is het halve werk toch!

Arnicazalf is net als Rescue crème een must have in de EHBO koffer.