Agrimonie | Geneeskrachtige planten en bloemen

Geneeskrachtige planten en bloemen –> Agrimonie

De plant van de eenzaamheid, de Agrimonie is een mooie, sterke vaste plant en familie van de roos. Opvallend zijn de lichtgele bloemen die naar abrikozen ruiken. Deze bloemetjes groeien aan langwerpige, konisch gevormde bloeiaren. Elk bloemetje bloeit maar 3 dagen. Maar het grote geheel blijft dus wel een tijdje door bloeien: van juni tot augustus. Deze plant wordt 30 tot 60 cm hoog. Agrimonie groeit voornamelijk op velden, midden tussen het kreupelhout en op braakliggende grond.

Er zijn verschillende namen bekend: leverkruid, drakenkruid, zangerskruid of Noorse thee. Agrimonie is samengesteld uit 2 Griekse woorden. “agros” is veld en “monas” is eenzaam. Vandaar dat het de plant van de eenzaamheid is. Agrimony was al 4000 jaar geleden bekend om zijn heilzame en zuiverende eigenschappen. In Egypte werd het gebruikt voor oogontstekingen vanwege de zuiverende werking.

Geneeskrachtige werking

De blaadjes en bloemen vormen een goede remedie voor het bevorderen van de spijsvertering. Het drinken van agimoniethee draagt bij aan een betere opname van het voedsel. Én ondersteunt ook nog eens de lever bij zijn ontgiftende werk. De samentrekkende tannines bevorderen een goede darmflora. Door al deze eigenschappen bevordert agrimonie de inwendige reiniging. De veelzijdige agrimonie helpt de ook ontlasting dikker te maken.

Voor inwendig gebruik van de kruiden, adviseren wij om hiervoor een natuurkundig arts te raadplegen.

Let op:Het gebruik van de kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts.

Agrimonie

Agrimonie : toepassingen

De Scandinaviërs drinken  Agrimoniethee om zich losser en  vrolijker te voelen. Elke dag een kop thee op de nuchtere maag is hun advies. En voor de zangers onder ons: het drinken en gorgelen van Agrimoniethee maakt de stem helder. En als je dan toch geen prachtige zangstem krijgt van de thee, dan is het in ieder geval weldadig en verzachtend voor je keel. Maar zingen onder de douche mag natuurlijk altijd!

Een oogbad van dit kruid is verzachtend bij geprikkelde en vermoeide ogen. Agrimoniethee is een goede gorgeldrank voor de keel. Deze thee heeft een verzachtende werking op de keel.

Het is wetenschappelijk bewezen dat agrimonie, bij uitwendig gebruik, verzachtend werkt voor de keel en mond en ook het herstellend vermogen van de huid bevorderd.

Recepten met Agrimonie

Noorse thee is simpel te maken. Doe 2 theelepels Agrimonie kruid in de theepot. Giet hier een halve liter kokend water overheen. Na 3 minuten trekken kun je het zeven en is het klaar voor gebruik. Drink elke dag 1 kop thee op de nuchtere maag.

Agrimoniewijn: Doe 40 gram gesneden bloeiende toppen in een fles (0,70 liter). Vul de fles met rode wijn en laat dit mengsel 10 dagen trekken op een koele plaats. Daarna zeven. Drink elke dag 1-2 likeurglaasjes van deze wijn.

Kompres: roer 2-3 eetlepels kruid door 100 ml water. Breng dit mengsel aan de kook en laat het enkele minuten koken. Wanneer het helemaal is afgekoeld en gezeefd, kun je het gebruiken als een kompres. Drenk een schone katoenen doek in het vocht, knijp het uit en leg het op de rode of gevoelige huid. Herhaal dit enkele malen per dag.

Agrimonie en Bach

Agrimony is één van de 36 bachbloesems. Dit is duidelijk een bachbloesem voor de conflict-vermijders. dat is niet zo gek, want een Agrimony type staat ook wel bekend als de clown op een feestje, de gangmaker. Maar ondertussen is dat masker een afleidingsmanoeuvre voor verborgen zorgen.

Bachbloesem Agrimony helpt je weer de vrolijke kant in jezelf te vinden. Zonder je te hoeven verbergen achter een masker. Zo ontdek je weer je eigen gevoel voor humor en kun je lachen om je eigen fouten. Want dat gevoel voor humor helpt je de problemen aan te kunnen. dat is een stuk beter dan te vluchten in alcohol, drugs of te veel eten. Drink in plaats daarvan dus liever een kopje Agrimonie thee, daar wordt je ook blij van.