5x eetbaar onkruid om te kokkerellen

Eten dat in de natuur groeit is al duizenden jaren oud. Eetbaar onkruid om te kokkerellen is dus niets nieuws. De oermens moest zien te overleven van het gebruik van planten en kruiden die in het wild groeiden. Zij zagen onkruid als voedsel.

De mannen gingen jagen op wild. De vrouwen verzamelden eetbare planten, zaden en vruchten. Niet alleen om te eten, maar ook om te genezen en gezond te blijven. Deze primitieve mens leefde nog dichtbij de natuur en wist precies welke planten veilig en gezond waren en welke giftig. Zij gebruikten nog het natuurlijke instinct, net zoals dieren dat nu nog doen.

Eetbaar onkruid en eetbare bladeren

Tegenwoordig zijn we in onze maatschappij gewend om onze groenten in de winkel te kopen.  Eetbaar onkruid om te kokkerellen zal velen vreemd in de oren klinken. En toch is eetbaar onkruid steeds populairder aan het worden. Denk hierbij maar aan de paardenbloem, brandnetel, munt, weegbree en zevenblad. Soms wordt het zelf super-food genoemd vanwege de vele werkzame stoffen die in dit onkruid zitten.

Veel Bachbloesems zijn ook een soort onkruid, in die zin dat ze gewoon in het wild voorkomen en dus ook zomaar in je tuin kunnen opkomen. Ook daar zit natuurlijk veel gezonds in!

1: Eetbaar onkruid: salade met paardenbloem

Echt een lente maaltijd: vul je salade ook eens aan met jonge paardenbloem blaadjes. Eetbaar onkruid om te kokkerellen is bijvoorbeeld paardenbloem en ook bekend onder de naam molsla. Deze sla soort is tegenwoordig niet meer zo bekend.  Vroeger lag op iedere groentemarkt wel molsla of paardenbloemblad tussen de uitgestalde groenten. Molsla kun je op verschillende manieren bereiden. Je kunt het rauw eten. Maar je kun  het paardenbloemblad ook koken of roerbakken.

eetbaar onkruid om te kokkerellen

2: Eetbare bladeren: soep met weegbree

Weegbree kun je prima toevoegen aan je eigen gemaakte groentesoep. Snijd enkele bladeren van de weegbree heel fijn en voeg het vlak voordat je het opdient aan de soep toe. Zo blijven ook de werkzame stoffen behouden. Dat is mooi, want weegbree bevat veel werkzame stoffen. Hierdoor is dit onkruid pijnstillend, ontstekingsremmend en immuunsysteem versterkend.

Wil je een makkelijk alternatief, maak dan een broodje geitenkaas met wat fijn gesneden weegbree blad. Weer eens wat anders dan een plakje komkommer.

3: (Drink-) eetbaar onkruid: thee met munt

Eetbaar onkruid om te kokkerellen is ook verse muntthee: nog lekkerder als het uit je eigen achtertuin komt. Als je het in je eigen achtertuin wilt kweken, zet het dan wel in een grote pot. Tenzij je het geen probleem vind dat het door je hele tuin heen gaat groeien. Dat heb je met onkruid. Aan de andere kant, hoe erg is dat als je een echte theeleut bent.

Wist je trouwens dat er verschillende smaken munt te koop zijn in de verschillende tuincentra. De Marokkaanse munt is vast wel bekend. Ook lekker is de appelmunt, ananasmunt, chocolademunt  en aardbeienmunt.

4: IJskoud het beste eten uit het bos: smoothie met brandnetel

Eetbaar onkruid om te kokkerellenHet is leuk om te variëren met onkruid. Maak bijvoorbeeld eens een smoothie met brandnetel. Brandnetel eten is een uitdaging die je aan moet durven. In het voorjaar kun je de hele brandnetels gebruiken. Dan zijn ze nog fris groen en sappig. Kom je wat verder in het seizoen, gebruik dan alleen de lichtgroene topjes.

Ingrediënten groene smoothie per persoon

1 rijpe banaan

2 “handen” brandneteltjes

1 eetlepel citroensap

eventueel 1 eetlepel kokosolie of rauwe cashewnoten

Zie voor het recept: rawfood.nl

Zo bevatten brandnetels veel vitaminen en mineralen, zoals provitamine A, vitamine C, ijzer, kalium, silicium, calcium, magnesium, mangaan en zwavel.
Ze reinigen het bloed, zijn vochtafdrijvend en werden van oudsher gebruikt tegen pijnlijke gewrichten en bloedarmoede/voorjaarsmoeheid. (Bron: rawfood.nl).

5: Eetbare bladeren: stamppot met zevenblad

Een onkruid dat bijna niet uit te roeien is, dat is zevenblad. Dit groeit zo welig, dat het  je hele tuin overwoekert. In het voorjaar bedekken de zeventallige bladeren met hun fris groen grote oppervlakten tuin, speciaal op zure grond. Als voedingsmiddel werkt zevenblad ontzurend op het bloed, wanneer je het dagelijks rauw eet.

Tip: eet het fijn gesneden op een boterham met kaas, in de salade of in de soep. Helemaal gezond om het te combineren met bijvoorbeeld weegbree, paardenbloemblad of brandnetelblad.

Ga je de strijd aan om het uit te roeien, of maak je er één van de vele smakelijke recepten mee? Als je zevenblad wilt eten in de sla gebruik dan de ongeopende jonge bladeren. Zevenblad smaakt een beetje als peterselie.

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.

6 reacties

  1. Pingback: 4x ontspannende thee (voor een goede nachtrust) - Bedrock

  2. Pingback: ​Huis, tuin en keuken gadgets voor een slimmer huis - SWAT

    • Hoi Bert,

      Daar had ik geen ervaring mee, maar ik heb het even voor je opgezocht. Vooral de jonge bladeren zijn prima rauw te eten. Wordt bijvoorbeeld aangeraden voor op een boterham met kaas. Oudere bladeren hebben wat meer vezels, zijn daardoor taaier en lastiger te bereiden. Kun je daar wat mee? 🙂

  3. Beste, de foto bij het stuk over weegbree is een Hosta en niet een Plantago, zou u ook vriendelijk willen verzoeken dit aan te passen om misidentificatie door anderen te voorkomen 🙂 weegbree heeft vaak veel matter blad (niet hoogglanzend) en met een afgeronde punt in plaats van een spits toelopend bladeinde.

Reacties zijn gesloten.