Een meditatiekamer maken die voor rust in huis zorgt

Je thuis hoort je rustpunt te zijn. Het is de plek waar je bijkomt en oplaadt aan het einde van een drukke dag en waar je de drukke, veeleisende buitenwereld kunt buitensluiten. Een meditatiekamer maken draagt daar zondermeer aan bij, doordat je als het ware nog een extra schil van rust en stilte toevoegt binnen je woning.

Een soort oase binnen je oase, zou je kunnen zeggen.

Heerlijk natuurlijk, want laten we eerlijk zijn: lang niet alle huishoudens zijn dat baken van rust waar we het in de inleiding over hadden. Soms kans het ook binnenshuis stormen, wanneer er meerdere gezinsleden hun eigen levens naast elkaar leven. Een meditatiekamer kan dan een dankbare plek zijn om je terug te trekken, een soort persoonlijk heiligdom.

een meditatiekamer maken draait om minimalisme

Psychologische voordelen van een meditatiekamer

Maar ook wanneer je alleen woont kan een meditatiekamer maken een goed idee zijn. Je zou dan in theorie in je woonkamer kunnen mediteren, maar het is goed voor je mindset om een kamer voor een specifiek doel te gebruiken.

Zo stelt psycholoog Brian Wind bijvoorbeeld dat – wanneer je in je slaapkamer werkt – je onbewust je slaapkamer gaat associëren met werken en alert zijn. Dat heeft nadelige gevolgen voor je nachtrust, omdat dit het lastiger maakt om aan het einde van de dag tot rust te komen. Om die reden is het verstandiger om thuiswerken op elke andere plek dan de slaapkamer te doen: beter geen tafel of bureau onder je slaapkamerraam dus!

Hetzelfde geldt voor een meditatiekamer. Wanneer jouw lichaam en hersenen die gaan associëren met een meditatieve staat, dan zul je merken dat het daar gemakkelijker wordt om je volledig aan een meditatie over te geven.

Wat jouw woonsituatie ook is: er is dus altijd reden om een meditatiekamer te maken. Klaar om aan de slag te gaan?

1. Je plek kiezen en je er terugtrekken

Het belangrijkste van je meditatiekamer is natuurlijk dat het echt een oase van rust wordt. De beste optie is om een (kleine) extra kamer te gebruiken zodat je ook echt een deur hebt om achter je dicht te trekken. Heb je die luxe niet? Dan kun je ook met kamerschermen werken om een afgesloten hoekje in je woon- of slaapkamer te maken.

Belangrijk daarbij is dat je echt het idee van een op zichzelf staande plek creëert. Onthoud dat het immers de bedoeling was dat je die ene plek gaat associëren met meditatie. Daarom is een aparte ruimte het beste, maar een meditatiekamer maken kan dus ook betekenen dat je een kamer-in-een-kamer creëert.

In het voorbeeld hieronder kun je bijvoorbeeld in de hoek achter het kamerscherm een mooi kleedje en je meditatiekussen bewaren. Is het tijd voor een meditatie? Vouw dan je “meditatiekamer” open en sluit hem weer achter je!

meditatiehoek maken met een kamerscherm

Er zijn speciale akoestische kamerschermen verkrijgbaar, die het gevoel van sereniteit nog eens extra kunnen versterken. Dat is dan ook een absolute aanrader. Ga je voor een eigen kamer als toegewezen meditatieruimte? Dan kun je er zelfs voor kiezen om die kamer van extra geluidsisolatie te voorzien, zodat je zeker weet dat jet niet gestoord kunt worden door rumoerige huisgenoten of buren.

2. Houd het minimalistisch

Punt één ging volledig om de locatie, nu wordt het tijd om het te hebben over de inrichting. Een meditatiekamer is een frisse, opgeruimde ruimte, die je geest helpt tot rust te komen.

Je herkent vast wel dat spullen en rommel zorgen voor een onrustige geest. Dat is natuurlijk wel het laatste dat je wilt in je meditatiekamer. Maak jouw ruimte dus zo minimalistisch mogelijk en kies voor meubilair en meubels die echt passen bij de serene gevoelens die je wilt opwekken.

Spreek ook met jezelf af dat je jouw meditatiekamer opgeruimd gaat houden en dat je er niet onnodig veel spulletjes en prularia in zult verzamelen.

3. Beperkte ruimte? Kies voor multifunctionele meubels!

Misschien heb je er onder punt één voor gekozen om de enige extra slaapkamer op te offeren voor je meditatiekamer. Dat is hoe dan ook een betere besteding dan die slaapkamer leeghouden voor de enkele keer dat er iemand komt logeren.

Maar het kan ook betekenen dat je er bij die enkele keer aan zult moeten geloven dat er toch iemand in jouw meditatiekamer zal blijven logeren. Dan is het fijn om niet het complete meubilair om te hoeven bouwen, maar alleen je persoonlijke spulletje op te hoeven ruimen.

Een slaapbank kan in zo’n geval een – op het eerste gezicht wat vreemde – waardevolle toevoeging zijn aan het interieur van je meditatieruimte. De beste slaapbank is er in dit geval eentje die:

  • Past in de stijl van de meditatiekamer die je maken wilt
  • Comfortabel genoeg is voor logés
  • Gemakkelijk in- en uitklapbaar is zodat het geen bron van stress wordt
  • Opbergruimte in zowel de bank- als slaapstand

Vooral die opbergruimte is een belangrijke factor om je goed in te verdiepen. Dit helpt je namelijk bij het opgeruimd houden van je meditatiekamer. Wanneer de bank is ingeklapt kun je er dan het logeer-beddengoed in kwijt. En komt er iemand logeren? Dan kun je in het bed zaken opbergen als je meditatiekussen en matje, zodat die ook lekker uit het zicht zijn.

4. Bouw het langzaam op

De beste manier om die minimalistische inrichting te bereiken die optimaal is voor je meditatie-mindset, is klein beginnen. Bepaal wat er sowieso in jouw kamer moet komen – zoals die slaapbank, je meditatiematje en -kussen en je wierrookbrander – en weersta de verleiding om de kamer meteen vol te zetten met beeldjes en andere rommeltjes. Je kunt beter later toevoegen wanneer er nog iets blijkt te ontbreken.


14 dagen GRATIS yoga en meditaties?

Net Netflix, maar dan met yogalessen en geleide meditaties. Nu 2 weken gratis proberen! 

5. Kleurkeuze

We weten allemaal welke invloed kleuren op ons gemoed kunnen hebben. Voor je meditatiekamer is het verstandig om te kiezen voor rustige kleuren. Gebroken wit, grijstinten en (lichte) aardekleuren zijn veilige keuzes.

Maar eigenlijk geldt dat alles wat jou helpt in een spirituele, meditatieve toestand te komen geschikt is. Dat kan bijvoorbeeld ook het gebruik van hout betekenen, of je laat je inspireren door de kleuren van de chakra’s en hun betekenis voor spiritualiteit.

6. Zalig zachtheid

Zacht en zen: ze gaan hand in hand met elkaar. Verfraai jouw meditatiekamer daarom met heerlijk zachte kleedjes en kussen om echt dat gevoel van ultieme ontspanning te creëren.

Een mooi en lekker zacht vloerkleed kan daarom de ideale basis vormen, waar je de rest van je meditatiekamer omheen kunt inrichten.

7. Lichtbron

De beste lichtbron voor je meditatiekamer is waarschijnlijk de zon, dus zorg er bij voorkeur voor dat er voldoende zonlicht naar binnen kan vallen. Natuurlijk is dat niet altijd een optie en wil je misschien juist na zonsondergang mediteren. Voor de kunstmatige lichtbronnen is het vooral zaak om niet voor te felle lampen te gaan. Die zorgen namelijk voor onrust en halen je sneller uit je concentratie.

Ga dus voor sfeervolle verlichting. Kaarsen zijn ideaal, maar ook reguliere sfeerverlichting kan zeker een goede keuze zijn.

8. Personal touch

Misschien wel het belangrijkste aan je meditatieplek, is dat jij je prettig en sereen voelt in je nieuwe meditatiekamer. Maak hem daarom helemaal van jou door er wat spullen in te zetten die een persoonlijke betekenis voor je hebben. Onthoud daarbij wel wat we eerder gezegd hebben: maak je meditatiekamer niet te rommelig en houd het minimalistisch. Daardoor komen die spullen met échte waarde namelijk ook des te meer tot hun recht.

Kies bijvoorbeeld voor spullen die je tijdens je meditatie kunt gebruiken, of die een speciale betekenis voor jou hebben omdat je ze hebt meegebracht van een mooie reis. Zelf bewaar ik mijn Bach bloesem set in mijn meditatieruimte, omdat die me inspireert en veel voor me betekent. Ook past de mindset waarmee ik het liefste met de bloesems werk voor mij heel goed bij de mindset van een meditatie.

meditatiekamer maken met spullen die echt iets voor je betekenen
Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.