Zó verklein je jouw ecologische voetafdruk

De afgelopen weken zijn ze veel in het nieuws: de klimaatdoelstellingen van Nederland. Helaas zijn ze vooral in het nieuws omdat het allerminst zeker is dat “we” die doelstellingen gaan halen.

Het gaat dan vooral om de grootste vervuilers: de industrie en luchtvaartmaatschappijen. Maar, verandering begint ook bij onszelf.

Daarom wil ik het in dit artikel eens hebben over onze persoonlijke impact op het milieu, en hoe we hier wat bewuster mee om kunnen gaan. Ook ga ik laten zien hoe je tegenwoordig zelf heel eenvoudig je steentje bij kunt dragen aan het duurzamer maken van je vliegreis.

Zo werden we laatst benaderd door een nieuw initiatief voor vluchten vergelijken, waarbij gratis de CO2 uitstoot van jouw geboekte vlucht geheel of gedeeltelijk wordt gecompenseerd. Geen extra kosten voor jou, maar ook niet voor de natuur. En dat juichen we natuurlijk van harte toe, hier bij DigiBach.

 

Wat is onze impact op het milieu?

Een van de grootste bedreigingen van het klimaat, is misschien wel het feit dat niemand zich er persoonlijk verantwoordelijk voor voelt. Wie heeft er niet gedacht “wat draagt het nou bij als ik één dag in de week vegetarisch ga eten, of één keer in de week de auto laat staan?”

Terwijl we massaal doneren wanneer er zielige dieren, of de nasleep van een grote ramp op tv worden getoond. Wat maakt jouw ene bijdrage nou uit? Of je nou tien, twintig of honderd euro doneert?

Nou, aan het einde van de wervingsactie zie je de resultaten. Jouw bijdrage heeft er – samen met die van alle anderen Nederlanders – voor gezorgd dat er een recordbedrag bij elkaar is gehaald. Hoera!

De gevolgen van CO2 uitstoot zijn natuurlijk ook veel minder tastbaar. Daarnaast gebeurt het inmiddels op zo’n gigantisch grote schaal, dat het ook echt voelt alsof die ene keer dat jij met de bus in plaats van het vliegtuig op vakantie gaat, echt geen verschil maakt.

Sterker nog: een groot deel van de belasting van onze gewoonten op het milieu, zijn verborgen. Van de hamburger op je bord zie je zelf alleen de plastic verpakking die je weggooit, maar niet de grote hoeveelheden water en afvalstoffen die nodig waren om die hamburger te produceren.

Een goede manier om dit wat tastbaarder te maken, is de voetafdruktest van het WNF. Die laat je zien hoeveel aardbollen er nodig zouden zijn als iedereen er dezelfde levensstijl op nahield als jijzelf.

Zo verklein je je ecologische voetafdruk

Hoe kun je zelf de impact van je leefstijl verkleinen?

Bewustzijn van je impact op het milieu is de eerste stap. De test van het WNF kan daarbij helpen.

Om je voetafdruk te verkleinen, kun je vervolgens de grootste boosdoeners aan gaan pakken. Hieronder staat de top 10 van zaken waar een gemiddelde Nederlander de grootste impact mee heeft op het milieu, gebaseerd op een onderzoek van Babette Porcelijn.

  1. Spullen
  2. Vlees
  3. Wonen
  4. Auto
  5. Groente en vis
  6. Vliegreizen
  7. Sanitair
  8. Kleding
  9. Zuivel en eieren
  10. Openbaar vervoer

Zoals je ziet hebben de vervoersmiddelende die we gebruiken een grote impact. Vliegen is hierbij een grote vervuiler, die gemiddeld gewoon niet vaak gebruikt wordt. Vlieg je meerdere keren per jaar? Dan wordt het al snel de nummer 1 in deze lijst.

Een optie is natuurlijk om de auto en het vliegtuig te laten staan, maar dat is gewoon niet altijd een optie. Wil je toch een bijdrage leveren aan het verkleinen van de impact van deze activiteiten?

  • Bereken en compenseer dan de uitstoot van je vlucht. Van het geld dat je hiervoor betaalt, worden dan bijvoorbeeld bomen geplant die de CO2 weer uit de lucht halen.
  • Of boek voortaan via FlyGRN, de nieuwe prijsvergelijker die gratis de CO2 uitstoot van jouw geboekt vlucht geheel of gedeeltelijk compenseert.
  • Ook de uitstoot van al je andere vervoermiddelen – van auto tot elektrische fiets – kun je berekenen en afkopen, bijvoorbeeld bij Treesforall.

De co2 impact van vliegen

Geplaatst in Bach therapie ervaringsverhalen.

Tim is het digitale deel van DigiBach. In het dagelijks leven is hij online marketeer, waardoor hij veel tijd achter zijn scherm doorbrengt. Hij is altijd op zoek naar manieren dat digitale bestaat te combineren met zingeving, van mindfulness apps tot online yoga lessen. Voor DigiBach schrijft hij over zijn zoektocht en vondsten.