Dromenvanger

Dromenvanger | Dromen om bewust te worden

Dromen zijn belangrijk. Zowel voor de geestelijke gezondheid, als voor de lichamelijke conditie. Een dromenvanger wordt gebruikt als bescherming tegen nare dromen. Het is een eeuwenoude traditie, ontstaan bij de Ojibweg – een indianenvolk uit Noord Amerika – en de Aboriginals. De traditie is in de 20e eeuw overgewaaid naar het westen, als onderdeel van de new age beweging.

dromenvanger

Het gebruik van een dromenvanger

Waarom een dromenvanger gebruikt wordt, is overal ter wereld hetzelfde. Dat is namelijk het geloof dat de hemel vol zit met zowel goede als nare dromen. Wanneer je gaat slapen sta je open voor al die dromen en loop je dus kans om ook de verkeerde dromen op te vangen.

Hoe beschermt een dromenvanger daar dan tegen?

Een dromenvanger bestaat meestal uit ten minste één grote cirkel, met daarbinnen een web van draden. Onder deze grote cirkel hangen meerdere kleinere cirkels, elk met hun eigen web. Vaak zijn de cirkels versierd met bijvoorbeeld veren, kralen of schelpen.

Volgens overlevering worden de nare dromen tijdens de nacht gevangen in het web van de dromenvanger. In de morgen glijden die dromen er vanaf en drogen op in de ochtendzon. En zo is je dromenvanger weer schoon voor de volgende nacht!

De goede dromen vinden juist wel hun weg door de mazen in het web. Die worden opgevangen en vallen via het web met de versierselen op de slaper. De dromenvanger zorgt dan dus voor plezierige en rustige dromen én een goede nachtrust. Wil je een dromenvanger bestellen: dat kan online!

Dromen om bewust te worden: bachbloesems helpen daarbij

We slapen omdat we moe zijn. Slaaponderzoekers weten nog steeds niet precies waarom we slapen. Sommige onderzoekers denken dat de slaap een hertstellende functie heeft. Uit deze onderzoeken komt naar voren dat er in je lichaam tijdens je slaap allerlei processen plaats vinden, waar je niets van merkt, maar wel goed voor je gezondheid zijn.

Onze dromen zijn daar onderdeel van. Maar waarom dromen we eigenlijk? Sigmund Freud heeft ooit gezegd dat dromen de ‘koninklijke weg naar ons onbewuste zijn’. Psychoanalytici, zoals Freud zeggen dat dromen een diepere betekenis hebben, dan dat het oppervlakkig gezien lijkt. Ze zijn van mening dat de inhoud en de processen van onze dromen diep verborgen, onbewuste conflicten en wensen laten zien.

Het is natuurlijk voor iedereen persoonlijk hoe je een droom interpreteert, het kan je in ieder geval helpen bewust te worden van dingen die je nog te verwerken hebt. Meer lezen over de betekenis van dromen of de visie van Freud?

We gaan in deze blog verder niet te veel in op de betekenis van dromen, daarvoor verwijzen we naar de boeken die er op dat gebied zijn. Meestal maken dromen niet zoveel indruk en zijn we de meeste al weer vergeten als we wakker worden. Wanneer je een onrustige slaper bent of een piekeraar, dan kun je overwegen om bachbloesems te gebruiken.

Nachtmerries: bachbloesems of dromenvanger?

Wordt je badend in het zweet wakker uit een nachtmerrie: bachbloesem rescue helpt je weer tot rust te komen en de boze droom te verwerken. Dat is ook altijd fijn om bij de hand te hebben wanneer je gevoelige kinderen hebt die veel dromen om de dingen van de dag te verwerken en die af en toe een nachtmerrie hebben. Voor het slapen gaan kun je ook een goede nacht remedie geven, zodat ze weer lekker kunnen slapen.

Het kan ook helpen om samen met je kind een dromenvanger te maken. Door hun verbeeldingskracht kunnen kinderen ook heel goede bedenken wat ze in hun dromenvanger nodig hebben om de “monsters” weg te jagen. Leer ze hiermee omgaan door samen tijdens het maken samen de symbolen te zoeken waar zij zich gesterkt door voelen, zoals een geluk steentje of een zorgenpoppetje.

Er zijn verschillende bachbloesems voor angst, onzekerheid en innerlijke onrust. Eigenlijk alles wat een mens uit evenwicht kan brengen, waardoor je niet lekker kunt slapen. Let op: bij ernstige slaapproblemen raden we altijd aan om de huisarts te raadplegen.

dromenvanger

Dromenvanger maken: verschillende manieren

Een dromenvanger heeft als basis een ring (van wilgenhout), met daarin een web. Dat web wordt versiert met kraaltjes, schelpjes, steentes en veertjes. Deze versieringen hebben een symbolische betekenis voor de dromen. De veertjes moeten de goede droom zachtjes opvangen en zachtjes bij de slaper neerleggen. Als steentjes kies je de edelsteen die bij jou past, zodat je de kracht van de steen optimaal kunt benutten in dromenland. De kraaltjes en schelpjes hebben vooral een decoratieve waarde.

De haak-trend is ook terug te vinden in de droomvanger voorbeelden. Zoek je favoriete haakpatroon en leef je uit met je eigen kleurencombinaties. Omdat haken ook een ontspannende hobby kan zijn, kom je al hakend aan je eigen droomvanger tot rust. Heerlijk om de dag mee af te sluiten.

Een andere manier om een dromenvanger te maken, is tekenen. Daar zijn verschillende leuke voorbeelden van te vinden, hoe je die op de traditionele manier kan tekenen, maar ook abstract. Vind je dat je niet goed kunt tekenen: er zijn ook volop kant en klare kleurplaten te vinden, zowel in boekvorm als op internet.

Dromenvanger: werkt het omdat je erin gelooft?

Iets wat al eeuwenoud is, daar moet toch een kern van waarheid in schuilen zou je denken. Want de natuurvolken waren zeker niet gek, die leefden nog dicht bij de natuur en hun intuïtie: iets waar we in onze moderne tijd stiekem best jaloers op kunnen zijn. Dus dan is het toch niet zo gek, dat er in vele huishoudens een dromenvanger te vinden is.

Veel mensen zijn enthousiast over het gebruik. Waar je echt in gelooft, dat werkt!
Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *