Dromen over water in verschillende betekenissen

Dromen over water kunnen verschillende betekenissen hebben. Dit is afhankelijk van de vorm waarin het water voorkomt in je droom, en de associaties die jij hebt bij  de droombeelden. 

Lucht, vuur, aarde en water zijn de vier belangrijke oerelementen die met het leven te maken hebben. Water is van levensbelang, als de schenker als de hoeder van het leven. Maar wist je dat water ook symbool staat voor onze emoties en het onderbewustzijn?

Hieronder ontdek je de betekenis van verschillende dromen over water. Klik hieronder op de droom waar je meer over wilt weten, of scroll rustig verder en ontdek wat dromen over water betekenen.

Dromen betekenis > dromen over water

Product

Voordelen

Prijs

Met dit handige dagboek leer je beter je dromen bijhouden en duiden. Met praktische tips en heldere uitleg!

Beter slapen en uitrusten

Ontdek de geheimen van een goede nachtrust. Volop tips van dé Nederlandse slaapexpert

Aanrader!

Een op jou afgestemde Bach mix helpt je om de emoties en mentale uitdagingen uit je dromen te overwinnen

Dromen over water kan veel betekenissen hebben. Het is een plek om te ontspannen, het is van levensbelang, maar kan ook verwoestend zijn
Dromen over water kan veel betekenissen hebben. Het is een plek om te ontspannen, het is van levensbelang, maar kan ook verwoestend zijn

Emotionele betekenis van dromen over water

Dromen over water kunnen op verschillende manieren een symbolische betekenis hebben. Water als één van de vier oerelementen is een vloeibaar element en daardoor flexibel van vorm.

Vaak staat water ook symbool voor de menselijke emoties, die heel veranderlijk en vervormbaar kunnen zijn. 

Niet voor niet zijn er verschillende spreekwoorden met water. Hiermee kunnen we heel veel uitdrukken als het gaat om onze belevingen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: ‘het hoofd boven water houden’, ‘zich als een vis in het water voelen’, ‘dat staat als een paal boven water’ en ‘het water staat je tot aan de lippen’. 

Een paar algemene tips voor het begrijpen van en omgaan met dromen

Dromen kunnen behoorlijk verontrustend zijn en je na wakker worden achterlaten met een gedesoriënteerd en ronduit naar gevoel. Probeer eens een dromendagboek bij te houden om meer grip te krijgen op je dromen en ze beter te onthouden.

Zoek vervolgens in het Bach bloesem overzicht welke bloesems jou kunnen helpen om de uitdaging achter die emotie beter te kunnen verwerken.

De betekenis van verschillende dromen over water

Water geeft plezier, om er lekker in te zwemmen of er een watergevecht mee te houden in de zomer. Maar dat niet alleen: water is reinigend tijdens het in bad gaan of als je veel water drinkt. In de kleinste vorm is water een druppel of een traan (emotie)

Een andere kant van water is, dat het ook levensbedreigend kan zijn in de vorm van een tsunami, een woeste zee of wilde rivier.

Je zult begrijpen dat die vorm van water in dromen een heel andere betekenis heeft dan rustig kabbelende beekjes.

Misschien begint jouw droom begint aan een rustig kabbelend beekje zit en dat die zich ontwikkeld tot een wilde rivier. Wat gebeurt er in je leven, waarom ontstaat die wilde rivier? 

Hieronder bespreken we een aantal veel voorkomende dromen over water. Probeer de betekenis van die dromen te gebruiken om voor jezelf duidelijker te krijgen wat jouw droom precies betekent. Welke beelden en emoties herken je uit je eigen dromen?

Het achterhalen van de betekenis achter dromen gaat namelijk vooral om je eigen interpretatie. Details zijn belangrijk, en kunnen voor ieder een net andere persoonlijke betekenis hebben.

Probeer jezelf te trainen in het onthouden van je dromen. Dat kun je doen door direct nadat je wakker bent geworden zoveel mogelijk details van je dromen op te schrijven (bijvoorbeeld in een droomdagboek). Zo wordt je er steeds beter in je te herinneren wat je hebt gedroomd en kun je op zoek naar patronen en terugkerende thema’s.


14 dagen GRATIS yoga en meditaties?

Net Netflix, maar dan met yogalessen en geleide meditaties. Nu 2 weken gratis proberen! 

Dromen over in bad gaan

Ga je in je droom lekker in bad, dan is dat een manier om al dromend vuil en verleden van je af te spoelen. Het is de hoogste tijd om bij jezelf na te gaan, wat jij kwijt moet.

Zijn er nog dingen die je dwars zitten, en die je nodig uit moet praten? Is het tijd om je verleden achter je te laten en je leven er nu niet meer door te laten beïnvloeden? 

Dromen over in bad gaan is een symbool van reiniging en het oude van je af spoelen

Dromen over stromend water

Water is helder en doorschijnend en is van levensbelang. In de vorm van een regenbui is het belangrijk voor al het leven op aarde. Zonder water zou het overal een dorre boel worden.

Stromend water staat symbool voor de stroom van onze innerlijke krachten. Zolang het water stroomt in jouw dromen, stroomt ook jouw (levens-)energie en blijf je als mens groeien

Dit is dus een positief droombeeld.

Dromen over water als natuurlijke bron

Het water van de bron is het meest natuurlijke leven schenkende en zuivere water. Zie je in je droom helder en zuiver water uit de bron opborrelen (en drink je er misschien ook van), dan is dit een kostbaar geschenk voor de ziel.

Dit water is een leverancier van nieuwe, verjongende  energie voor een nieuwe fase in je leven. Deze droom zet jou aan het denken, als je bezig bent met nieuwe plannen en wanneer je oude denkbeelden wilt loslaten.

Zwemmen in een droom

Ben je lekker aan het zwemmen in je droom? Let er dan goed op hoe het water is. Zwem je in rustig water, of is het juist wild?

Deze informatie laat je zien hou jij je voelt van binnen. Zwem je rustig naar de overkant, dan ben je je eigen gevoelsleven aan het verkennen.

Dein je lekker mee op de golven van het leven, of zwem je tegen de stroom in? Je kunt het allemaal tegenkomen: de ups en downs die bij het leven horen. Zo kan het een uiting zijn van hoe jij je momenteel in het leven voelt staan.

Heb je zelf de controle, of heb je het gevoel dat je door de stroom wordt meegesleept?

Bij dromen over zwemmen is het vooral belangrijk om na te gaan hoe het water waarin je zwemt eruitziet

Dromen over een overstroming

Wanneer je bang bent voor je eigen emoties kun je in je dromen te maken krijgen met woeste  golven, een overstroming of een tsunami.

Deze droom laat je zien dat je het gevoel hebt overspoeld te raken door je eigen emoties wanneer je die de vrije loop zou laten. En laten we eerlijk zijn, emoties kunnen behoorlijk eng zijn.

Vooral als je veel verdriet te verwerken hebt en bang bent dat je niet meer kunt stoppen met huilen. Vooral als je altijd geleerd het: “niet huilen, flink zijn”. 

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de uitdagingen waar jouw droom over water uit voortkomt? Maak dan vandaag nog gebruik van ons gratis consult via e-mail

Troebel water in je droom

Dromen over helder water hebben over het algemeen een positieve betekenis. Wanneer je droomt over troebel en ondoorzichtig water is dat een waarschuwing. Het is een boodschap dat je innerlijke ik – je bewustzijn – verloren dreigt te gaan. 

De hoogste tijd om er eens over na te denken of jij je niet te veel laat onderdrukken. Ben je nog wel trouw aan jezelf en je eigen idealen? En luister je nog wel naar je eigen innerlijke stem, of laat jij je vooral leiden door anderen?

Dromen over gedoopt worden

Dopen is een eeuwenoude traditie in het geloof van mensen. Droom je over gedoopt worden, dan betekent dit vaak een psychische wedergeboorte. Het gevoel van een onderdompeling in water geeft ook een gevoel van frisheid en van nieuwe kracht

In de Christelijke traditie staat dopen en zegenen met water symbool voor het zegenen en reinigen van alle leven. Deze traditie kennen de Hindoes ook, die baden in de rivier de Ganges. Ze geloven dat het baden in de rivier alle zonden wegneemt en een nieuwe start mogelijk maakt. 

Dromen over een waterval

Sta je in je droom onder een waterval, dan staat dat symbool voor het vrij uiten van je emoties. In een waterval kan het water vrij stromen en zijn er geen blokkades. 

De droom laat jou zien dat jij zowel positieve emoties (blijdschap) als negatieve emoties (verdriet) vrij durft te laten stromen. Is de waterval een bescheiden stroompje? Dan kan het juist een teken zijn dat je dat stromen wat meer toe zou mogen laten!

Conclusie: water is van levensbelang, dus dromen we erover

Water is de bron van alle leven, met vele betekenisen. Het is vloeibaar en veranderlijk, je kun je erin schoonspoelen, maar er ook in verdrinken. Symbolisch staat water voor gevoelens, emotie, intuïtie en de diepere lagen van het onderbewuste. Hoe groter en dieper het water, hoe meer het contact met de diepte van je gevoelswereld. 

Om jouw droom over water zelf goed te kunnen begrijpen en uitleggen kun jij jezelf een aantal vragen stellen.

  • Wat is de toestand van het water?
  • Hoe zag het er uit?
  • Was het rustig, of waren er juist hoge golven?

En belangrijk zijn ook jouw gevoelens erbij, was je bang voor de golf of was de rust aangenaam van het kabbelende beekje? Deze informatie zegt iets over jouw gevoelens en emoties en hoe je ermee omgaat. 

Staat het water jou gevoelsmatig soms aan de lippen, of kun je wel wat hulp gebruiken bij een uitdaging die je droom aan het licht brengt? Probeer eens een Bach mix op maat en voel je rustiger en vol vertrouwen!


14 dagen GRATIS yoga en meditaties?

Net Netflix, maar dan met yogalessen en geleide meditaties. Nu 2 weken gratis proberen!