Dromen over verhuizen (en alles wat ermee te maken heeft)

Veel mensen dromen over verhuizen. Dat komt doordat verhuizen nu eenmaal een ingrijpende en stressvolle gebeurtenis is. Die gebeurtenis maakt een grote indruk op mensen. Je bent er voortdurend mee bezig terwijl je wakker bent en dus droom je erover.

Dromen over verhuizen terwijl er in jouw leven geen verhuizing op de planning staat, komen een stuk minder voor. Wat is de betekenis van deze dromen in dat geval? Wat betekent dromen over een verhuizing terwijl dit geen directe rol speelt in jouw leven op dit moment?

Dromen betekenis > dromen over verhuizen

Product

Voordelen

Prijs

Met dit handige dagboek leer je beter je dromen bijhouden en duiden. Met praktische tips en heldere uitleg!

Beter slapen en uitrusten

Ontdek de geheimen van een goede nachtrust. Volop tips van dé Nederlandse slaapexpert

Aanrader!

Een op jou afgestemde Bach mix helpt je om de emoties en mentale uitdagingen uit je dromen te overwinnen

dromen over verhuizen in verschillende situaties

Emotionele betekenis van dromen over verhuizen

Voor mensen die maar kort achter elkaar op één plek verblijven – bijvoorbeeld omdat ze vaak verhuizen, maar veel reizen kan ook een rol spelen – kan een droom over verhuizen bijvoorbeeld duiden op een diepe angst en ongemak die deze instabiliteit met zich meebrengt.

Het zit immers in onze natuur om een plek te hebben die we thuis noemen. Sinds onze verre voorouders hun nomadenbestaan achter zich lieten, hebben we in huizen en dorpen gewoond. 

Doordat die behoefte aan een stabiel thuis zo diep in ons mens-zijn is verankerd, is verhuizen een emotioneel geladen gebeurtenis. Maar ook wanneer je voortdurend onderweg bent, kan dit gevoel getriggerd worden.

Je leeft als het ware een moderne nomade: voortdurend onderweg, zonder een plek die echt voelt als thuis. Voor sommige mensen is dat het ultieme gevoel van vrijheid, maar voor anderen zorgt het voor emotionele onbalans. We hebben dat nomadische bestaan niet voor niets achter ons gelaten. 

Een paar algemene tips voor het begrijpen van en omgaan met dromen

Dromen kunnen behoorlijk verontrustend zijn en je na wakker worden achterlaten met een gedesoriënteerd en ronduit naar gevoel. Probeer eens een dromendagboek bij te houden om meer grip te krijgen op je dromen en ze beter te onthouden.

Dromen komen vaak voort uit onverwerkte emoties of gevoelens. De juiste Bach bloesem kan jou helpen om daar meer grip op te krijgen.

De betekenis van verschillende dromen over verhuizen

Soms kun je over een heel specifiek soort verhuizing dromen. Hieronder bespreek ik een paar van de droombeelden met huizen en verhuizingen die ik het meest intrigerend vond.

Gebruik het als leidraad bij het begrijpen van je dromen. De details van jouw droom zijn belangrijk voor de betekenis. Het kan helpen om een droomdagboek bij te houden.

In zo’n dagboek schrijf je – zo snel mogelijk nadat je wakker wordt – alle details van je droom op die je kunt herinneren. Op die manier onthoud je steeds meer en kun je na verloop van tijd zelfs bewust worden in je droom (lucide dromen).


14 dagen GRATIS yoga en meditaties?

Net Netflix, maar dan met yogalessen en geleide meditaties. Nu 2 weken gratis proberen! 

Dromen over verhuizen naar je oude huis

Nee, dit betekent niet direct dat je dromen willen vertellen dat je spijt hebt van een verhuizing. Het heeft vaak wel met spijt te maken, maar dan in een wat bredere context.

Een droom waarin je verhuist naar je oude huis kan simpelweg betekenen dat je een bepaalde periode uit je leven mist. Dat kan een specifieke relatie of vriendschap zijn. Of misschien een baan waar je veel voldoening uit haalde en wat je momenteel mist in je leven. 

Dromen over verhuizen naar een kleiner huis

Dit is niet direct een voorbode van financiële tegenslag waardoor je wat kleiner moet gaan wonen. Het kan ook duiden op een diepe wens voor wat meer balans in je leven. Een simpeler leven, met meer tijd voor de dingen die echt belangrijk zijn – zoals familie en vrienden – dan voor materiële bezittingen.

Verhuizen naar een kleiner huis hoeft lang niet altijd een straf te zijn
Verhuizen naar een kleiner huis hoeft lang niet altijd een straf te zijn

Dromen over verhuizen naar een groter huis

Een groter huis kan dan juist weer duiden op een goede periode in je leven. Emotioneel voel je je lekker: het grotere huis symboliseert dat. Het wordt ook gezien als een boodschap dat er bijzonder mooie en goede tijden voor je in het vooruitzicht liggen. 

Dromen over verhuizen naar een groot huis worden vaak gezien als voorteken van een goede periode in je leven
Dromen over verhuizen naar een groot huis worden vaak gezien als voorteken van een goede periode in je leven

Met iemand samen gaan wonen in een droom

Dit kan erop duiden dat je klaar bent om een diepere commitment aan te gaan in je (huidige) relatie. Een mooie boodschap dus.

Dromen over samen gaan wonen met je ex

Wanneer je droomt dat een ex bij je komt wonen, laat dit zien dat je nog altijd bepaalde aspecten van deze relatie vasthoudt. Hierdoor laat je jouw huidige leven en keuzes nog (deels) vormgeven door het verleden. Een duidelijke boodschap dus dat het echt tijd wordt om het verleden los te laten. 

Weer bij je ouders gaan wonen in je droom

Net als de droom over een terugkeer naar je oude woning, duidt dit er niet direct op dat je spijt hebt van je keuze. Het kan voortkomen uit de geborgenheid die je mist van de tijd met je ouders. Of naar de simpeler tijd van toen je nog naar school ging en minder zorgen had dan nu.

Het kan zijn dat je in je wakkere leven bepaalde triggers hebt gehad die je aan je jeugd deden denken. Het gevolg? In je droom zetten je brein en onderbewuste in een sentimentele bui een film op die herinnert aan die fijne periode van je leven. 

Dromen over op jezelf gaan wonen 

Het andere uiterste. Wanneer je droomt over op jezelf gaan wonen is dat een duidelijk teken dat het tijd wordt om (meer) onafhankelijk te worden. Ook als je al niet meer bij je ouders woont, kan het dus een teken zijn dat je toch nog te veel op hen (of op anderen) leunt.

Dromen over een nieuw huis

Zoals gezegd kan het “ergens anders” heen verhuizen duiden op de wens om te vluchten. Droom je specifiek dat je een mooi nieuw huis betrekt? Dan wordt dat ook vaak gezien als een teken dat je binnenkort goed nieuws krijgt, wat je leven flink gaat veranderen.

Het kan erop duiden dat je plotseling de kans krijgt ergens naartoe te reizen, zonder dat je daar veel voorbereidingstijd voor hebt.

Verhuizen naar een ander land

Gaat het specifiek om een nieuw huis ergens ver weg, bijvoorbeeld in een exotisch land waar je altijd al hebt willen wonen? Dan kan deze droom je erop wijzen dat je in een sleur bent beland. Je verlangt naar nieuwe ervaringen. Een frisse start.

Maar, is het land niet specifiek en gaat het om “gewoon ergens ver weg”? Dan kan het er ook op duiden dat je vluchtgedrag vertoont voor een bepaalde situatie in plaats van ermee om te gaan. 

Een andere stad

Deze dromen suggereren een einde aan een bepaalde situatie of relatie. Je laat het verleden achter je en begint ergens anders opnieuw. De situatie waar je momenteel in verkeert is vaak een belangrijke indicator van de betekenis van deze verhuis droom.

Wanneer je net bent afgestudeerd en op zoek bent naar een baan, kan het bijvoorbeeld een representatie zijn van je nieuwe onafhankelijkheid. Je laat het dorp of de stad waar je bent opgegroeid achter je en begint een eigen leven. 

Verhuizen naar een grote stad kan een teken zijn dat je carrière belangrijk voor je is en je verlangt naar een plek met meer mensen en meer kansen. Verhuizen naar een vinexwijk kan er dan weer op duiden dat je klaar bent om een gezin te starten.  

Dromen over je huis verkopen

Deze dromen gaan vaak gepaard met een gevoel van spijt. Het duidt vaak op gevoelens van spijt. Het huis symboliseert daarin iets groots dat belangrijk voor je was en dat je achter hebt gelaten. Dat kan een baan zijn, een goede vriend of een partner. 

Iemand helpen verhuizen

Dit kan duiden op een angst voor verandering. Alleen wanneer iemand anders je erom vraagt, wil jij je bij verandering neerleggen. Een actieve rol neem je er niet in. En het jaagt je angst aan om zelf de beslissing te nemen die leidt tot verandering. 

Dromen over verborgen kamers

Dit is misschien wel de mooiste symbolische droom over huizen die je kunt hebben. Daarom wilde ik hem toch noemen, ook al gaat hij niet direct over vérhuizen.

Wanneer je droomt dat je geheime kamers vindt, wordt dit gezien als een symbolisering van je eigen verloochende potentieel. Je onderbewuste roept je als het ware op om je ware rol in dit leven te gaan vervullen! Dat kan bijvoorbeeld ook slaan op bepaalde kanten van jezelf die je (nog) niet ontdekt hebt, maar die binnenkort tot bloei kunnen gaan komen. 

verborgen kamers vinden in je droom

Conclusie: verhuizen is stressvol, dus dromen we erover

Dromen over verhuizen is natuurlijk logisch in een periode dat verhuizen een grote rol in je leven speelt. Een verhuizing is voor iedereen een bijzonder stressvolle periode. Staat er zoiets voor de deur? Dan is het dus niet verwonderlijk dat je daarover droomt.

In je slaap verwerk je immers indrukken van overdag. Dus wanneer je overdag veel tijd, energie en gedachten besteedt aan die naderende verhuizing is het logisch dat dit ‘s nachts doorsijpelt in je dromen.

Maar soms kun je ook dromen over verhuizen zonder dat dit een directe rol speelt in je wakkere leven. Juist omdat het zo’n ingrijpende gebeurtenis is, wijst dit vaak op een belangrijke boodschap van het onderbewuste.

Vind je het lastig om te horen wat je dromen je precies willen vertellen? Of wil je extra steun bij het omgaan met de emoties waar ze uit voortkomen? Maak dan gebruik van ons gratis e-mailconsult


14 dagen GRATIS yoga en meditaties?

Net Netflix, maar dan met yogalessen en geleide meditaties. Nu 2 weken gratis proberen!