Dromen over tanden en hun betekenis. 7 dromen uitgelegd

Dromen over tanden komen best vaak voor, maar kunnen ook vrij beangstigend zijn. Een gezond gebit is immers belangrijk. Om te kunnen eten, maar natuurlijk ook gewoon voor je uiterlijk en dus je zelfvertrouwen. Daar vraag je je waarschijnlijk af wat de betekenis van jouw droom over tanden is.

Geen zorgen: het is niet direct een teken dat er iets ergs met je gebit gaat gebeuren.

Vaak worden deze tandendromen geïnterpreteerd als angst voor kwetsbaarheid en veroudering, minder productief worden op je werk of minder goed voor jezelf op kunnen komen.

Verderop in dit artikel lees je meer over de precieze betekenis van de meest voorkomende dromen over tanden. Maar eerst vertellen we nog iets meer over de meer algemene betekenis van dromen over tanden.

Dromen betekenis > dromen over tanden

Product

Voordelen

Prijs

Met dit handige dagboek leer je beter je dromen bijhouden en duiden. Met praktische tips en heldere uitleg!

Online yoga abonnement

Voor de prijs van 1 yogales per maand, volg jij onbeperkt yoga en mindfulness lessen online.

Natuurlijke mix voor meer rust en evenwicht

Een op jou afgestemde Bach mix helpt je om de emoties en mentale uitdagingen uit je dromen te overwinnen

Emotionele betekenis van dromen over tanden

Voor sommige mensen zijn dromen over het verlies van tanden een nachtmerrie, en dat is ook niet zo gek. Onze tanden staan symbool voor hoe we ons naar de buitenwereld presenteren. Symbolisch gezien zijn dromen over het kwijtraken van tanden dan ook een uiting van angst voor verlies van kracht en aanzien

Veel dieren gebruiken hun tanden om zich te verdedigen. Wij mensen doen eigenlijk hetzelfde, maar dan meer symbolisch, sinds we niet meer echt op jacht hoeven. Vandaar de uitdrukking “je tanden laten zien” om aan te geven dat je voor jezelf moet opkomen. 

Sterke en gezonde tanden staan ook voor een positieve en gezonde instelling in het leven. Daarnaast vertegenwoordigen ze ook een gezonde dosis energie die je nodig hebt om door te bijten als iets moeilijk wordt. 

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het oplossen van de (emotionele) uitdagingen die je dromen aan het licht brengen? Vraag dan vandaag nog jouw gratis en vrijblijvende consult per e-mail aan.

Een paar algemene tips voor het begrijpen van en omgaan met dromen

Dromen kunnen behoorlijk verontrustend zijn en je na wakker worden achterlaten met een gedesoriënteerd en ronduit naar gevoel. Probeer eens een dromendagboek bij te houden om meer grip te krijgen op je dromen en ze beter te onthouden. Onderzoek of er een bach bloesem is die past bij wat jij voelt of ervaart. Of zorg dat je minder snel uit je evenwicht te brengen bent, bijvoorbeeld met yoga tv (gewoon lekker yoga en mindfulness lessen vanuit huis).

De betekenis van verschillende dromen over tanden

Tanden kunnen in verschillende betekenissen in je dromen voorkomen.

Die variatie zie je ook duidelijk terug in een aantal spreekwoorden en uitdrukkingen.

Met lange tanden eten. Haar op je tanden hebben. Ergens zijn tanden inzetten. Een tandje bijzetten. Met je mond vol tanden…

Als de betekenissen van de spreekwoorden kent, kan het  je helpen om een verklaring te vinden voor jouw droom. Veel dromen hebben namelijk op symbolisch niveau betekenis voor ons. Het is een uiting van ons onderbewuste, dat vaak in symbolen en raadselen communiceert.

Meer hierover lees je in het artikel over de betekenis van dromen. Hieronder omschrijven we een aantal van de bekendste en meest voorkomende dromen over tanden en hun betekenis.

Meer zen en energie in je leven? Onbeperkt online yoga en mindfulness!

Voor de prijs van 1 yogales volg jij elke maand onbeperkt yoga en mindfulness lessen online.

Dromen over het verlies van je tanden

Zoals we al gezien hebben, staan tanden voor kracht. Je kunt ermee kauwen en dingen doorbijten. Dromen over het verlies van je tanden maakt jou er op attent dat je in het dagelijks leven kracht verliest.

Een andere veel geziene betekenis achter de symboliek van uitvallende tanden is, dat er veranderingen op komst zijn in jouw leven. In zo’n overgangsperiode kun je ook dromen over het uitvallen van tanden. 

Ook wanneer je verward of angstig bent, heb je kans dat je droomt dat je tanden uitvallen. 

Het is dus vooral een teken vanuit het onderbewuste om je aan het denken te zetten en een antwoord te vinden op een aantal belangrijke vragen. Is er een situatie waarin jij je machteloos, gefrustreerd of zwak voelt en die je graag zou willen veranderen?

dromen over tanden die uitvallen zijn er in veel verschillende varianten

Dromen over uitvallende tanden bij mannen

Nee, natuurlijk is het geen voorspelling dat je binnenkort aan een kunstgebit moet. Voor mannen die dromen over het uitvallen van tanden, is het een uiting van de angst voor het verlies van potentie of mannelijkheid. In het dierenrijk zijn tanden immers het wapen om de mannelijke concurrentie voor de vrouwtjes te verslaan, of om dat vrouwtje en nakomelingen te beschermen tegen vijanden.

Dromen over uitvallende tanden bij vrouwen

Bij vrouwen is het dromen over het uitvallen van tanden niet hetzelfde als bij mannen. Voor hen is het vooral de vrees voor het verlies van vrouwelijke aantrekkingskracht.

Studies hebben aangetoond dat vrouwen in de menopauze en ook kinderen die opgroeien vaak dromen over tanden die uitvallen. Dat zijn natuurlijk ook de periodes in je leven dat dit reëlere angsten zijn. In de menopauze heeft het echt vooral ook te maken met moeite om een verlies van jeugdigheid te accepteren.

Dromen dat je geen tand meer in je mond hebt

Opeens zie je in je droom, dat je geen tanden meer in je mond hebt terwijl je lacht.

Vaak komen deze dromen voor als je bijvoorbeeld een spannende presentatie moet gaan geven. Als je voor een grote groep mensen moet spreken en het heel spannend vind.

De droom laat zien dat je bang bent om voor gek te staan. Deze angst wordt in je droom uitvergroot door het verlies van tanden. Want zeg nou zelf: zonder tanden durft toch bijna niemand zich te presenteren?

Geen controle over je tanden in je droom

Je hebt er geen controle over als je tanden verliest: je tanden doen wat ze willen. De boodschap in je droom kan dan zijn dat je het gevoel hebt de controle over jezelf te verliezen. Mis je het vertrouwen in jezelf?

Misschien is jouw uitdaging dan wel om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Zie de droom dan als een waarschuwing om meer in jezelf te geloven en je mening te durven uiten!

Zit je misschien in een situatie waarin er niet naar je geluisterd wordt? Dat kan het gevoel dat je minderwaardig bent aardig versterken en een deuk geven in je zelfvertrouwen. Deze droom over controle verlies geeft aan dat je trots op jezelf mag zijn en best wat meer zelfvertrouwen mag hebben. Want ook jouw mening mag gehoord worden en doet ertoe!

Dromen over een tandpastaglimlach zonder tanden

In de reclames is de mooie glimlach hét visitekaartje van veel producten, niet alleen van de tandpasta. Het wordt vooral gezien als een teken van schoonheid.

En dan is het niet zo gek als jij (onbewust) tanden ziet als knapheid. Sommige mensen kunnen daar behoorlijk onzeker van worden. Dat uit zich dan in je dromen. Misschien zie jij jezelf wel lachen als iemand in een tandpasta reclame, maar dan zonder de hagelwitte tanden?

Droom je over een tandeloze tandpasta glimlach, dan wordt het tijd om positiever over jezelf te gaan denken! Ook jij bent de moeite waard. 

dromen over tanden als in een tandpasta reclame komen voort uit dit schoonheidsideaal

Verlies van iets dat dierbaar of belangrijk is

Het uitvallen van tanden is in veel dromen hét symbool voor persoonlijk verlies en aankondiging van een rouwperiode. Dit kan zijn het overlijden van een dierbare, bijvoorbeeld als er een sterfgeval aan zit te komen van iemand die ernstig ziek is. Maar ook het verlies van iets dat belangrijk voor je is, zoals een baan of een huis waar je altijd fijn gewoond hebt. 

Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat verlies van een baan, een huis of een relatie (bij een scheiding) ook als een groot verlies ervaren worden. Dan heb je ook net zo goed te maken met een periode van rouw. 

Conclusie: dromen over tanden kan meerdere betekenissen hebben.

Droom je over het verliezen van je tanden, dan is het fijn om te weten dat je niet binnenkort aan een kunstgebit toe bent. In plaats daarvan is het veel belangrijker om bij jezelf te rade te gaan wat de droom jou probeert te vertellen.

Want een droom over tanden betekent al snel dat je een gevoel van vertrouwen kwijt bent, of juist bang bent voor verlies. Je droom is waarschijnlijk een oproep vanuit je onderbewuste om daaraan te werken.

Luister jij wel naar je dromen en gebruik je ze om sterker in het leven te staan?

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het oplossen van de (emotionele) uitdagingen die je dromen aan het licht brengen? Vraag dan vandaag nog jouw gratis en vrijblijvende consult per e-mail aan.

Product

Voordelen

Prijs

Met dit handige dagboek leer je beter je dromen bijhouden en duiden. Met praktische tips en heldere uitleg!

Heal je energie en verwezenlijk je dromen

Heal jezelf, verdiep je spiritualiteit en boor nieuwe energie aan. Zodat jij weer vol energie je dromen kunt waarmaken. Dat gun jij jezelf toch ook? 

Aanrader!

Ontzettend fijne parfums en sprays voor op je kussen, om lekkerder in slaap te vallen en dieper te dromen.