Wat betekent dromen over spinnen? Dit vertellen je dromen

Uit onderzoek naar dromen over spinnen blijkt dat zowel mannen als vrouwen spinnendromen hebben. Maar wat betekenen deze dromen?

In veel dromen hebben spinnen een positieve betekenis, terwijl veel mensen bang zijn voor spinnen. Een spin is dus een dubbel symbool. Met dit overzicht van dromen over spinnen en hun betekenis willen we jou helpen je dromen beter te begrijpen.

Dromen betekenis > dromen over spinnen

Product

Voordelen

Prijs

Met dit handige dagboek leer je beter je dromen bijhouden en duiden. Met praktische tips en heldere uitleg!

Beter slapen en uitrusten

Ontdek de geheimen van een goede nachtrust. Volop tips van dé Nederlandse slaapexpert

Aanrader!

Een op jou afgestemde Bach mix helpt je om de emoties en mentale uitdagingen uit je dromen te overwinnen

Dromen over spinnen hoeven niet eng te zijn. Deze spin is toch best schattig?
Dromen over spinnen hoeven niet eng te zijn. Deze spin is toch best schattig?

Als je kijkt naar de symbolische betekenis van dromen over spinnen, dan staan spinnen voor geluk, succes en rijkdom. Maar als je bang bent voor spinnen kan die spin in jouw droom een heel andere betekenis krijgen.

Om je droom goed te kunnen begrijpen en uitleggen, zijn juist de details uit de droom heel belangrijk. Want de figuren die je in je droom tegenkomt, vertegenwoordigen een deel van jezelf. Hieronder vind je daarom een grote verzameling van verschillende dromen over spinnen en hun betekenis.

Emotionele betekenis van dromen over spinnen

Veel dromen gaan over dieren, omdat we vaak karaktereigenschappen van onszelf terug zien in dieren. Daarnaast hebben dieren vaak een speciale betekenis. Daardoor zijn het dankbare droomsymbolen.

Een spin vertegenwoordigt de verbinding tussen verleden, heden en toekomst. Ze bezitten allerlei positieve eigenschappen, zoals ijverig, doorzetter, creativiteit en talent. 

Daarnaast leert de spin ons dat we ons eigen leven weven, zoals de spin draden aan elkaar spint tot er een ingewikkeld web ontstaat. Jij bent zelf verantwoordelijk voor hoe jouw levensweb eruit komt te zien.

Hieronder vind je betekenissen achter verschillende dromen over spinnen, om je te helpen te duiden wat jouw onderbewuste je probeert in te fluisteren. De belangrijkste boodschap aan jezelf is dan hoe je daarmee omgaat. Zo spin jij je eigen lot

Het kan ook zijn dat je op dit moment afstand wilt bewaren van een verleidelijk aanbod. Misschien omdat het te mooi is om waar te zijn, of omdat je de stap niet durft te nemen. Ook dan kun je dromen over spinnen, als een symbool van het gevaar dat misschien op de loer ligt, ook al is het niet direct te zien.

Een spin kan ook een belangrijke vrouwenfiguur in je leven symboliseren. Dat kan iemand zijn die jou teveel overheerst, waardoor je het gevoel hebt in haar web verstrikt te raken. 

De spin in jouw droom kan dus verschillende betekenissen hebben. Dromen worden vaak gezien als boodschap van je onderbewuste, dat je probeert te waarschuwen voor problemen of destructieve gedachten. Door er bewust van te worden, kun je die problemen en gedachten overwinnen.

Een paar algemene tips voor het begrijpen van en omgaan met dromen

Dromen kunnen behoorlijk verontrustend zijn en je na wakker worden achterlaten met een gedesoriënteerd en ronduit naar gevoel. Probeer eens een dromendagboek bij te houden om meer grip te krijgen op je dromen en ze beter te onthouden.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de emotionele uitdagingen achter jouw dromen? Ontdek welke Bach bloesem past bij wat je dromen jou willen vertellen.

De betekenis van verschillende dromen over spinnen

Spinnen kunnen op verschillende manieren in je dromen voorkomen. Probeer de details zo goed mogelijk te onthouden om je droom op de juiste manier uit te kunnen leggen. 

Je kunt jezelf daarin trainen. Bijvoorbeeld door elke ochtend, direct nadat je wakker bent geworden, zoveel mogelijk details van je dromen op te schrijven. Zo oefen je jezelf erin om details uit je dromen beter te onthouden en kun je er ook volledigere boodschappen uit halen.

Tip: houd je dromen bij in een mooi droomdagboek. Zo krijg je een mooie verzameling van al je dromen!

Dromen over een spin die in zijn web ronddraait

Wat wil die spin die in jouw droom rond draait in zijn web? Is er iets waar je op dat moment niet uitkomt? Deze droom duidt op besluiteloosheid, maar wijst je er ook op dat je door het niet kiezen van een richting in ieder geval niet vooruitkomt.

Welke beslissing schuif je al (te) lang voor je uit? En wat heeft je dat tot op dit moment opgeleverd of gekost?

dromen over een spin en zijn web kunnen er zo uit zien

Dromen over een spin die een web weeft

Als je droomt over een spin die een web aan het weven is, dan is dat vaak goed nieuws. Het betekent namelijk dat je wordt beloond voor je harde werken.

Misschien zit er wel een promotie aan te komen op je werk of krijg je (eindelijk) erkenning voor je prestaties.

Tegelijkertijd vraagt deze spin je om te denken welke toekomst jij aan het weven bent. Maak jij je dromen waar? Weef jij elke dag aan het vormgeven van het leven dat jij graag wilt leven?

Wevende spinnen staan ook symbool voor creativiteit. Als je kijkt naar het prachtige en ingewikkelde web dat ze kunnen spinnen, dan snap je wel waarom. 

Maar wanneer je gevangen zit in een relatie, waarin je beperkt wordt in je vrijheid is deze droom minder positief. Dan is deze droom namelijk een waarschuwing dat je daar iets mee moet gaand doen. In dit geval ben je meer de vlieg die in het web verstrikt raakt, maar wordt je uitgedaagd om dat te veranderen naar de spin die zijn eigen leven spint.

Dromen over een spin die tegen een muur opklimt

Wanneer een spin een muur beklimt, duidt dit erop dat het binnenkort tijd wordt om je verlangens realiteit te laten worden. Hopelijk ben je er dan ook klaar voor om hierin de stappen te gaan nemen die nodig zijn om je doel te bereiken. 

Gebeten worden door een spin in een droom

Ook in dit geval kan de droom je erop wijzen dat je gevangen zit in een moeilijke relatie. Dat kan een liefdesrelatie zijn, maar ook de relatie met bijvoorbeeld je moeder.

Gebeten worden door een spin symboliseert een conflict met je moeder of een andere belangrijke en dominante vrouwfiguur in je leven. 

Dromen over giftige spinnen

Wanneer je droomt over een giftige spin, dan verwijst dat naar iets dat slecht is in jouw echte leven. Dat kan een verslaving aan alcohol, roken of drugs zijn die jouw leven beheerst. Het kan ook een negatief persoon zijn die jouw leven vergiftigd.

Deze droom geeft in ieder geval aan dat je in een situatie zit die zowel lichamelijk als geestelijk of emotioneel gevaarlijk voor je kan zijn .

Een spin die naar je toe komt in je droom

Mensen die bang zijn voor spinnen, zullen zeker in paniek raken als er een spin naar ze toe komt. De droom kan aangeven dat je in een relatie zit waar je aan wilt ontsnappen, maar die stap nog niet durft te nemen. 

De positieve uitleg is, dat de spin aangeeft dat er een mooie periode in je leven aankomt. Een periode die je zelf vorm zult moeten geven. Dromen over spinnen die op je afkomen wijst je er dan op dat je de positieve eigenschappen van de spin – ijver, creativiteit en doorzetting – moet aanwenden.

Dromen over een spin die tegen je praat

Dromen over spinnen die tegen je praten, zijn natuurlijk erg afhankelijk van wát de spin precies te vertellen heeft. Let dus goed op en probeer te onthouden wat de spin je te zeggen heeft.

Deze spin kan namelijk een belangrijke boodschap voor je hebben. Het kan zijn dat je bepaalde aspecten van je eigen persoonlijkheid hebt weggestopt, omdat je dat nu eenmaal zo geleerd hebt of omdat de sociale omgangsnormen dat vragen.

Deze droom schudt jou als het ware wakker, om trouw te blijven aan jezelf. 

als een spin in je droom jou iets te vertellen heeft kun je maar beter goed luisteren
Als een spin in je droom jou iets te vertellen heeft kun je maar beter goed luisteren

Dromen over een spin als huisdier

Een spin als huisdier houden is voor dappere mensen. Het betekent vooral dat je in staat bent om je angsten onder ogen te zien. Het is een boodschap aan jezelf, dat je klaar bent voor nieuwe uitdagingen in je leven .

Een spin eten in je droom

Veel mensen zullen gruwelen bij de gedachten om een spin in de mond te krijgen, laat staan om er eentje op te eten. Toch heeft deze droom als symbolische betekenis dat je de situatie in de hand hebt. Maar ze kan je ook waarschuwen dat je dominant bent, zowel op je werk als in je privé leven. 

Zoals al vaker gezegd kan dromen over spinnen verschillende betekenissen aannemen. Ook hier geldt dus weer: probeer voor jezelf na te gaan wat jij voelt bij de droom om de betekenis van jouw onderbewuste te doorgronden.

Dromen over spinnen die heel groot zijn

Dromen over veel te grote spinnen kan een teken zijn dat er niet veel goeds staat te geburen. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat er een einde komt aan een periode met veel welvaart.

Word je ook nog eens gebeten door die enorme spin? Dan geeft de droom aan dat je veel problemen zult tegenkomen op je pad, op weg naar rijkdom (als dat jouw streven is). 

Dromen over babyspinnen

Symbolisch voor een nieuw begin is het dromen over babyspinnen. Dit kan een nieuwe relatie zijn, maar ook op een andere manier een nieuwe start in je leven.

Lukt het jou om je dromen waar te maken, of blijft het alleen maar bij dagdromen over hoe het zou kunnen zijn? 

een verzameling baby spinnen zoals deze wordt gezien als teken van een nieuw begin
Een verzameling baby spinnen zoals deze wordt gezien als teken van een nieuw begin

Een spin doden in je droom

Deze droom voorspelt niet veel goeds. Het doden van een spin staat namelijk symbool voor ongeluk en pech.

Dromen over het doden van een spin, kan er op wijzen dat pech je gaat achtervolgen. Maar zie je een spin die al dood is? Dan symboliseert dat een verleiding die je hebt overwonnen. 

Conclusie: dromen over spinnen is moeilijk te ontrafelen

Dromen over spinnen kunnen dus zowel positief als negatief worden begrepen. Het is ook niet voor niets dat er verschillende spreekwoorden zijn waarin spinnen voorkomen. Ook die kunnen zowel positieve als negatieve betekenissen hebben: 

  • Ergens garen bij spinnen (er flink aan verdienen)
  • Zo nijdig als een spin (erg nijdig zijn)
  • Hem is geen spinnenweb voor de mond gewassen (hij kan goed zijn woordje doen)
  • Zijn is een echte spinnenkop (een onaardig meisje)
  • Als de ragebol rust, werkt de spin (een huis heeft onderhoud nodig)

Wat betekenen spinnen voor jou? Ben je er bang voor, of vind je ze juist interessant?

De spreekwoorden geven al aan, hoe je spinnen symbolisch kunt zien. Dit maakt het misschien makkelijker om de symbolen in je dromen te begrijpen en te vertalen naar je dagelijks leven.

Probeer met het opschrijven van zoveel mogelijk details uit je dromen te onthouden. Besteed daarbij ook aandacht aan hoe jij je bij de dromen voelt. Daar kun je namelijk waardevolle inzichten uit halen die je zullen helpen om jouw dromen over spinnen (nog) beter te begrijpen.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de uitdagingen waar jouw spinnendroom uit voortkomt? Maak dan vandaag nog gebruik van ons gratis consult via e-mail