Dromen over slangen en hun verschillende betekenissen

De slang is een veel voorkomend droomsymbool, en komt in verschillende gedaanten voor. Hierdoor de uitleg van het dromen over slangen op verschillende manieren mogelijk. In sommige opzichten past de slang als symbool in het rijtje van mythische figuren zoals de draak en het monster. 

Dromen betekenis > dromen over slangen

Product

Voordelen

Prijs

Met dit handige dagboek leer je beter je dromen bijhouden en duiden. Met praktische tips en heldere uitleg!

Online yoga abonnement

Voor de prijs van 1 yogales per maand, volg jij onbeperkt yoga en mindfulness lessen online.

Natuurlijke mix voor meer rust en evenwicht

Een op jou afgestemde Bach mix helpt je om de emoties en mentale uitdagingen uit je dromen te overwinnen

dromen over slangen zijn er in veel verschillende soorten

Emotionele betekenis van dromen over slangen

Algemeen genomen staat het symbool van de slang voor wijsheid, vruchtbaarheid en levenskracht.

Wat voor jou de emotionele betekenis is om te dromen over slangen hang mede af van de betekenis van de slang voor jou. Ben je bang voor slangen, of zie je vooral de positieve eigenschappen? Om je droom goed te kunnen verklaren is niet alleen het uiterlijk van de slang belangrijk, maar ook hoe jij reageert op de slang.

Daarom is het belangrijk om je bewust te worden hoe jij je voelt als je wakker wordt uit de droom. Was je vrolijk, verdrietig of angstig?

Een paar algemene tips voor het begrijpen van en omgaan met dromen

Dromen kunnen behoorlijk verontrustend zijn en je na wakker worden achterlaten met een gedesoriënteerd en ronduit naar gevoel. Probeer eens een dromendagboek bij te houden om meer grip te krijgen op je dromen en ze beter te onthouden. Onderzoek of er een bach bloesem is die past bij wat jij voelt of ervaart. Of zorg dat je minder snel uit je evenwicht te brengen bent, bijvoorbeeld met yoga tv (gewoon lekker yoga en mindfulness lessen vanuit huis).

de betekenis van dromen over slangen hangen af van hoe jij tegen de slang aankijkt
De betekenis van dromen over slangen hangen af van hoe jij tegen de slang aankijkt

Dromen over een slang kan ook betekenen dat er een grote verandering in je leven is waar je erg mee bezig bent en misschien ook erg tegenop ziet. Dat kan bijvoorbeeld een verhuizing zijn, een nieuwe baan of een nieuwe relatie waar je zenuwachtig over bent. 

Slangendromen wijzen ook op verborgen emoties, transformatie en focus in je leven. Het kan zijn dat het een boodschap is die uit je onderbewustzijn komt. Bijvoorbeeld een gifslang kan je erop wijzen dat je ergen giftig over bent en een wurgslang verwijst naar iemand die jou verstikt in je leven.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de uitdagingen waar jouw droom over slangen uit voortkomt? Maak dan vandaag nog gebruik van ons gratis consult via e-mail

De betekenis van verschillende dromen over slangen

Slangen kunnen op verschillende manieren in dromen voorkomen. Hieronder bespreek ik een paar voorbeelden van hoe slangen kunnen voorkomen in dromen. 

Dromen over giftige slangen en wurgslangen

Wordt je badend in het zweet wakker omdat je wordt aangevallen door een giftige slang, en je in die droom liever hard wegloopt? Dan ben je vast in je dagelijks leven té vredelievend. In plaats van je te laten gelden en giftig (boos) te worden op iemand trek jij je terug.

Natuurlijk voel je van binnen wel de behoefte om van je af te bijten, maar durf je dat niet. Eigenlijk wil je, net als de slang uit je droom jezelf kunnen uiten, en boos worden. Maar dat vind je nou juist zo moeilijk, omdat jouw eerste reactie verstijven is. 

Of als je te maken krijgt met een reuzenslang die wil doden door haar verpletterende platdrukkende kracht. Bedenk je dan: laat jij je door iets of iemand verpletteren of in een hoek drukken?

Wij zijn de slang vooral als gevaarlijk dier gaan zien, terwijl de slang niet alleen maar het symbool van het kwaad is. Eigenlijk helpt hij ons bewust te worden van onze eigen krachten!

Dromen over een meerkoppige slang

De meerkoppige slang in een droom geeft aan dat een probleem is opgesplitst in meerdere gevaarlijke onderdelen. Ben je in een ingewikkeld conflict terecht gekomen waar je geen uitweg meer in ziet? 

Hoe ga je met dat conflict om? Als je in de droom vecht met de slangen, weet je dat je het conflict durft aan te gaan. Zo niet, dan is het goed om bewust te worden van je probleem om problemen te overzien en aan te pakken. 

Dromen over een verwarde kluwen slangen

Een verwarde kluwen door elkaar krioelende slangen maken je er op attent dat het een chaos is in je leven en dat de basisbehoeften niet op orde zijn. Dit kan veel onrust in je onderbewuste veroorzaken omdat je geen gevoel van basisveiligheid hebt. 

Dan is het dus zaak om eerst uit te zoeken aan welke basisbehoeften het nog ontbreekt. 

Verschillende kleuren slangen in een droom

Een witte of blauwe slang in je droom geeft aan dat de boodschap uit de diepste regionen van je ziel komt.

Een rode slang staat voor agressieve driftmatigheid, terwijl de bruine slang meer staat voor normaal oer gedrag

Geelzwarte of roodzwarte slangen symboliseren duivelse krachten, die je moet veranderen in je leven. Ze zijn dan ook een oproep tot een meer bezonnen leven, zodat je nog op tijd het tij kan keren. 

De groene slang symboliseert het oorspronkelijke leven en zijn energieën, wat dicht bij de natuur staat. 

En tenslotte de zwarte slang, die de duistere psychische krachten verbeeld, wat niet puur negatief hoeft te zijn. De zwarte esculaap slang is het symbool van de genezende processen van de ziel. 

Dromen over slangen: angst voor slangen

Geeft een slang jou in je droom een beangstigend gevoel? Dan geeft dat aan dat je het moeilijk vindt om met je problemen om te gaan. Bijvoorbeeld als je in een periode van verdriet zit om het verlies van iets of iemand. De droom over slangen geeft aan dat het tijd wordt om de periode af te sluiten en iet in het verdriet te blijven hangen. 

De vervellende slang

Een teken van innerlijke wedergeboorte kun je de vervellende slang noemen. De oude huid wordt afgegooid om een nieuw jasje te krijgen. Dit is een teken van innerlijke groei, zoals ook wij mensen een leven lang blijven groeien. Wordt het voor jou tijd om je verder te ontwikkelen en uit je comfort zone te stappen?

De slang als eeuwige cirkel 

Droom je over een slang die zich in een cirkel kromt, als symbool voor de eeuwige cirkel, dan geeft dat de oneindigheid aan. Zowel de aanvang als het einde van een cyclus die doorgaat. Dat is precies zoals het leven is: leven, dood en wedergeboorte

een typische opgerolde slang

Dromen over slangen volgens Freud

Wat kunnen slangen zoal betekenen? Volgens Sigmud Freud is de slang verbonden met onze seksuele energie. Volgens zijn ideeën geeft het onderbewuste met het dromen over slangen aan dat je toe bent aan seks. Of dat je het moeilijk vindt om ermee om te gaan. 

Conclusie: dromen over slangen komen in vele gedaantes voor

Nadat je over slangen gedroomd hebt, kun je er meer van gaan begrijpen als je in de huid van de slang kruipt. Wie weet hoe lekker het voelt om eens lekker te sissen en giftig uit de hoek te komen.

Of vind je het misschien heerlijk om op die manier één met de natuur te zijn, en lekker in de zon te liggen en niets te hoeven doen? Kun jij wel wat meer energie van de slang gebruiken en leren wat meer voor jezelf op te komen. Of juist dat je wat minder, omdat je te giftig reageert in allerlei situaties en je daarmee mensen afschrikt.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij dat beter van je afbijten, of bij een andere uitdaging die je droom aan het licht brengt? Probeer eens een Bach mix op maat en voel je rustiger en vol vertrouwen!

Meer zen en energie in je leven? Onbeperkt online yoga en mindfulness!

Voor de prijs van 1 yogales volg jij elke maand onbeperkt yoga en mindfulness lessen online.