Dromen over paarden en hun betekenis

Zoals voor alle dromen geldt, kunnen ook dromen over paarden verschillende betekenissen hebben. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • De context van de droom
  • Wie je hierin verder nog tegen komt
  • De kleur van het paard
  • Het gedrag van het paard

Paarden zijn hoe dan ook dieren met een speciale band met mensen, waardoor het niet gek is dat ze vaak in dromen voorkomen. Hieronder helpen we je de betekenis achter jouw paardendroom ontrafelen, door verschillende interpretaties te beschrijven.

dromen over paarden uitgelegd

Het paard is een belangrijk symbooldier, vanwege zijn moed en intelligentie. Daarbij hebben paarden een grote gevoeligheid en sterk groepsgevoel en zijn het echte kuddedieren die goed voor elkaar zorgen. Deze symboliek speelt een belangrijke rol bij de betekenis van paarden in droomduiding.

Dromen betekenis > dromen over paarden

Emotionele betekenis van dromen over paarden

Paarden vertegenwoordigen het instinct, de intuïtie en profetisch vermogen en kunnen in verschillende gedaantes voorkomen. Zo kunnen ze een zielskracht symboliseren die niet echt aards te noemen is.

De Griekse Mythe over het gevleugelde Pegasus symboliseert het verband tussen geestelijke en psychische waarde. Witte en vliegende paarden staan voor zuiverheid, geluk en zijn een motiverende factor voor spirituele groei. Zo’n paard heeft in je dromen dan ook een schitterende betekenis.

Zeker voor mensen met een grote passie voor paarden, hebben dromen over paarden een diepere betekenis. Voor hen is het een weerspiegeling van de eigen intuïtieve en gevoelsmatige wijsheid. Daar ligt ook direct de uitdaging: de betekenis van een droom is vaak heel persoonlijk en alleen door jouzelf echt te ontrafelen. Het speelt immers in ons onderbewuste. In dit artikel kunnen we daarom onmogelijk de betekenis van iedere paardendroom volledig beschrijven.

We kunnen je wel op weg helpen. Met tips die je helpen nadenken over de betekenis achter jouw droom en algemene, veel voorkomende beelden en hun algemene betekenis.

Een paar algemene tips voor het begrijpen van en omgaan met dromen

Dromen kunnen behoorlijk verontrustend zijn en je na wakker worden achterlaten met een gedesoriënteerd en ronduit naar gevoel. Probeer eens een dromendagboek bij te houden om meer grip te krijgen op je dromen en ze beter te onthouden. Onderzoek vervolgens of er een Bach bloesem is die past bij wat jij voelt of ervaart.

De betekenis van 7 verschillende paardendromen

Kun je goed paardrijden, zit je goed in het zadel of ben je een beginner die de trucjes nog moet leren? Hoe je daarover droomt zegt veel over hoe je op dit moment in het leven staat. Het paard vertegenwoordigt de energie waarover we beschikken.

Zoals gezegd vertellen dergelijke omgevingsfactoren je veel over de betekenis van je droom. Daarom zetten we hieronder een aantal dromen over paarde en hun algemene betekenis op een rijtje. Gebruik dit als startpunt om over jouw eigen dromen na te denken.

Fysieke betekenis van dromen over paarden

De lichamelijke conditie van het paard in jouw droom is een goede graadmeter hoe het met jou gaat. Deze geeft de toestand van jouw energie in je wakkere leven weer. Ben je trots op wie je bent en de pracht van je eigen lichaam? Het paard staat symbool voor vrijheid, macht, wildheid, trots, energie, grootsheid moed en seksualiteit.

Misschien zie je hoe het paard in jouw droom duidelijk volwassen is geworden, in tegenstelling tot de jonge veulen die het ooit was. Je wordt aangespoord om wat serieuzer te worden, nadat je lekker hebt lopen ronddartelen. Tijd om volwassen te worden en werk van je leven te gaan maken.

Actief dromen over paarden verzorging kan erop duiden dat je de kanten van jouzelf die het paard symboliseert – het speelse, het natuurlijke en het wilde – niet voldoende onderhoudt. Je wordt aangemoedigd om ook deze kant van jezelf niet te verwaarlozen.

een paard verzorgen in je droom kan erop duiden dat je de kanten van jezelf die het paard symboliseert beter moet verzorgen
Een paard verzorgen in je droom kan erop duiden dat je de kanten van jezelf die het paard symboliseert beter moet verzorgen

Een paard dat schrikt of in paniek raakt

Paarden zien we vaak als dieren die niet snel uit hun evenwicht zijn te brengen en moedig in het leven staan. Dromen over een paar dat ergens van schrikt, is een signaal dat er een verstoring is tussen het bewuste en onbewuste.

Misschien zijn er problemen of gebeurtenissen die je probeert weg te stoppen. Dat kan zijn omdat je er nog niet aan toe bent om iets te verwerken of omdat je nog geen zin hebt in de confrontatie met jezelf en liever doorgaat met een losbandig leven. Tot er een moment komt dat je er niet meer omheen kunt.

Een paard dat gespannen is, geeft aan dat we teveel druk in ons leven ervaren.

Welke kleur heeft jouw paard in de droom?

Ook de kleur van het paard waar je over droomt is een sterke aanwijzing over de diepere betekenis achter die droom:

  • Witte paarden symboliseren zuiverheid en geluk. Dromen over een wit paard weerspiegelt een grote motivatie voor spirituele groei. Misschien ben je hier niet bewust mee bezig maar koester je wel deze behoefte. De droom zorgt ervoor dat je er attent op gemaakt wordt. Tijd om te ontwaken en aan de slag te gaan.
  • Zwarte of donkere paarden staan voor een heel andere kant, zoals het mysterie en occulte krachten. Zwart (en dus ook een zwart paard) symboliseert van oudsher angst en vernietiging. Toch hoef je van zo’n droom niet direct in paniek te raken: dromen over een zwart paard kan aangeven dat je niet je beste periode doormaakt, maar het kan ook een uiting zijn van wilde hartstocht en losbandigheid.
  • Bruine en roodbruine paarden staan voor een veilig instinct en een gezonde en evenwichtige basis in het leven.

Dromen over paarden met ruiter

Bij dromen over een paard met ruiter ben jijzelf meestal degene die het paard berijdt. Zie je duidelijk iemand anders op het paard in je dromen, dan kan het ook een teken zijn dat jij (of liever gezegd je onderbewuste) het onderstaande van toepassing vindt op diegene in je leven.

Een goede ruiter heeft zijn paard onder controle. Symbolisch betekent dit dat jij je driftmatigheden (de wilde kant van het paard staat symbool voor je eigen wildere kanten, je oerinstinct) goed onder controle hebt. Jij hebt in jouw leven alles in de hand en weet hoe je dingen moet oplossen als je voor uitdagingen komt te staan.

Slaat het paard op hol, dan heb je het dus niet in de hand in jouw dagelijks leven. Het is je oerinstinct dat de macht over jou heeft en bepaalt wat er gebeurt. Dat kan komen doordat je niet lekker in je vel zit, of doordat je gekweld wordt door trauma’s of vormende gebeurtenissen uit het verleden. Je hebt de neiging om (te) veel te reageren vanuit emotie: in de psychologie wordt wel gesproken van reageren uit kindmodus in plaats van als gezonde volwassene.

dromen over paarden met ruiter gaan om de band tussen mens en natuur, tussen je oerinstinct en je verstand
Dromen over paarden met ruiter gaan om de band tussen mens en natuur, tussen je oerinstinct en je verstand

In je droom een paard voor een kar spannen

Als een paard voor een kar wordt gespannen, dan concentreren we ons teveel op doelen die alleen een bepaald nut hebben. Het kan een teken zijn dat er te veel sleur in je leven is geslopen en dat je misschien liever op de rug van dat paard zou klimmen om in veel hoger tempo weg te galopperen en nieuwe paden in te slaan. In plaats daarvan hobbel je nu op die wagen voort.

Soms is dat ook nodig: die wagen bevat waarschijnlijk wat in je droom nodig is om te overleven, het is je levensonderhoud. Veel mensen zien hun baan als een noodzakelijkheid om te overleven, terwijl zij veel liever als onbevangen paard door datzelfde leven zouden galopperen. Daar is niet altijd aan te ontkomen, maar deze droom kan je wel aansporen om eens wat bewuster stil te staan bij die ontevredenheid.

Een paard als lastdier staat symbool voor de Grote Moeder of het moederarchetype. Misschien staat het paard op het punt om te bezwijken onder de zware last. Neem jij in dat geval te veel hooi op je vork met de zorg voor iemand anders?

Een paard kopen in je droom

Het kopen van een paard heeft van oudsher de betekenis van rijkdom en overvloed. Een boer die zichzelf een paard kon veroorloven, maakte zijn leven daarmee immers een heel stuk beter.

Een wens die je al heel lang hebt, gaat eindelijk in vervulling. Je gaat jezelf iets gunnen waar je heel blij van wordt. Als het iets is dat veel geld kost, kun je het ook doen, omdat je een financiële meevaller hebt gekregen of omdat je goed gespaard hebt.

Wegrennen van een paard

Het wordt tijd dat je angsten onder ogen durft te komen. Misschien vind je het doodeng, maar ervoor weg blijven lopen levert ook niets op. Het zorgt er alleen maar voor dat je niet van het leven kunt genieten, zoals je eigenlijk graag zou willen.

En dat paard is uiteindelijk toch wel sneller dan jij, dus ingehaald wordt je toch wel.

Conclusie: paardendromen hebben veel symbolische betekenissen

In ons dagelijks leven maken we nog maar weinig gebruik van paarden, zoals dat vroeger gebeurde. Waarschijnlijk komen ze tegenwoordig minder voor in dromen, omdat we ze niet meer zoveel tegenkomen in ons dagelijks leven. Toch hebben paarden in onze dromen nog heel veel symbolische betekenis. Door de special band die mensen altijd hebben gehad met paarden (en hoe we ze nog altijd terugzien in films, series en verhalen) blijft de symboliek bestaan.

Een paard is het symbool voor innerlijke kracht, succes, instinct en intuïtie. Ben je in je droom aan het paardrijden, dan betekend het dat je jouw leven meer onder controle krijgt en dat je de levensenergie goed gebruikt.

Aan het gedrag van het paard kun je aflezen hoe jouw emotionele toestand is op dat moment in je leven. En probeer vooral te leren van deze krachtige, elegante dieren!