Dromen over overleden personen. Van je ouders tot (huis-)dieren

Dromen over een overleden persoon komen vaak voor en kunnen bijzonder emotioneel zijn. Voor veel mensen voelt het namelijk als een boodschap van die overleden dierbare.

En de dood is toch al iets waar we maar moeilijk mee om kunnen gaan. Het is een thema dat velen van ons bezighoudt, maar moeilijk te bevatten blijft. Waarschijnlijk is het juist daarom zo’n veel voorkomend droomthema. Zeker wanneer je met de dood van een dierbare te maken heeft gehad, is dat iets wat je onderbewuste moet verwerken.

In dit artikel lees je meer over welke emotionele betekenis dromen over overleden dierbaren voor jou kunnen hebben.

Dromen betekenis > dromen over overleden personen

In dit artikel:

Product

Voordelen

Prijs

Met dit handige dagboek leer je beter je dromen bijhouden en duiden. Met praktische tips en heldere uitleg!

Onbeperkt online yoga en mindfulness. Nu 2 weken GRATIS

Alle ontspanning, rust meditatie en yoga die je nodig hebt. Nu kosteloos en zonder risico 14 dagen op proef

Natuurlijke mix voor meer rust en evenwicht

Een op jou afgestemde Bach mix helpt je om de emoties en mentale uitdagingen uit je dromen te overwinnen

Kun jij wel een steuntje gebruiken bij het verwerken van het verlies van een dierbare?Ervaar meer rust, vertrouwen en evenwicht met een Bach bloesem mix op maat/.

Dromen over overleden personen zijn emotioneel, maar kunnen ook troost geven

Een paar algemene tips voor het begrijpen van en omgaan met dromen

Dromen kunnen behoorlijk verontrustend zijn en je na wakker worden achterlaten met een gedesoriënteerd en ronduit naar gevoel. Probeer eens een dromendagboek bij te houden om meer grip te krijgen op je dromen en ze beter te onthouden. Onderzoek of er een bach bloesem is die past bij wat jij voelt of ervaart. Of zorg dat je minder snel uit je evenwicht te brengen bent, bijvoorbeeld met yoga tv (gewoon lekker yoga en mindfulness lessen vanuit huis).

De emotionele betekenis van dromen over overleden personen

Met de dood krijgen we allemaal, vroeg of laat, te maken. Iedereen verliest een keer een dierbaar iemand. Niet alleen wordt je dan geconfronteerd met je eigen sterfelijkheid, je moet ook leren leven met de nieuwe realiteit zonder die persoon.

Wanneer je droomt over een overleden persoon die in jouw droom nog leeft, is dat een teken dat je er nog niet in bent geslaagd de dood van die persoon te accepteren.

Rouwverwerking is een emotionele rollercoaster. Het ene moment lijkt het allemaal op rolletjes te lopen en het volgende moment stort je in een duistere, diepe afgrond. Soms weet je zelf niet meer zo goed waar je nu precies staat in het proces. 

Het zijn die momenten waarop dromen je inzicht kunnen geven of een boodschap met je delen. Maar, dat wil niet zeggen dat elke droom over een overleden persoon samenhangt met onverwerkte rouw.

Wat is de algemene betekenis achter de meest voorkomende dromen over overleden personen?

Kun jij wel een steuntje gebruiken bij het verwerken van het verlies van een dierbare?Ervaar meer rust, vertrouwen en evenwicht met een Bach mix op maat

Wat betekenen verschillende dromen over overleden personen?

De betekenis van dromen is meestal abstract en niet eenduidig. Of je nu gelooft dat het een boodschap is vanuit het hiernamaals, of van je onderbewuste: die boodschap is heel persoonlijk.

Wat een bepaalde droom voor jou betekent, kan voor iemand anders een heel andere lading hebben.

Gebruik de algemene droomduidingen hieronder dus als een leidraad, maar verzamel altijd voor jezelf informatie over jouw dromen. Daar kun je bijvoorbeeld een droomdagboek voor gebruiken. Dat is de beste manier om een completer inzicht te krijgen in wat je dromen voor jou betekenen.


14 dagen GRATIS yoga en meditaties?

Net Netflix, maar dan met yogalessen en geleide meditaties. Nu 2 weken gratis proberen! 

Een bezoek van gene zijde?

Veel mensen ervaren een droom over een overleden dierbare als een poging tot contact. Misschien omdat diegene nog een belangrijke boodschap heeft, of wil laten zien dat het goed gaat of ze nog bij ons zijn.

Het is een vrij breed verspreid geloof dat de grens tussen dood en levend minder sterk is wanneer we slapen. In slapende toestand zou het daardoor makkelijker voor overleden personen zijn om ons te bezoeken.

Eigenlijk lijkt dat heel erg op de meer “wetenschappelijke” verklaring. Die stelt namelijk dat onze hersenen dromen gebruiken voor verwerking. Bijvoorbeeld van herinneringen en emoties.

Ook dan is het logisch dat je droom over overleden dierbaren. Er zijn immers weinig zo weinig zaken zo moeilijk te verwerken als zo’n heftig verlies. Het (gevoelsmatige) loslaten kan voor veel mensen een bijna ondoenlijke opgave blijken, waardoor we die geliefde dichtbij ons willen houden in een urn of assieraad. Geen wonder dat die overledene dan ook in onze dromen aanwezig blijft.

Welke van deze verklaringen je ook volgt, het is wel duidelijk dat dromen over een overleden persoon een manier zijn om het verleden te verwerken. En misschien zelfs om een stukje afsluiting te vinden.

Is dromen over een overleden dierbaar persoon een bezoek van gene zijde? Of een boodschap van je onderbewuste?

Dromen over overleden ouders

Het verlies van je ouders is waarschijnlijk één van de schokkendste zaken waar je in je leven mee te maken krijgt. De bron van vertrouwen en veiligheid die ze jarenlang voor je geweest zijn, valt dan weg.

Meer dan ooit ontstaat het gevoel dat je op eigen benen moet staan.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat je overleden ouders terugkomen in je dromen. Of dat nu komt doordat het in je onderbewuste doorwerkt, of doordat je zo’n sterke band met elkaar had dat zelfs de dood hen niet bij je weg kan houden.

Het dromen over een overleden vader of moeder wordt vaak gezien als voorkomend uit een behoefte aan hun steun en advies. Naar datgene waar we door hun overlijden van beroofd zijn dus.

Maar het kan ook zijn dat je droomt dat je ouders dood zijn, terwijl ze nog gewoon leven. Dat kan behoorlijk beangstigend zijn, zeker wanneer je gelooft in voorspellende dromen. Maar geen nood, meestal is de betekenis veel meer symbolisch.

Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je simpelweg bezorgd om hen bent, grote veranderingen in jullie relatie symboliseren of duiden op een verlangen om zelfstandiger te leven.

Dit is een terugkerende betekenis van dromen. Het gaat dan niet zozeer om de dood van de mens zelf, maar om de mens die hij of zij voor jou was: een transitie naar een nieuw band.

Een droom over een overleden vader of moeder duidt ten slotte ook vaak op dat er iets tussen jullie onvoltooid is gebleven. Er is nog unfinished business tussen jullie, zoals ze dat dan zeggen. Een conflict dat nooit is opgelost, of een vraag die je nooit hebt gesteld. Het feit dat je zeker weet dat die oplossing er ook nooit meer zal komen, kan van binnenuit aan je vreten en dus terugkomen in je dromen.

Het belangrijkste is om zelf open te staan voor de gevoelens, vragen en oplossingen die je dromen in jou oproepen. Alleen op die manier kun je de ware betekenis die ze voor jou hebben achterhalen. En dan kun je door je dromen leren en erdoor groeien.

Om je op weg te helpen geven we hieronder de belangrijkste duidingen van veelvoorkomende dromen over overleden dierbaren.

Dromen over je overleden vader

Helaas heb ik zelf de nodige ervaring met deze dromen.

Mijn vader overleed op zijn 59e aan de gevolgen van kanker. Een paar weken later droomde ik dat alles – van zijn opname in het ziekenhuis tot de uitvaart – een droom waren geweest. Toen ik wakker werd en besefte dat hij wel degelijk echt weg was, was dat flink desoriënterend.

Als je zelf ooit hebt gedroomd over een overleden persoon, dan herken je dat misschien wel. Het gevoel dat ze er toch nog zijn in je droom, om na je ontwaken extra hard geraakt te worden door het besef dat ze écht weg zijn.

Toch zijn het in mijn ervaring zeker niet altijd droevige dromen.

Dromen over kritiek van je overleden vader

Deze droom hoeft niet altijd specifiek op je vader te slaan. En je kunt hem ook hebben als je vader nog leeft.

Waarschijnlijk is het een symbool voor iemand anders die autoriteit over je heeft. Je vader staat in dit geval symbool voor de persoon die we blij en trots en tevreden willen houden.

Is er iemand die jij op deze manier je eigen mening en leven laat overschaduwen? Staat dit je in de weg om de keuze te maken voor wat jij wilt, bang om anderen teleur te stellen?

Dit zijn bij uitstek dingen waar een Bach bloesem mix je bij kan helpen. Heb jij moeite om je eigen gevoel of mening te volgen? Vul dan eens ons gratis en vrijblijvende consult in en ontdek wat Bach voor jou kan doen!

Je vader dood vinden

Dit kan een behoorlijk verontrustende en een beetje lugubere droom zijn om te hebben. Natuurlijk grijpt het je aan om het levenloze lichaam van je vader te vinden. Zelfs al is het in een droom.

Dat heb je op dat moment immers vaak niet door.

Deze droom wordt gezien als een teken van onopgeloste zaken. Het vinden van je dode vader symboliseert hier namelijk iets dat je plotseling overviel, voor je het hebt kunnen afronden.

Misschien zijn er onuitgesproken irritaties, of zijn jullie samen ergens aan begonnen en heb je het (tot nu toe) nooit af kunnen maken, om wat voor reden dan ook.

Met je overleden vader ruziën

Waren er misschien problemen met je vader die je tijdens zijn leven nooit hebt kunnen oplossen? Problemen die nog steeds aan je knagen, misschien wel harder dan ooit nu je weet dat ze altijd onopgelost zullen blijven?

Misschien heb je uit frustratie daarover wel de behoefte om eens flink tegen je vader tekeer te gaan. En omdat dit in het wakkere leven niet meer kan, manifesteert zich dat in je droom.

Het kan ook een algemener teken van frustratie zijn dat je vader er niet meer is om je raad en advies te geven voor je eigen leven. Dan voelt het bijna alsof hij je in de steek heeft gelaten, wat je hem misschien – bewust of onbewust – kwalijk neemt.

Je overleden vader glimlacht in je droom naar je

Waar de dromen hierboven duiden op frustratie of onafgemaakte zaken, wordt een glimlach van je overleden vader gezien als een droom die je duidelijk maakt dat je op het juiste pad zit. Dat de keuze die je maakt de goede zijn.

Het kan een teken zijn van je onderbewuste, of een teken van je vader zelf. Het is maar net waar je zelf geloof in stelt, maar het is hoe dan ook een positieve droom.

Dromen over je overleden moeder

Je moeder geeft je van jongs af aan veiligheid en geborgenheid. Ze symboliseert warmte en zekerheid.

Wanneer je droomt over je overleden moeder, duidt dit dan ook vaak op een zoektocht naar precies die dingen in je leven. Naar de steun die je bij haar vond.

Waarschijnlijk is het een signaal dat je die moederwarmte juist in deze fase van je leven extra hard nodig hebt. Het is dan een waarschuwing om even extra goed op jezelf te letten.

Wanneer je je huilende moeder omhelst

Deze droom is typerend voor de rouwperiode waarin je nog bezig bent de dood van je moeder te verwerken. Haar verdriet weerspiegelt je eigen emoties en je onderbewuste verwerkt dat met een beeld waarin jullie troost zoeken bij elkaar.

Zie het als iets moois, want deze droom is een teken dat de band die jullie hadden zelfs de dood overstijgt, waardoor jullie nog steeds je verdriet kunnen delen.

Je overleden moeder is blij

Waarschijnlijk begin je te accepteren dat je moeder er niet meer is. Het is een signaal dat jij vrede begint te krijgen met haar overlijden. Je moeder of je onderbewuste laat je door haar blijdschap zien dat het goed is.

De kans is groot dat je zelf ook met een blij en liefdevol gevoel wakker wordt. Het voelt als een opluchting, als het verlies dat een plekje krijgt.

Daarnaast is het natuurlijk altijd fijn iemand blij te zien, zeker iemand waar je van houdt.

Eten krijgen van je moeder

Misschien hunker je naar de warmte en de zorg die je moeder je bracht, zoals een honger iemand kan hunkeren naar iets te eten. Een positievere betekenis van deze droom is dat ze erop duidt dat je deze zaken nu zelf brengt aan andere mensen in jouw leven.

Je overleden moeder helpt je kleren uitzoeken in je droom

Dit is een teken dat je het zorgzame aspect van je moeder in je leven mist. Moeders zijn immers degene die zorgen voor richting en morele support. Probeer van deze droom te leren, want de kans is groot dat andere nabestaanden (je vader, broers of zussen bijvoorbeeld) hetzelfde voelen en misschien veel baat hebben bij jouw zorg.

Vermoord worden door je overleden moeder

Heel heftig, deze droom. De kans is groot dat je er behoorlijk ontredderd door wakker bent geworden.

Haal even diep adem en geef jezelf de tijd om ervan bij te komen.

Deze droom vertelt je waarschijnlijk dat jij en je moeder flinke onopgeloste problemen hadden, die je langzaam kapot maken van binnenuit. Het is dus belangrijk om voor jezelf duidelijk te krijgen wat die problemen zijn en er vrede mee te vinden.

Een waarschuwing van je overleden moeder

Dit type droom wordt misschien wel het vaakst gezien als een bovennatuurlijke ervaring, omdat het lijkt dat we door iemand vanuit het hiernamaals worden behoed. Psychologisch wordt de droom ook wel gezien als een personificatie van je eigen wijze, innerlijke en volwassen zelf. 

Dromen dat je moeder kritiek op je heeft

Kritiek van je moeder is nooit leuk, of ze nou nog leeft of niet. Het kan echter heel goed zijn dat je moeder in deze droom symbool staat voor het kritische deel van jezelf. Omdat je moeder één van de belangrijkste personen in je leven is, geeft je onderbewuste de kritiek die je op jezelf hebt haar gezicht.

Het kan natuurlijk zijn dat je moeder in haar leven bijzonder kritisch was en dat je dit hebt overgenomen. In dat geval is de kritiek die je moeder in je droom uit wel degelijk van haar afkomstig en heb je deze als het ware in jezelf verwerkt.

Over een overleden oma of opa dromen

Veel dromen over overleden grootouders zijn vergelijkbaar met de hierboven omschreven dromen. Je grootouders tevreden zien, is dan een teken dat jij zelf meer vrede begint te vinden met je verlies. Een ruzie duidt op onverwerkte problemen of ruzies die jullie hadden toen de opa of oma nog leefde.

In meer algemene zin duiden dromen over een overleden opa of oma op een verlangen naar hun wijsheid en ervaring. Net als dromen over overleden ouders, kunnen ze in feite symbool staan voor alles wat jij zelf uit deze relatie haalde en nu moet missen.

Dromen over overleden huisdieren

Veel mensen hebben een hechte band met hun huisdier. Ook het verlies van die band is dus een ingrijpende en emotionele gebeurtenis. Dromen over je gestorven diertje is daar een gezonde uiting van.

Net als bij andere overleden geliefden is het een manier voor je onderbewuste om het verlies te verwerken. Bijvoorbeeld door je te laten zien dat je dier gelukkig is, op een goede plaats.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de uitdagingen waar jouw droom over overleden dierbaren uit voortkomt? Maak dan vandaag nog gebruik van ons gratis consult via e-mail

Of misschien vind je hiermee weer wat (innerlijke) rust…


14 dagen GRATIS yoga en meditaties?

Net Netflix, maar dan met yogalessen en geleide meditaties. Nu 2 weken gratis proberen!