De betekenis van dromen over inbrekers en diefstal uitgelegd

Het is niet gek dat mensen vaak dromen over inbrekers of diefstal. Iedereen die een inbraak heeft meegemaakt weet dat het een ingrijpende ervaring is. We zijn er bang voor, omdat het een gevoel van gevaar en kwetsbaarheid veroorzaakt.

Toch hoef je geen slachtoffer zijn geworden van een inbraak of overval om er toch over te dromen. Daarnaast betekent niet elke droom met inbrekers en overvallers hetzelfde. Hieronder bespreken we deze dromen van alle kanten om jou te helpen die van jou beter te begrijpen.

Dromen betekenis > dromen over inbrekers

dromen over inbrekers hebben veel verschillende vormen
Foto door Rafael Classen rcphotostock.com: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/hand-balk-deur-misdrijf-11465293/

De betekenis van verschillende dromen over inbrekers, inbraak en overvallen

Om je dromen beter te begrijpen, is het belangrijk om oog voor de details te hebben. Vaak geven die details namelijk aanwijzingen voor wat je onderbewuste met de droom probeert te vertellen.

Je kunt jezelf trainen je dromen beter te onthouden door een dromendagboek bij te houden. Schrijf daarin dagelijks – direct nadat je wakker wordt – zoveel mogelijk details op die je van je dromen herinnert. Je zult merken dat je er steeds beter in wordt om te onthouden wat je gedroomd hebt.

Vaak heeft een terugkerende droom te maken met bepaalde onverwerkte emoties. Weet je eenmaal wat jouw dromen je willen vertellen? Kijk dan in ons handige overzicht welke Bach bloesem daar het beste bij past.

Hier volgen de meest voorkomende dromen met inbrekers of overvallen, zodat je die kunt gebruiken om je eigen droom beter te begrijpen.

Dromen dat iemand in je huis is

Een van de grootste angsten van veel mensen rondom inbraak, is dat er een vreemde in je huis is. Dat vinden ze vaak een beangstigender idee dan de eventueel gestolen spullen. Je thuis is namelijk je ultieme plek van privacy en veiligheid.

Wanneer je in je droom een vreemde in je huis ziet, kan dat dus een teken zijn dat in je dagelijks leven je privacy teveel wordt bedreigd. Misschien probeert iemand je uit je comfortzone te dwingen op werk? Het is belangrijk om je af te vragen of dit werkelijk een bedreiging is, of iets dat nu eenmaal bij het volwassen leven hoort.

De persoon in je huis kan namelijk ook het beste met je voor hebben. Let dus goed op de uitdrukking of signalen van de persoon in je huis.

dromen over een inbreker in je huis duidt op gevoelens van onveiligheid en onbehagen

Een droom over indringers in huis

Vergelijkbaar, maar niet helemaal hetzelfde als dromen dat er iemand in je huis is. Hier gaat het namelijk altijd om kwade bedoelingen van de indringers. Deze droom duidt vaak op gevoelens van onmacht en kwetsbaarheid. Misschien ben je de controle in een bepaalde situatie kwijt.

De droom kan een signaal zijn dat jij je de kaas te veel van het brood laat eten door anderen. Misschien ben je te goed van vertrouwen, of te vergevingsgezind, waardoor je verkeerde types in je leven hebt toegelaten.

Diefstal in je huis

Wanneer inbrekers de waardevolle spullen uit je huis meenemen, duidt dat op gevoelens van verlies en spijt. Waarschijnlijk heb je het gevoel dat je in je wakkere leven bepaalde zaken ontnomen worden die belangrijk voor je zijn. Dat hoeven geen spullen te zijn. Het kan ook een emotie zijn als gevolg van de collega die met de eer streek van jouw idee.

Een droom over inbraak in je ouderlijk huis

Wanneer het specifiek je ouderlijk huis is waar wordt ingebroken, kan dat duiden op een gevoel van verwijdering met je familie. Misschien heb je het gevoel dat je te veel verloren bent van de mooie herinneringen aan je kindertijd, of wordt het gewoon tijd de banden met je familie weer eens aan te halen.

Het kan ook een positiever signaal zijn. Deze droom kan namelijk ook laten zien dat je meer controle hebt in je eigen leven en minder in het verleden leeft. De droom laat je zien dat je minder vasthoudt aan een tijd die voorbij is.

Dromen over inbraak in je auto

Wanneer je auto gestolen wordt, voelt da voor veel mensen alsof er een deel van jezelf gestolen wordt. Deze droom kan dan ook een (naderend) nadenken over je eigen identiteit symboliseren.

De droom kan ook wijzen op een groot verlies in je wakkere leven, zoals baan of geliefde. Voor jouw gevoel is je dat plotseling ontnomen. Dat was daardoor net zo’n schok als wanneer je ‘s morgen naar buiten stapt en je auto is verdwenen. De droom helpt je om die schok van het verlies te verwerken.

Dromen over ongewenst bezoek

Het gaat hier vaak om bezoekers die je wel zelf hebt binnengelaten, maar waar je niet op zat te wachten. De droom duidt vaak op problemen met personal space, mentale stabiliteit of zelfrespect. Het laat je zien dat je onvoldoende voor jezelf op komt en je eigen behoeften en wensen verloochent. Ook wanneer je behoefte had aan een avondje alleen thuis op de bank, laat je dan toch de mensen die onaangekondigd langskomen weer binnen.

Inbrekers betrappen in je droom

Dit wordt gezien als een signaal dat je reputatie op een positieve manier verandert. Wanneer je terugvecht tegen de inbreker, kan dat een signaal van je onderbewuste zijn dat je het gevoel hebt dat je bepaalde zaken in je wakkere leven moet verdedigen. Misschien is er iets of iemand die als een bedreiging voelt?

Zelf een overvaller of inbreker zijn in je droom

Een droom waarin je zelf de inbreker bent, wijst vaak op onverwerkte gevoelens van schaamte. Of het duidt juist op het tegenovergestelde, namelijk dat je graag iets zou bezitten dat niet van jou is. Misschien wil je dat niet aan jezelf toegeven, maar in je onderbewuste speelt het een duidelijke rol.

Misschien laat deze droom je kanten van jezelf zien die minder mooi zijn, zoals afgunst. Aan de andere kant kan het ook een teken zijn van je passie en gedrevenheid om te krijgen wat je verlangt.

Wanneer je inbreekt in een huis wordt dat gezien als een teken dat je ontevreden bent met je huidige levenssituatie.

Is juist een winkel het doelwit van je inbraak, dan kun je dit opvatten als teken dat je meer het heft in eigen hand zou moeten nemen om te bereiken wat je wil in het leven.

Dromen over gepakt worden als inbreker

Dit wordt gezien als een teken dat je financiële problemen tegen gaat komen. Daarnaast kan het een teken zijn dat je jezelf gegijzeld voelt door slechte gewoontes die je maar niet kwijt lijkt te raken.

Dromen dat je op de hielen wordt gezeten of gearresteerd wordt kan heel beklemmend voelen. Dit lijk dan ook een beetje op de betekenis van dromen over achtervolging. Het kan een weergave zijn van bepaalde opgejaagde gevoelens uit je dagelijks leven.

zo kan betrapt of zelfs gearresteerd worden in je droom eruit zien
Foto door Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/triest-geisoleerde-jonge-vrouw-wegkijken-door-hek-met-hoop-3808803/

Een droom over een bankoverval

Dit is vaak een weergave van geldzorgen. Wanneer het voelt alsof je nooit het geld bij elkaar krijgt dat je nodig hebt, kan je onderbewuste zoeken naar creatieve oplossingen. Dat wil niet zeggen dat het je oproept om echt een bank te overvallen. Het is simpelweg een weergave van je zorg en een poging van je onderbewuste om een oplossing te vinden.

Daarentegen kan het ook een waarschuwing zijn dat iemand op jouw rijkdom uit is. Kijk uit voor kapers op de kust die jouw bank willen beroven! Dat hoeft niet eens om geld te gaan: het kan ook een emotionele bank zijn, wanneer iemand te veel van je goede trouw vraagt.

Overvallen worden door een vriend

Dromen over inbrekers en overvallers die je niet kent is al erg genoeg. Wanneer die slechterik een bekende of zelfs goede vriend is, dan maakt dit vaak extra veel indruk. Vaak is dit een verwerking van het gevoel dat je verraden of in de steek gelaten bent door iemand.

Maar het hoeft niet eens om degene te gaan waar je van droomt. Het kan ook zijn dat je een bepaalde aspect van jezelf tekort vindt schieten. In je droom komt dit naar voren als een goede vriend die jou verraad.

Product

Voordelen


Prijs

Met dit handige dagboek leer je beter je dromen bijhouden en duiden. Met praktische tips en heldere uitleg!

GRATIS yoga en meditatie

Sta sterker in het leven en werk aan jezelf met deze bibliotheek van yoga en meditaties. Eerste 14 dagen gratis! 

Aanrader!

Ontzettend fijne parfums en sprays voor op je kussen, om lekkerder in slaap te vallen en dieper te dromen.

De emotionele betekenis van dromen over inbrekers

Nu we de verschillende versies van dromen over inbrekers hebben besproken, nog iets over de emotionele achtergrond van dit soort dromen.

1. Je voelt je onzeker

Dromen dat iemand inbreekt in je huis wijst er waarschijnlijk op dat je ergens onzeker over bent. Dat kan iets op werk zijn, een relatie of gewoon een algemeen voel van onbehagen.

Inbraak in een woning is namelijk een inbreuk op de plek waar je het meest op je gemak zou moeten zijn. Door je gevoel van onzekerheid heb je mogelijk het gevoel dat je in gevaar verkeert, ook al is dit niet echt het geval.

Angst of stress kunnen dit soort dromen in de hand werken. In dat geval kunnen Bach bloesems bij angst of bij paniekaanvallen je helpen je evenwicht te hervinden.

2. Moeite met relaties

Inbraken kunnen een weergave zijn van moeilijkheden die je verwacht in relaties. Daarbij kan het gaan om een nieuwe relatie waarin je nog niet op je gemak bent, maar ook een langere relatie die momenteel wat stroever loopt. In beide gevallen kan je het gevoel hebben dat wat je hebt je elk moment ontnomen kan worden.

Wanneer je vrijgezel bent, kan het juist een weergave zijn van je angst om te vertrouwen en verbinding aan te gaan. Misschien ben je gekwetst in het verleden en durf je daarom niet meer over te geven. Het kan helpen om met deze Bach bloesems je oude liefdesverdriet te helen.

3. Gebrek aan controle

Een van de redenen dat mensen inbraak zo traumatisch vinden, is het gebrek aan controle en machteloosheid. Dromen over inbraak kan daarom een weergave van zo’n machteloos gevoel in je dagelijks leven zijn.

4. Je maakt een lastige verandering door

Bijna niemand vind verandering leuk. En sommige veranderingen zijn moeilijker dan andere. Wanneer je door een grote verandering heen gaat, kan het voelen alsof je oude leven je ontnomen wordt. Ook hierbij kunnen gevoelens van machteloosheid optreden.

Het lijkt een beetje op veel van de betekenis van dromen over verhuizen. Grote veranderingen waar je geen controle over lijkt te hebben, zorgen voor dromen waarin dit gebrek aan grip tot uiting komt.

5. Je voelt je aangevallen

Een inbraak raakt je in het diepst van je persoonlijke omgeving. Dromen over een inbraak kan er dan ook op wijzen dat iets je in je dagelijks leven diep geraakt of gekrenkt heeft. Dat kan een fysieke aanval zijn geweest, maar ook emotioneel of woordelijk.

6. Angst om iets te verliezen

Uiteraard kan dromen over inbrekers ook gewoon voortkomen uit een angst om iets te verliezen. De inbrekers ervaar je dan waarschijnlijk als een duidelijke bedreiging van iets dat je dierbaar is. Dat kan iets fysieks zijn, maar ook iets minder tastbaars zoals je gezondheid of een belangrijke persoon.

Nog beter begrijpen wat je droomt? Train jezelf om je dromen beter te onthouden door ze op te schrijven. Daarvoor raden we je dit mooie droomdagboek aan.