Wat betekent dromen over examens?

Dromen over examens komen vaak voor, ook bij mensen voor wie de examentijd al ver in het verleden ligt. Wat betekent het wanneer je in je dromen examen moet doen? Daar gaan we in dit artikel een antwoord op zoeken.

Voor een student midden in de examentijd is het logisch dat die examen terugkomen in dromen. Het is tenslotte een spannende tijd, waarin je met weinig anders bezig bent. 

Als je de examentijd allang achter de rug hebt en droomt over examens, dan is er iets anders aan de hand. Wat deze droom jou dan duidelijk wil maken, bespreken we hieronder. Er zijn geen kant en klare antwoorden, maar wel een aanzet om jou aan het denken te zetten. 

Dromen betekenis > dromen over examens

Product

Voordelen

Prijs

Met dit handige dagboek leer je beter je dromen bijhouden en duiden. Met praktische tips en heldere uitleg!

Onbeperkt online yoga en mindfulness. Nu 2 weken GRATIS

Alle ontspanning, rust meditatie en yoga die je nodig hebt. Nu kosteloos en zonder risico 14 dagen op proef

Natuurlijke mix voor meer rust en evenwicht

Een op jou afgestemde Bach mix helpt je om de emoties en mentale uitdagingen uit je dromen te overwinnen

de betekenis van dromen over examens

Emotionele betekenis van dromen over examen doen

Dromen over het afleggen van een examen of het vervullen van een opdracht, gaan meestal over jouw levensopdracht. Kun je de opdracht in een droom niet tot een goed einde brengen, dan heb je iets in jouw leven nog niet goed begrepen.

Tijd om daarmee aan de slag te gaan dus!

Examen dromen kunnen voorkomen als je op een kruispunt in je leven staat. Je krijgt te maken met een belangrijk beslismoment, dat van grote invloed kan zijn op je leven.

Het maken van die keuze kan voelen als een test (examen), omdat je niet weet of je wel de juiste keuze gaat maken. Net zoals wanneer je twijfelt tussen antwoord A of C op je examen en uiteindelijk met de nodige twijfel het bolletje voor de C inkleurt.

Zo’n droom laat dan zien dat je hierover nadenkt en dat je bepaalde acties moet ondernemen. Misschien zijn anderen het er niet mee eens en brengt je dat aan het twijfelen. De droom spoort je aan om goed naar je eigen gevoel te blijven luisteren, maar ook dat je goed geïnformeerd moet zijn om de best mogelijke keuze te maken.

Net als bij een examen krijg je maar één kans op het juiste antwoord. Dat is eng, je bent daardoor bang om te falen. Het is een herinnering aan het belang ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd en voorbereid bent in het dagelijks leven. 

Dromen over het doen van een examen, kunnen ook een uiting van faalangst zijn. Bijvoorbeeld omdat je te hoge eisen stelt een jezelf en veel zelfkritiek hebt. Of dat je te hoge verwachtingen hebt van het leven, die simpelweg niet haalbaar zijn. 

Droom je dat je een examen goed hebt gedaan, dan laat deze droom jou zien dat je in staat bent sterk te blijven in moeilijke situaties. 

TIP! Kun je wel wat hulp gebruiken bij de emotionele uitdagingen achter jouw dromen? Ontdek welke Bach bloesem past bij wat je dromen jou willen vertellen, of gebruik ons gratis e-mailconsult voor een advies op maat.

Waarom droom je over een examen

Er zijn kortom verschillende oorzaken voor dromen over examens mogelijk. Voor het overzichtelijk vind je de belangrijkste hier op een rijtje:

  • Uitstelgedrag voor dingen die gedaan moeten worden, maar waar je tegenop ziet.
  • Angst of onzekerheid om de volgende stap in je leven te maken.
  • Gebrek aan motivatie om je in te zetten.
  • Moeite met veranderingen.
  • Je mist een gevoel van eigenwaarde.

Misschien zitten er oorzaken tussen die je bij jezelf herkent in het dagelijks leven en waar je eigenlijk mee aan de slag zou moeten?

Hieronder bespreken we de meest voorkomende betekenissen van examendromen wat uitgebreider.

De betekenis van vijf veel voorkomende dromen over examens

Hoe je een droom over een eindexamen moet verklaren, hangt dus onder meer vanaf of je nu in een examenperiode zit of dat je die tijd juist allang achter je hebt gelaten.

Het begrijpen van de betekenis achter dromen is een heel persoonlijke aangelegenheid. Dromen worden namelijk meestal gezien als boodschappen van het onderbewuste. Dat betekent dat jij zelf het beste kunt begrijpen wat een droom je probeert te vertellen.

Een droomdagboek bijhouden kan helpen om dromen beter te begrijpen. Door dromen op te schrijven nadat je wakker bent geworden, ben je namelijk in staat om:

  • Dromen beter te onthouden, zodat ze minder snel vervliegen na het ontwaken.
  • Gedachten op een rijtje te zetten over wat de droom voor jou betekent.

Hieronder bespreken we de betekenis van vijf veel voorkomende dromen over examens. Hopelijk helpt dit je op weg om na te denken over de betekenis van de examendroom die jij hebt gehad.

Dromen over examen doen

Het doen van examen – ook in dromen – is een moment van transformatie: het staat als het ware symbool voor het begin van een volgende fase in je leven. Je rond een lange periode (middelbare school of een studievak) af en laat zien wat je in die tijd geleerd hebt.

Wat volgt is de volgende stap in jouw leven.

Misschien sta je op het punt in je leven van grote veranderingen. Dit kan zijn dat je een belangrijk sollicitatiegesprek hebt, voor een baan die je graag wilt en jou weer een stap verder helpt.

Het kan ook gaan om een verandering van levensfase, zoals het ouderschap of met pensioen gaan. Ook dan kun je spanning ervaren, of je wel klaar bent voor die volgende levensfase. De droom maakt je bewust van je eigen onzekerheid over hoe je het er vanaf gaat brengen. 

Dromen over niet goed voorbereid zijn op een examen

Dromen over examen doen zijn van zichzelf al stressvol genoeg. Helaas komt het daarbij ook meer dan eens voor dat je in jouw droom niet op het examen bent voorbereid, of dat je te laat dreigt te komen.

Het doen van examen gaat in jouw droom kortom niet van een leien dakje.

Het draait hier eigenlijk om de verschillende emoties die examen dromen ons voorspiegelen. Denk aan:

  • Faalangst (“Ik ga het nooit halen!” of “Ik ben niet slim genoeg!”)
  • Schuldgevoel (“Waarom heb ik mij zo slecht voorbereid?” of “Waarom ben ik niet eerder van huis gegaan om op tijd te komen?”)

Als je met deze wetenschap kijkt naar jouw situatie van dit moment: herken je deze emoties dan? Misschien sta je op een kruispunt en moet je keuzes maken. Dat voelt dan als een test of je het wel goed doet bij het maken van die keuzes.

dromen over niet voorbereid zijn op een examen geeft twijfel weer

Dromen over een examen dat je niet kunt maken

Dromen over een examen dat je niet kunt maken duiden op een gevoel van onmacht. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je de tekst van het examen niet begrijpt. Dat kan aangegeven dat je je zorgen maakt of je wel in staat bent om de gevolgen van je keuzes goed te overzien.

In ieder geval zal het een gevoel van stress opleveren dat je blijkbaar niet goed voorbereid bent. Misschien zit je in je droom naar een leeg vel papier te staren. Begrijp je de tekst niet, ken je het onderwerp niet of is het examen in een taal die je niet kent. Een ander obstakel kan zijn dat je pen het niet doet of dat de punt van je potlood breekt. 

Ga dan eens bij jezelf na, of je ergens zorgen over maakt of een gevoel van controle mist. Misschien ben je niet in staat bent om lange tijd ergens hard voor te werken. Welke last ligt er op dit moment op je schouders, waardoor je deze obstakels tegenkomt?

dromen over een examen dat je niet kunt maken door je potlood

De klok in dromen

Ook klokken kunnen een duidelijke rol spelen in dromen over een examen. Wie herinnert zich niet het gevoel van te weinig tijd van toen je zelf voor het laatst examen deed? Dat gevoel kan zich natuurlijk ook in je droom manifesteren.

Droom je bijvoorbeeld dat de tijd om is voordat je klaar bent? Dat kan te maken hebben met angst voor het onverwachte.

Dromen dat je te laat komt voor je examen komt ook vaak voor. De meesten van ons leven immers met tijdsdruk en worden geregeerd door de klok met het gevoel dat je achter de feiten aanloopt. 

Meestal geven deze dromen de boodschap dat je teveel aan verwachtingen van anderen probeert te voldoen en dat je op je tenen loopt om alles bij te benen. Dan red je het soms allemaal niet en leef je onder gigantische tijdsdruk. Misschien heb je het gevoel niet goed genoeg te zijn of ben je niet goed voorbereid?  Voelt dat herkenbaar? 

Een examen dat je allang gehaald hebt

Een droom over een examen voor een vak dat je al gehaald hebt, is een positieve boodschap aan jezelf. Deze droom wil jou duidelijk maken dat je je geen zorgen hoeft te maken. Hopelijk realiseer jij je tijdens de droom dat je het vak al gehaald hebt, want dan zul je vooral met een grote opluchting wakker worden. 

Het is een herinnering aan behaalde prestaties, waar je trots op mag zijn!

Je kunt je natuurlijk wel afvragen waar je tegenop ziet en waar je nog onzeker over lijkt te zijn. Hoewel jij zelf denkt dat je nog iets moet, of nog beter moet voorbereiden, geeft de droom aan dat je het kunt. Je hebt dat examen immers ook gewoon gehaald. Dus ga ervoor!

Conclusie: examen dromen maken je duidelijk dat je voor een belangrijke beslissing staat.

Ken je de uitdrukking: “Op school volg je eerst de lessen en dan krijg je een test. In het leven krijg je eerst de test, en dan volgen de lessen”?

Dromen kun je zien als lessen van ons onderbewuste.

Let dus goed op je dromen en de lessen die daarin aangekondigd worden. Wanneer je droomt over het doen van een examen, kan dat aangeven dat je het gevoel hebt dat je voor een belangrijke beslissing staat. Of dat je constant met het gevoel leeft dat je jezelf moet bewijzen. Deze dromen kunnen ook een uiting zijn van faalangst of perfectionisme. Net als bij een echt examen, is het een periode vol stress en onzekerheid. 

Om je droom goed te kunnen begrijpen, kun je bij jezelf nagaan wat je voelde tijdens de droom. Was je zenuwachtig of gespannen over iets nieuws in je leven? Of ben je ergens misschien niet goed op voorbereid? 

In ieder geval proberen de dromen duidelijk te maken dat je meer zelfvertrouwen mag hebben en dat je meer in je hebt dan je denkt!