De betekenis van 10 dromen over ex geliefden

Dromen over een ex komt vaak voor. Maar, zo’n droom wil nog niet gelijk zeggen dat je die persoon mist en dat je weer een relatie zou willen. Deze dromen over je ex zijn symbolisch en op verschillende manieren uit te leggen, afhankelijk van wat er op dat moment in jouw leven gebeurt. 

dromen over ex staat niet gelijk aan liefdesverdriet. Dit betekent het wel
Dromen over je ex staat niet gelijk aan liefdesverdriet. Hieronder bespreken we wat het wél kan betekenen

Waarom droom je dan wél over die ex-partner of vriendschap die je allang achter je hebt gelaten? Jouw onderbewustzijn wil je waarschijnlijk duidelijk maken dat je nog de nodige emoties te verwerken hebt. Ook kan het zijn dat je nu een nieuwe relatie hebt met iemand die dezelfde emoties bij jou losmaakt. In deze blog gaan we uitgebreid in op de verschillende manieren waarop je kunt dromen over een ex.

Dromen betekenis > dromen over ex


14 dagen GRATIS yoga en meditaties?

Net Netflix, maar dan met yogalessen en geleide meditaties. Nu 2 weken gratis proberen! 

Emotionele betekenis van dromen over ex

Bij een (echt)scheiding gaan twee mensen uit elkaar en scheiden praktisch gezien de wegen. Emotioneel gezien is dat scheiden van de wegen soms lastiger en moet je opnieuw je evenwicht zien te vinden. Dat komt omdat je in een hechte relatie altijd een deel van jezelf aan die ander ophangt.

Dit is wat we daarmee bedoelen.

In een relatie zijn twee levens zo met elkaar verweven, dat je vaak ook eigenschappen of opvattingen van de ander overneemt en integreert in jezelf. Bij een scheiding is het dan ook goed om je bewust af te vragen welke (positieve) eigenschappen je wilt meenemen en welke je liever achter je laat. De dromen over je ex relatie zijn vaak een middel om jezelf hierbij te helpen en je bewust te worden van onverwerkte emoties.

Juist bij deze emotionele uitdagingen die bij het einde van een relatie komen kijken, kan Bach bloesem een goede ondersteuning bieden.

TIP! Kun je wel wat hulp gebruiken bij de uitdagingen om je emoties na een brake-up te verwerken? Maak dan vandaag nog gebruik van ons gratis consult via e-mail

Dromen over je ex vertellen jou ook iets over je innerlijke groei. In je dromen ben je op onderzoek uit, om je gevoelens te kunnen begrijpen en te verwerken. In de relatie zul je ongetwijfeld zowel goede als slechte dingen hebben meegemaakt, waar je hopelijk ook van hebt geleerd.

Als je verliefd bent, zie je vooral iemands goede eigenschappen, die je juist weer vergeet als je met ruzie uit elkaar gaat. Zonde! Welke van die goede eigenschappen kun je nu goed gebruiken voor je eigen persoonlijke ontwikkeling? De droom spoort jou aan om daarover na te denken.

Een paar algemene tips voor het begrijpen van en omgaan met dromen

Dromen kunnen behoorlijk verontrustend zijn en je na wakker worden achterlaten met een gedesoriënteerd en ronduit naar gevoel. Probeer eens een dromendagboek bij te houden om meer grip te krijgen op je dromen en ze beter te onthouden. Onderzoek of er een bach bloesem is die past bij wat jij voelt of ervaart. Of zorg dat je minder snel uit je evenwicht te brengen bent, bijvoorbeeld met yoga tv (gewoon lekker yoga en mindfulness lessen vanuit huis).

De betekenis van 10 verschillende dromen over ex geliefden

Dromen over een ex kunnen dus op verschillende manieren worden uitgelegd, afhankelijk van de context van de droom. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van de manier waarop je ex in jouw dromen kan voorkomen.

De precieze betekenis van dromen is vaak heel persoonlijk. Daarom is het belangrijk dat je goed naar de verschillende details in jouw droom kijkt. Om jezelf te trainen in het beter onthouden en begrijpen van je eigen dromen, adviseren we je om een droomdagboek bij te houden.

Schrijf direct nadat je wakker bent geworden zoveel mogelijk op van wat jij van je droom herinnert. Op die manier train je jezelf om steeds meer van je dromen te onthouden, maar leer je ook patronen en bepaalde symbolische weergaven steeds beter herkennen.

Product


Voordelen

Prijs

Met dit handige dagboek leer je beter je dromen bijhouden en duiden. Met praktische tips en heldere uitleg!

Op Etsy vind je een schitterend aanbod van unieke droomdagboeken. Extra motiverend om daar elke dag in te mogen schrijven! 

1. Draait je droom om je ex missen?

Zelfs dan mis je waarschijnlijk niet eens perse de persoon zelf, maar wel bepaalde aspecten uit jullie relatie en leven samen. Het kan je ook aan het denken zetten, of jij zelf wel verder gegaan bent met jouw leven en niet teveel in het verleden bent blijven hangen. Of misschien heeft die ex wel een kans misgelopen door jou te verlaten? 

2. Dromen over een ex uit jouw jeugd

Deze exen droom kan soms behoorlijk uit het niets komen. Opeens droom je over een relatie uit je tienerjaren, waar al tijdenlang een punt achter stond. Ook hier mis je niet zozeer die persoon, als wel die levensfase.

In deze droom ga je terug naar een tijd waarin je nog onbezorgd was. Als volwassene leef je in een wereld waarin je wordt overspoeld door verantwoordelijkheden en moeilijke beslissingen.

Deze droom kan jou proberen duidelijk te maken dat er ook tijd en de vrijheid moeten zijn om te ontspannen, te spelen en plezier te maken. Net zoals in de tijd van die jeugdliefde: je verlangt ernaar en daarom droom je erover!

Dromen over een ex uit je jeugd is logisch.
Dromen over een ex uit je jeugd is logisch. Vaak zijn het juist de eerste relaties en banden uit onze kindertijd die het meeste impact op ons hebben. We zijn dan nog bezig ons te ontwikkelen als mensen, dus hebben ook de relaties die we dan hebben meer invloed op ons.

3. Goede raad van een ex

Droom je over een ex en geeft deze goed raad in jouw droom? Dat kan een waarschuwing zijn, dat je niet dezelfde fouten moet maken in je nieuwe relatie. Ben je bezig die nieuwe relatie dezelfde kant op te laten gaan als de relatie die is gestrand?


14 dagen GRATIS yoga en meditaties?

Net Netflix, maar dan met yogalessen en geleide meditaties. Nu 2 weken gratis proberen! 

4. Massage van een ex in jouw droom

Waarschijnlijk heb je in al je eerdere relaties – door de dingen die je daarin hebt meegemaakt – een muurtje om jezelf heen gebouwd. Zeker als je gekwetst bent. Het is dan heel logisch dat je het lastig vindt om mensen nog volledig te vertrouwen.

De massage symboliseert dat je de verdediging die je hebt opgebouwd moet loslaten en mensen weer moet leren vertrouwen. Het zet je aan om te ontspannen en minder star te zijn. Dat het juist je ex is die jou in je droom zo’n ontspannende massage geeft, laat zien dat het waarschijnlijk die relatie is waar je die starre houding aan over hebt gehouden.

5. Angst om terug te vallen in het verleden

Wanneer je droomt over je ex, terwijl je net met een nieuwe relatie begonnen bent, kan de droom nogal bedreigend overkomen. Het kan de angst oproepen dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Maar daar hoef jij je geen zorgen over te maken hoor!

De droom is vooral een verwerking van emoties uit de vorige relatie en een manier om niet terug te vallen in oude patronen. Het is juist een geheugensteuntje om niet dezelfde fouten te maken waardoor je vorige relatie uiteindelijk stuk is gelopen, zodat deze nieuwe relatie wel blijft voortbestaan.

TIP! Kun je wel wat hulp gebruiken bij de uitdagingen om je emoties na een brake-up te verwerken? Maak dan vandaag nog gebruik van ons gratis consult via e-mail

6. Dromen over stelen van je ex

We gaan er voor het gemak maar even vanuit dat je niet écht van plan bent om je ex te gaan beroven. Dat is ook niet wat de droom jouw duidelijk wil maken. In deze droom probeer je juist duidelijkheid te krijgen over wat er in het hoofd en het hart van jouw ex omgaat. Het gaat dus eigenlijk om een symbolische overval.

Waarschijnlijk worstel je in je onbewuste nog met de vraag waarom die ander het heeft uitgemaakt, of waarom het niet werkte tussen jullie. Je probeert te ontrafelen wat er in die ander omgaat en je zou willen dat je diens beweegredenen uit zijn of haar hoofd kon stelen!

7. Jouw ex wordt verliefd op iemand anders

Deze droom is een duidelijke boodschap aan jezelf, en dat is dat je moet doorgaan met je leven. Laat het verleden achter je en kijk vooruit. Pak je eigen leven op en blijf niet hangen in je oude leventje. Verder gaan zorgt voor nieuw geluk! Vandaar dat je ex verliefd wordt op iemand anders in jouw droom, het is een teken dat hij of zij ook bezig is om verder te gaan.

8. Dromen over zwanger zijn van je ex

Ook deze droom moet je natuurlijk niet letterlijk nemen, maar dromen over zwangerschap hebben een sterk symbolische betekenis.

Het is wel een droom met een positieve boodschap. Zwangerschap staat voor een nieuw begin, een nieuwe fase in je leven. Deze droom wil aan jou duidelijk maken dat je geleerd hebt van je vorige relatie en deze wijsheid en lessen meeneemt naar je nieuwe relatie. 

Je kunt het zien als een boodschap dat er ook positieve dingen zijn voortgekomen uit de stukgelopen relatie.

9. Overlijden van jouw ex in je droom

Dromen over dood of een droom over overleden personen zorgen meestal voor een ongemakkelijk gevoel. Niet zo gek, want de dood is iets waar we liever niet te veel mee geconfronteerd worden. Toch is de symbolische betekenis van de dood vaak een hele mooie.

Eindelijk ben je zover om een periode af te sluiten en deze relatie helemaal achter je te laten. Je hebt zowel de positieve als de negatieve ervaring een plekje gegeven en begraven. Het is niet zo dat jouw ex komt te overlijden, maar wel dat je er nu klaar voor bent om het verleden achter je te laten. Een symbolische dood dus en het begin van jouw nieuwe leven. 

10. Dromen over de familie van je ex

Dromen over een familielid of beste vriend van je ex? Deze droom wil je vertellen dat er nog dingen zijn die je niet hebt opgelost met je ex-partner. Misschien wil je deze dingen alsnog uitpraten/oplossen, maar durf jij je ex niet rechtstreeks te benaderen.

Conclusie: jouw ex symboliseert het helen van je verleden

Dromen over ex-partners geven aan dat je nog niet alles uit je verleden goed verwerkt hebt. Mensen waarmee je in het verleden een (vriendschappelijke) relatie hebt gehad zijn onderdeel van de lessen die jij in je leven te leren hebt.

Stel jezelf de vraag van welke eigenschappen die de ander vertegenwoordigde jij iets geleerd hebt. Wat heb jij onderdeel gemaakt van je eigen leven en heb je meegenomen uit dat afgesloten hoofdstuk? Welke lessen zou je nog mee kunnen nemen om niet dezelfde fouten te maken bij een nieuwe partner?

Daar tegenover kun je je afvragen wat jij misschien verwaarloosd hebt aan jezelf, waar nu weer ruimte voor is ontstaan. Ben je misschien een belangrijk onderdeel van jezelf kwijtgeraakt in de voorbije relatie?

Deze dromen kunnen voorkomen na het beëindigen van een relatie, of juist bij het beginnen van een nieuwe relatie. Dit zijn allemaal momenten waarop we onzeker en kwetsbaar zijn. Bij een nieuwe liefde is het nog onzeker hoe de relatie zich gaat ontwikkelen en bij een relatie die over is, moet jij jezelf weer opnieuw uitvinden en je leven opnieuw vormgeven. Er kunnen ook allerlei onverwerkte emoties los komen, waar je zeker de tijd voor moet nemen om die te verwerken.

TIP! Kun je wel wat hulp gebruiken bij de uitdagingen om je emoties na een brake-up te verwerken? Maak dan vandaag nog gebruik van ons gratis consult via e-mail


14 dagen GRATIS yoga en meditaties?

Net Netflix, maar dan met yogalessen en geleide meditaties. Nu 2 weken gratis proberen!