Dromen over de dood uitgelegd in al hun vormen

Dromen over de dood komen veel voor en kunnen behoorlijk beangstigend zijn. Zeker wanneer je iemand bent die gelooft dat dromen iets te vertellen hebben over de toekomst. Geen zorgen: dromen over dood, doodgaan of moord zijn lang niet altijd slechte voortekenen.

Maar wat heeft jouw droom over de dood je dan wel te vertellen? Dat ontdek je in dit artikel, waarin we een grote hoeveelheid dromen over de dood duiden. Kies in het overzicht hieronder de droom waar je meer over wilt weten.

Dromen betekenis > dromen over de dood

Product

Voordelen

Prijs

Met dit handige dagboek leer je beter je dromen bijhouden en duiden. Met praktische tips en heldere uitleg!

Online yoga abonnement

Voor de prijs van 1 yogales per maand, volg jij onbeperkt yoga en mindfulness lessen online.

Natuurlijke mix voor meer rust en evenwicht

Een op jou afgestemde Bach mix helpt je om de emoties en mentale uitdagingen uit je dromen te overwinnen

dromen over dood zijn er in veel verschillende vormen

De emotionele betekenis van de dood (en dromen die erover gaan)

Hoe je het ook wendt of keert, de dood is iets waar we allemaal vroeg of laat mee te maken krijgen. De een vroeger dan de ander, maar iedereen verliest op een bepaald moment een dierbaar persoon. Dat betekent niet alleen dat je moet leren leven met die nieuwe werkelijkheid, het is ook een confrontatie met je eigen sterfelijkheid.

Doodgaan is – na geboren worden – de grootste verandering die we als mens kunnen meemaken. En de dood van iemand anders kan ons eigen leven behoorlijk op zijn kop zetten.

Daarmee is het echter ook het ultieme symbool van verandering. En dat, zegt droom-expert Lauri Quinn Loewenburg, is de belangrijkste reden dat we dromen over de dood.

Volgens Loewenburg gaan dromen over de dood dan ook over bepaalde veranderingen of eindes waar je in je wakkere leven mee moet leren omgaan. Het onderbewuste toont die verandering in de vorm van de dood, om duidelijk te maken dat het definitief is. Dat zet ons aan om los te laten. Het helpt ons groeien en de toekomst omarmen.

Zo bekeken is een droom over de dood eigenlijk best positief.

Maar wat valt er te zeggen over de betekenis van al die dromen over dood, moord en overleden personen?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de uitdagingen waar jouw droom over de dood uit voortkomt? Maak dan vandaag nog gebruik van ons gratis consult via e-mail

Een paar algemene tips voor het begrijpen van en omgaan met dromen

Dromen kunnen behoorlijk verontrustend zijn en je na wakker worden achterlaten met een gedesoriënteerd en ronduit naar gevoel. Probeer eens een dromendagboek bij te houden om meer grip te krijgen op je dromen en ze beter te onthouden. Onderzoek of er een bach bloesem is die past bij wat jij voelt of ervaart. Of zorg dat je minder snel uit je evenwicht te brengen bent, bijvoorbeeld met yoga tv (gewoon lekker yoga en mindfulness lessen vanuit huis).

Dromen over de dood in verschillende thema’s

De dood is niet alleen een emotioneel zwaarbeladen onderwerp, maar ook een thema dat in veel verschillende vormen voorkomt.

Daarom vind je hieronder verschillende dromen over de dood en hun betekenis. Zoveel mogelijk geordend op bij elkaar passende thema’s. Wel zo handig en overzichtelijk.

Meer zen en energie in je leven? Onbeperkt online yoga en mindfulness!

Voor de prijs van 1 yogales volg jij elke maand onbeperkt yoga en mindfulness lessen online.

Dromen over dood gaan of vermoord worden

Hier is het vooral belangrijk om stil te staan bij de manier van je dood.

Een vredige dood duidt er bijvoorbeeld op dat je vrede hebt met een bepaalde verandering in je leven. Onthoud dat “de dood” het ultieme symbool van verandering is. Vredig sterven wordt dus gezien als een blijk van het accepteren van verandering.

Wanneer je gewelddadig aan je einde komt – bijvoorbeeld door moord – is dat een teken dat jij je verzet tegen verandering. Misschien speelt er iets in je wakkere leven waar je niet gelukkig mee bent, maar waar je voor jouw gevoel ook geen controle over hebt. Het enige wat je kunt doen is loslaten, maar jij blijft je verzetten.

Dromen dat je wéét dat je dood gaat

Dit soort dromen zorgen voor een naar en beklemmend gevoel. Een gevoel dat vaak ook aanhoudt nadat je wakker bent geworden.

In je droom kun je er soms volledig van overtuigd zijn dat je binnenkort gaat sterven. Het is een gevoel, een gedachte, maar (vaak) zonder een duidelijke aanleiding in de droom zelf.

Vaak is dit dan ook een symbolisering van een grote verandering die in je wakkere leven op komst is die jij als onprettig ervaart. Je ziet die verandering aankomen en dat bezorgt je het gevoel van naderend onheil.

Die verandering zie je als het ware op je afkomen als je eigen naderende dood. Dus haal een paar keer diep adem en wees gerust: dromen dat je weet of voelt dat je dood gaat hoeft zeker geen voorspellende droom te zijn.

Vermoord worden door iemand die je kent

Kom jij in je droom gewelddadig aan je einde door de hand van iemand die je kent? Ga dan eens bij jezelf na of diezelfde persoon jou in het “gewone” leven aanmoedigt om een grote verandering door te maken.

Moord staat namelijk symbool voor grote, schokkende veranderingen. Dat kunnen onprettige veranderingen zijn, maar ook veranderingen die beter voor jouzelf zijn. Zoals meer sporten of stoppen met roken.

Mensen in je directe omgeving zien de noodzaak voor dat soort veranderingen vaak eerder dan jij. Omdat ze om je geven, zullen ze je aanmoedigen die verandering door te voeren. Voor jou kan dat beangstigend en confronterend zijn, wat zich in je droom kan uiten in het beeld dat je door diezelfde persoon om het leven wordt gebracht.

Vermoord worden door een vreemdeling

De betekenis van deze droom lijkt op die waarin je om het leven wordt gebracht door een bekende. Het belangrijkste gevoel is het dat het hier je onderbewuste is dat je aanzet tot verandering.

Je wéét wel dat je zou moeten stoppen met roken, of een bepaalde manier van denken overboord moet zetten. Je hebt het alleen nog niet aan jezelf toe te geven.

Zie die onbekende moordenaar als het deel van jou dat wil afrekenen met een slechte eigenschap die je hebt. En probeer die wens tot verandering onder ogen te zien. Dat is de enige manier om te groeien als mens.

Dromen over de dood van anderen

Je hoeft het natuurlijk niet altijd zelf te zijn die in jouw droom om het leven komt. Juist de dood van dierbaren kan een grote impact op ons hebben. Voor velen is het juist dé trigger om met de eigen sterfelijkheid geconfronteerd te worden.

Dromen dat iemand dood gaat 

Een droom waarin een dierbare van je komt te overlijden, kan een hele nare ervaring zijn. Wat als het een voorspellende droom is? Loopt deze persoon misschien gevaar?

Geen zorgen: zoals eigenlijk altijd hebben ook deze dromen een zuiver symbolische betekenis.

Het kan een oproep van je onderbewuste zijn dat het tijd wordt om deze persoon los te laten. Misschien is het een oude geliefde waar je heimelijk van bent blijven hopen dat het nog goed komt tussen jullie. Of juist iemand die een giftige invloed op je leven heeft en die je nu eindelijk eens moet wegknippen.

Ga voor jezelf na wat je relatie is tot degene die overlijdt in jouw droom. Wat probeert deze droom je te zeggen? Weet je heimelijk al langer dat het tijd is om deze persoon achter je te laten? Of heb je juist het gevoel dat deze persoon wegglipt terwijl je dat niet wilt, en wordt het tijd om de banden aan te halen?

Tenzij je natuurlijk helderziend bent of vaker voorspellende dromen hebt. Dan kan het nooit kwaad de persoon in kwestie even te waarschuwen 😉

Dromen over een overleden persoon 

Omgaan met de dood van een dierbare is waarschijnlijk één van de moeilijkste dingen waar we in het leven mee geconfronteerd worden. Dat is een langdurig proces, waar veel gedachten en emoties bij komen kijken.

Je emoties, je geest, je onderbewuste en je gedachten: alles in je heeft tijd nodig om dat te verwerken.

Een droom over een overleden persoon kan een teken zijn dat je het overlijden nog niet geaccepteerd hebt. Maar, zo’n droom kan ook symbool staan voor iets wat je mist in je leven waar deze persoon normaal voor zorgt of zorgde.

Er zijn veel verschillende dromen over overleden personen, elk met hun eigen betekenis. Die hier allemaal bespreken zou te ver voeren. Daarom publiceren we binnenkort een uitgebreid overzicht waarin we dergelijke dromen behandelen.

Daarnaast zijn er veel mensen die geloven dat overledenen ons kunnen bezoeken in onze dromen. Hier zit een interessante theorie achter.

Namelijk dat onze hersenen in onze slaap afstellen op een ander energieniveau. Dat niveau zou contact met andere dimensie dan de onze mogelijk maken. Het gevolg: in onze dromen zitten we op een energiefrequentie die communicatie mogelijk maakt met hen die niet langer stoffelijk onder ons zijn.

Een erg mooie gedachte, die weliswaar nooit wetenschappelijk bewezen is, maar waar veel mensen veel troost uit kunnen halen. En zou het sowieso niet ontzettend fijn zijn als dit waar is?

dromen over een overleden persoon kunnen heel emotioneel zijn

Algemene dromen over de dood

Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel dromen over dood die niet onder één van de bovenstaande categorieën te plaatsen zijn.

Hieronder bespreken we de betekenis van dromen waarin de dood als thema terugkomt.

Dromen over lijken

Dromen over een lijk heeft vaak een negatieve betekenis. Dode lichamen staan namelijk symbool voor (gevoelens van) verbroken relaties of liefdes, nostalgie of spijt.

Vaak komen dit soort dromen dus voort uit een gevoel van verlies. Hoe ga jij met verliezen om? Richt jij je vooral op dat verlies en het lege gevoel dat is achtergebleven? Of durf je ook te kijken naar de nieuwe kansen die het biedt, de deuren die wellicht voor je opengaan?

Vergelijk dat met het einde dat komt aan al onze aardse levens. Focus jij je op het levenloze omhulsel dat achterblijft? Of kun je ook de hoop zien, van een nieuw avontuur dat na de dood misschien op ons ligt te wachten? De deur die dan wellicht opengaat naar een heel andere, energetische werkelijkheid?

Dromen over begrafenis

Dromen over je eigen begrafenis betekent niet dat je binnenkort zult overlijden. Toch kan het een behoorlijk verontrustend droombeeld zijn, wanneer je jezelf in een kist ziet liggen. Of wanneer je je simpelweg beseft dat alle mensen daar zijn om afscheid van jou te nemen.

Meestal symboliseert deze droom simpelweg het einde van een bepaalde fase in je leven. Het is niet het einde van je leven, maar wel van het leven zoals jij dat kent. Je begraaft als het ware de oude jij, zodat de nieuwe fase in je leven van start kan gaan.

Is er geen duidelijke nieuwe fase aanwijsbaar in je leven? Dan is het misschien zaak om na te gaan of er iets is dat je zou moeten beginnen of achter je laten.

dromen over een begrafenis hebben een sterke symbolische betekenis

Dromen over moord (als moordenaar)

Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat ik zelf droomde over moord. Meerdere had ik er op mijn geweten. Net had ik een nieuw slachtoffer verstopt. En in mijn droom was ik me ontzettend bewust van hoe zwaar ik toch de *** was en hoe diep ik in de penarie zat.

Als je zo’n droom hebt, kan het niet anders dan dat je jezelf gaat afvragen wat dat toch te betekenen heeft. Zegt het iets over een duistere kant van jezelf die je (nog) niet kent?

Zo erg is het niet, maar deze dromen komen vaak wel voort uit gevoelens van depressiviteit en frustratie tegenover een situatie waar je in zit.

Gelukkig komen die gevoelens dan in je droom tot uitbarsting en niet in het wakkere leven. Maar, het is wel zaak dat je op zoek gaat naar de bron van deze frustratie of opgekropte agressiviteit. Zelfs al zou je er in het echte leven nooit naar handelen, het gaat je van binnenuit opvreten.

Dromen over opstaan uit de dood

Opstaan uit de dood staat symbool voor het overwinnen van een groot obstakel of probleem in je leven. Je hebt hard gestreden en komt nu als overwinnaar uit de strijd. En daar kom je nu sterker dan ooit uit naar voren!

Misschien voelt het alsof je een deel van jezelf hebt achtergelaten. Zoals bij het dromen over je eigen begrafenis: een deel van jezelf is misschien gestorven, maar je bent er weer en begint een nieuwe fase in je leven.

Je kunt ook dromen dat je iemand anders ziet opstaan uit de dood. Dit wordt gezien als een voorteken op onverwacht bezoek. Bijvoorbeeld van iemand die lang uit je leven is geweest en binnenkort plotseling terugkeert.

Dromen over een doodskist

We sluiten af met één van de meest algemene dromen over dood en symbolen die ermee te maken hebben: de doodskist. Doodskisten kunnen op verschillende manieren in je dromen terugkomen:

  • Een lege doodskist duidt er vaak op dat je bepaalde belangrijke relaties in je leven te ver van je hebt laten verwijderen. Investeer je te weinig tijd in de mensen die voor jou belangrijk zijn? Misschien wordt het tijd de banden met sommige mensen weer aan te halen, voordat het te laat is en ze helemaal uit je leven verdwijnen.
  • Open is de doodskist een symbool van onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid voor je eigen acties en leven.
  • Iemand in een doodskist die jij niet kent, staat er symbool voor dat je moeite hebt om afscheid te nemen van dingen om ruimte in je leven vrij te maken voor wat echt belangrijk is.
  • Iemand die je wel kent in een doodskist is vergelijkbaar met dromen dat iemand overlijdt. Het is een goed idee om je relatie tot deze persoon eens onder de loep te nemen. Wordt het tijd hem of haar los te laten, of juist om de band weer aan te halen?
  • Een gesloten doodskist tenslotte is een symbool voor iets belangrijks dat je bent verloren. Het gaat hier vaak om een groot verlies waar je (nog) niet mee hebt leren omgaan, maar dat je niet voor je uit kunt blijven schuiven en dat je zult moeten accepteren.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de uitdagingen waar jouw droom over de dood uit voortkomt? Maak dan vandaag nog gebruik van ons gratis consult via e-mail

Meer zen en energie in je leven? Onbeperkt online yoga en mindfulness!

Voor de prijs van 1 yogales volg jij elke maand onbeperkt yoga en mindfulness lessen online.