Wat betekent dromen over achtervolging?

Dromen over achtervolging of proberen ergens aan te ontsnappen komen veel voor. Het is heel mensenlijk om te proberen te ontsnappen aan gevaar, maar ook aan verantwoordelijkheid, angsten en emoties of ons eigen gevoel van falen. In het dagelijks leven kun je vaak wel voor die zaken afsluiten, maar juist in dromen is er meestal geen ontkomen aan. Daar word je dus aangespoord om er toch mee aan de slag te gaan. 

Dromen betekenis > dromen over achtervolging

Product

Voordelen

Prijs

Met dit handige dagboek leer je beter je dromen bijhouden en duiden. Met praktische tips en heldere uitleg!

Onbeperkt online yoga en mindfulness. Nu 2 weken GRATIS

Alle ontspanning, rust meditatie en yoga die je nodig hebt. Nu kosteloos en zonder risico 14 dagen op proef

Natuurlijke mix voor meer rust en evenwicht

Een op jou afgestemde Bach mix helpt je om de emoties en mentale uitdagingen uit je dromen te overwinnen

dromen over achtervolging

De emotionele betekenis van dromen over achtervolging

Dromen over achtervolging gaan vaak om fysieke achtervolgingen, waar je dus lichamelijk door iemand achterna wordt gezeten. Dat zorgt voor een beklemmend gevoel. Vaak zijn die dromen een symbolische weergave van een meer emotioneel gevoel van achtervolging.

Achtervolgd worden door angsten en emoties is voor velen een schrikbeeld, omdat we die meestal het liefste wegstoppen. Dit kunnen dagelijkse angsten zijn, maar ook onverwerkte trauma’s van langer geleden of vanuit je jeugd. Het kan ook zijn dat je in je droom achtervolgd wordt omdat je het idee hebt dat je iemand iets verschuldigd bent: je wordt dan achtervolgd door gevoel van schuld of verantwoordelijkheid. Of dat je jezelf isoleert, en dat je een deel van jezelf niet erkend. 

Achtervolgingsdromen maken je duidelijk dat je moet loskomen van het verleden en van mensen die je gekwetst hebben. 

Het is onderdeel van jouw spirituele ontwikkeling om negatieve gedachten en angstige denkbeelden los te laten en te vervangen voor liefdevolle gedachten en vertrouwen in het leven. 

TIP! Kun je wel wat hulp gebruiken bij de emotionele uitdagingen achter jouw dromen? Ontdek welke Bach bloesem past bij wat je dromen jou willen vertellen, of gebruik ons gratis e-mailconsult voor een advies op maat.

De betekenis van 9 verschillende dromen over achtervolging

De betekenis van deze droom hangt af van jouw eigen rol in die droom. Word je zelf achtervolgd, of ben jij juist de achtervolger? Maar ook door wie je wordt achtervolgd kan iets aan de betekenis toevoegen om meer duidelijkheid te krijgen. 

Hieronder duiden we een aantal veel voorkomende achtervolgingsdromen.

Dromen over wegvluchten

Vlucht je weg voor iets of iemand? Misschien betekent het dat jij iemand bent die zich in het dagelijks leven groot probeert te houden als je kritiek krijgt, maar daar eigenlijk heel erg door geraakt wordt. Een vriendin maakt een rotopmerking en jij kruipt in je schulp. Zij is zich van geen kwaad bewust, maar jou kan die opmerking letterlijk blijven achtervolgen.

Vind je het moeilijk om de confrontatie aan te gaan? Dan heb je kans dat die onderdrukte gevoelens jou ‘s nachts in je dromen achtervolgen. Vaak nemen ze dan een symbolische vorm aan, zoals een eng monster, een heks of een schaduwfiguur. Wie zijn die enge mensen in jouw droom, herken je die uit je dagelijke leven, als degene die vervelend tegen je deden?

Verstoppen voor een engerd in je droom

Als je droomt over een achtervolging door een engerd, is het goed om op de details te letten in deze droom. Door wie wordt je achtervolgd? Is deze engerd een symbool voor iets, herken je er iets of iemand in? Of is het een angst die je bij jezelf ver weg hebt gestopt?

Wanneer een droom als deze vaker terugkomt, dan kun je proberen er meer grip op te krijgen door een dromendagboek bij te houden. Door direct na het wakker worden op te schrijven wt je nog weet, train je jezelf om steeds meer van je dromen te onthouden en krijg je meer grip op de betekenis van de droom. Bekijk hier dromendagboeken.

Misschien ben je iemand die overdag vooral sociaal wenselijk reageert en je eigen behoeften op een tweede plek zet. Jouw droom wil jou er dan bewust van maken, dat je in je dagelijks leven dingen moet veranderen. Bijvoorbeeld dat je goed voor jezelf moet zorgen en dat jjij je niet in allerlei bochten hoeft te wringen om het anderen naar de zin te maken ten koste van jezelf. 

dromen over achtervolgd worden door een engerd

Achtervolgd worden door schaduwen

Wordt je in je droom achtervolgd door schaduwen? Dan maakt dit een behoefte duidelijk om te ontsnappen aan iets wat je al lang onderdrukt. Dit kan bijvoorbeeld een jeugdtrauma zijn of een probleem dat vroeger gespeeld heeft en eigenlijk nooit goed is opgelost. Wat zijn de schaduwen uit jouw verleden en wat heb je nodig om de angsten of problemen onder ogen te zien?

TIP! Kun je wel wat hulp gebruiken bij die emotionele uitdagingen? Maak dan vandaag nog gebruik van ons gratis consult via e-mail

Achtervolgd worden door een dier in je droom

Wanneer je in een droom wordt achtervolgd door een dier wijst dit erop dat je niet leeft volgens je passie. Dit kunnen verschillende dieren zijn, dus is het handig om daarnaast ook te kijken naar de symboliek van het dier dat jou achtervolgt. Het helpt je begrijpen wat jouw psychologische driften zijn en leert je het leven op een meer natuurlijke manier te benaderen.

Droom je bijvoorbeeld over een achtervolging door een aapje? Dan duid dit op een kinderlijke kant van je karakter, waarin je stil bent blijven staan. Maar het kan je ook aansporen om nieuwsgierig te blijven en het leven niet altijd te seruieus te nemen. 

Bestudeer de eigenschappen van het dier dat jou in je droom achtervolgt. Wat kan je onderbewuste je hiermee duidelijk proberen te maken? Voor welke passie of wel gedeelte van jouw persoonlijkheid blijf jij wegvluchten?

achtervolging door een aap in je droom

Dromen over vrouwen in een achtervolging

Het komt regelmatig voor dat een vrouw droomt dat ze achtervolgd wordt. Vaak heeft dit betrekking op bepaalde kwaliteiten waarover de vrouw beschikt, die ze niet mag laten zien aan de buitenwereld. Bijvoorbeeld omdat haar kwaliteiten niet gezien worden in een relatie of op het werk, waardoor ze zichzelf niet meer kan zijn

Als een man droomt dat hij wordt achtervolgd door een vrouw, kan dat een angst aanduiden om onder te sneeuwen in een relatie met vrouwen die dominant zijn.

Dromen over achtervolging met een mes

Een mes in een achtervolgingsdroom geeft aan dat je in een gevaarlijke sitiatie zit. Misschien heb je te maken met een bedreiging en voel jij je machteloos. Het kan ook zijn dat je nogal goed van vertrouwen bent en voorzichtiger zou moeten zijn met wie je in je leven toelaat. Dan zijn er vast mensen om je heen die proberen je te gebruiken, mogelijk zonder dat je dat zelf door hebt. 

Een andere verklaring is dat jij degene bent die jouw ware gevoelens voor anderen probeert te verbergen. Waarom durf je niet eerlijk te zijn tegenover jezelf en de mensen om je heen? Voel jij je aangevallen door anderen en emotioneel gewond omdat je niet weerbaar bent?

Dromen over achtervolging door familieleden

Zelf familieleden kunnen jou achtervolgen in je dromen. Wat dit soort dromen betekenen, hangt af van wie jou achtervolgt. Wanneer je door je vader wordt achtervolgd, kan dat een waarschuwing zijn dat je wijze raad in de wind slaat of dat je problemen hebt met autoriteit

Is het je moeder, dan wordt je erop gewezen dat je moet leren van het verleden en dat je weggestopte emoties en angsten onder ogen moet gaan zien. 

Een achtervolging door een broer of een zus waarschuwt je ervoor dat je op moet passen met wie je vertrouwt. Pas op dat je niet ergens het slachtoffer van wordt.

Achtervolgd worden door de politie

Misschien heb je moeite met autoriteit, of ben je bang voor het oordeel van iemand. Dan is dat de reden dat je in je droom achtervolgd wordt door politie. Je wilt ontsnappen aan de ervaringen uit het verleden omdat je niet nog meer gekwetst wilt worden. Met andere woorden: je loopt weg voor de confrontatie zodat je maar niet te horen hoeft te krijgen dat je iets fout hebt gedaan. 

Een boze menigte achter je aan

In deze droom ben je vast op zoek naar veiligheid, omdat je problemen hebt met vrienden of familie. Het liefst wil je een plek waar je beschermd wordt tegen de boze buitenwereld. Waarschijnlijk heb je die plek ook nodig om uit te kunnen zoeken wie je nog kunt vertrouwen. 

Conclusie over dromen over achtervolging

Achtervolging maken we bijna allemaal wel eens mee in onze dromen. Dat kan op verschillende manieren: je vlucht weg voor iets of iemand of je verstopt je. Misschien ben je de achtervolger (een engerd of een dier) wel te slim af? Dit zijn vaak dromen die je nog herinnert als je wakker wordt. Dat komt door de dreiging en de spanning dat je gepakt kan worden, wat nogal een indruk kan achterlaten. 

Wat betekenen achtervolgingen voor jou? Volgens droomdeskundigen betekenen deze dromen dat je je emoties verstopt. Om deze droom goed uit te kunnen leggen en begrijpen is het goed om op de details te letten. Deze hebben we niet voor niets uitgebreid besproken in deze blog. 

Product

Voordelen

Prijs

Met dit handige dagboek leer je beter je dromen bijhouden en duiden. Met praktische tips en heldere uitleg!

Onbeperkt online yoga en mindfulness. Nu 2 weken GRATIS

Alle ontspanning, rust meditatie en yoga die je nodig hebt. Nu kosteloos en zonder risico 14 dagen op proef

Natuurlijke mix voor meer rust en evenwicht

Een op jou afgestemde Bach mix helpt je om de emoties en mentale uitdagingen uit je dromen te overwinnen