De symptomen van ADHD. We zetten er 8 op een rij.

De symptomen van ADHD voor kinderen (en ook volwassenen) werden lange tijd niet echt erkend. Tegenwoordig horen we steeds vaker over kinderen die erg druk zijn en zich slecht kunnen concentreren.

Iedereen heeft wel eens last van concentratieproblemen, vooral als iets niet interessant is, door vermoeidheid na een drukke dag, of door spanningen. Tijdens het wachten op iets belangrijks, zijn we allemaal wel eens rusteloos. Gespannen spieren of koude voeten is niet altijd een ongewoon verschijnsel. Door omstandigheden slaapt iedereen wel eens slecht of slaapt niet goed door. Bij ADHD zie je deze verschijnselen als onder een vergrootglas. Ze hebben ze in ernstiger mate en het duurt langer.  ADHD: de grootste uitdaging is om ermee te leren leven.

(Pieter Langedijk, ADHD probleem of uitdaging?)

De symptomen van ADHD

  • Zeer ongeduldig en bewegelijk. Vroeger werd dat benoemd als: een draaitol, weinig zitvlees, weinig rust in je lijf hebben.
  • Heftige emotionele reacties. Van alles “te” hebben. Gevoelig voor kritiek en daar ook heftig op kunnen reageren.
  • Aandacht is vooral op de buitenwereld gericht. Zien en horen alles en reageren daar gelijk op met een opmerking.
  • Problemen met inslapen.
  • Slecht eten en drinken.
  • Onhandigheid, veel van wat ze in handen krijgen gaat stuk.
  • Wild met stoeien, hebben soms niet in de gaten dat ze anderen pijn doen.
  • Faalanst.
De symptomen van ADHD

Meer over ADHD en therapie: ADHD bij volwassenen. Leven met eigenwijze hersenen.  Gil Borms, Steven Stes & Ria van den Heuvel.

 Medicijnen bij ADHD

Na de diagnose ADHD wordt er meestal medicijnen voorgeschreven. Niet iedereen ervaart dat als positief. Medicatie kan duidelijk de  symptomen van ADHD sterk verminderen. Toch is dit niet voldoende om alle problemen glad te strijken.

“Pills don’t build skills” (pillen bouwen geen vaardigheden op).

Ze helpen de concentratie te verbeteren of de impulsiviteit en hyperbeweeglijkheid in te tomen, maar bevatten geen strategie om het beste te maken van lastige dagelijkse situaties. Aanvullend is dan ook psyco-educatie of psycho-therapie aan te bevelen. De symptomen van ADHD te leren herkennen is hier onderdeel van.

Psycho-educatie en ADHD

Leren omgaan met ADHD is ook het leren omgaan met jezelf. Het helpt als je begrijpt hoe het beestje in elkaar zit. Ook dan kan het besef en acceptatie groeien dat het belangrijk is om vaardigheden aan te leren (of om toch maar die medicijnen te gebruiken). Doordat je ervaringen kunt delen met anderen, en elkaar een spiegel voor kunt houden geeft dat het gevoel er niet alleen voor te staan, maar ook zeker het gevoel dat je niet raar bent.

Bachbloesems en ADHD

Bachbloesem therapie kan een heel goede aanvulling en ondersteuning bieden bij reguliere therapie.

De laatste tijd worden er steeds vaker complete mixen bachbloesems aangeboden voor ADHD. Omdat geen mens helemaal hetzelfde is, en klachten zich bij iedereen anders uiten hebben persoonlijk samengestelde druppels de voorkeur (dit is ook het uitgangspunt van zowel de Bachremedies en bijvoorbeeld ook de Homeopathie).

ADHD bestaat uit een aantal kenmerken  die bij de diagnose horen, maar voor een goede werking van de Bachbloesems geeft het toch het beste resultaat om per persoon uit te zoeken wat het best passend is. De mens is het uitgangspunt, niet het gedrag.

Een aantal kenmerken, met tips voor bachbloesems zet ik hieronder op een rijtje.

Zie het als een richtlijn:

Concentratie: Als je ADHD hebt, wordt je snel afgeleid door prikkels uit je omgeving en is het daardoor moeilijk om je te concentreren op je bezigheden. Daarnaast heb je een vol hoofd, waarin je gedachten alle kanten op kunnen schieten. Dat maakt o.a. studeren moeilijk omdat informatie niet goed binnen komt. Hierdoor lijkt het of je heel gemakkelijk dingen vergeet. De Bachbloesem die hier goed bij past is: White Chestnut.

Impulsiviteit: Overenthousiast zijn. Eerst doen en dan pas nadenken over wat je gedaan hebt, waardoor je soms in de problemen komt of fouten maakt. Het lukt ook niet altijd om van de gemaakte fouten te leren. Bachbloesem Vervain helpt om weer controle te krijgen over hun eigen gedrag. Men had minder impulsief reageren en eerst nadenken vooraleer men iets doet.

Frustratie:Typisch voor mensen met ADHD is dat ze met hun hyperactiviteit willen dat alles snel gaat. Daardoor raken ze vlug gefrustreerd wanneer de zaken, naar hun beleving, te traag vooruitgaan. Ze leven aan een hoog en snel tempo en hebben moeite met mensen die trager zijn. Dit zorgt voor de nodige frustratie en irritatie. De Bach bloesem  Impatiens gaat je helpen verdraagzamer en geduldiger te zijn..

Faalangst: Er bij voorbaat al vanuit gaan dat iets niet lukt, of dat je niet de moeite waard bent. De Bach bloesem Larch helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Extra prikkels

Naast het waarneembare gedrag kunnen er een aantal tijdelijke oorzaken zijn, zoals bijvoorbeeld spanningen, veranderingen (puberteit) die kenmerken van bepaald gedrag kunnen versterken.

Doordat ik per persoon een persoonlijke mix uitzoek met behulp van mijn pendel komen achterliggende of bijkomende stoorzenders aan het licht.

Geplaatst in Uitdagingen & Klachten Overwinnen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.