Concentratie verbeteren? Probeer deze 7 manieren die voor mij werkten

Steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om hun concentratie te verbeteren. Niet zo gek. Een goede concentratie maakt je productiever en succesvoller in je bezigheden. Maar, de uitdaging wordt steeds groter.

Hoe drukker je het krijgt, hoe moeilijker het wordt om je te concentreren op de taak die voor je ligt. Je hoofd loopt over van de gedachten aan dingen die ook nog moeten gebeuren.

En hoe slechter je concentratie, hoe minder productief je wordt. Met als gevolg dat de to-do lijst alleen maar langer wordt, in plaats van korter. Waardoor je hoofd nóg drukker wordt en je aandacht nog verder versplintert.

Met andere woorden: een vicieuze cirkel waar je moeilijk uit komt.

Concentratie verbeteren doe je zo

Laten we concentratie weer zelf in de hand krijgen

Innerlijke rust kan je helpen om je concentratie te verbeteren. Zo kun je je concentratie problemen de baas worden. Wij zetten hieronder 7 tips voor je op een rij.

Nummer 6 is bijzonder handig om je goede voornemens voor het nieuwe jaar wat beter vol te houden 😉

Enne… vergeet je niet om in een reactie te laten weten wat jouw favoriete concentratie verbeterende trucje is? Alvast bedankt! 

Direct naar:

Concentratie problemen als moderne kwaal

#1: Brain Wave muziek

#2: Multitasken (beter niet)

#3: Mindfulness en meditatie

#4: Elimineer afleiding

#5: De kracht van lijstjes

#6: Habbitica

#7: Meet je concentratie

Oorzaken van concentratieproblemen

Wanneer je problemen met je concentratie hebt, herken je waarschijnlijk een aantal van de volgende dingen.

  • Je kunt je aandacht moeilijk bij een bepaalde taak houden.
  • Andere zaken leiden je snel af van waar je mee bezig bent
  • Overzicht houden en ordenen kosten je moeite
  • Misschien heb je last van vergeetachtigheid

Dit kan een medische oorzaak hebben. Meer informatie hierover vind je op de website van gezondheidsplein.

Externe factoren kunnen ook een invloed spelen. In dit artikelen gaan we het hebben over hoe je dit kunt elimineren om je concentratie te verbeteren.

Ten eerste is het belangrijk om je bewust te worden van de rol van deze externe factoren.

Concentratie problemen als “kwaal” van het digitale tijdperk

De moderne tijd heeft veel de mens een heleboel goeds gebracht. Veel ziektes zijn voorgoed verleden tijd. Hetzelfde geldt voor oorlog.

Concentratie problemen als moderne kwaal
Deze man zal zich een stuk beter kunnen concentreren dan iemand die op een druk kantoor werkt

Daar staat tegenover dat er veel “welvaartskwalen” bij zijn gekomen. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, overgewicht en depressie. In welvarende landen gaan tegenwoordig veel meer mensen dood doordat ze teveel eten, dan er overlijden aan honger. Meer mensen dan ooit nemen hun eigen leven, tot wanhoop gedreven door de veeleisende moderne samenleving.

In The Organized Mind bespreektDaniel Levitin hoe ook concentratie problemen erger zijn geworden door de moderne tijd.

Information overload

Vroeger, betoogt Levitin, werd er vooral gecommuniceerd via brievenpost. Wanneer je iemand per brief een verzoek stuurde, verwachtte je niet direct een antwoord. Sterker nog: je keek er niet vreemd van op wanneer het antwoord meerdere dagen op zich liet wachten. De ontvangende partij was zich er op zijn beurt van bewust dat er niet op stel en sprong een reactie werd verlangd.

Mensen controleerden één, misschien twee keer per dag de brievenbus. Vervolgens namen ze de tijd om erop te reageren. De postbode kwam toch pas weer de volgende dag, waarom haasten?

Hoe anders is dat tegenwoordig.

Dankzij mail, en services als whatsapp zijn we voortdurend direct bereikbaar. Op ieder moment van de dag kun je berichten ontvangen. En die berichten kunnen stuk voor stuk belangrijk zijn en een direct antwoord verlangen.

Daar zijn we ons met zijn allen bewust van. Met als gevolg dat we om de vijf minuten onze telefoon checken voor nieuwe berichten. Op kantoor staat de mailbox altijd open. Als er een nieuwe mail binnenkomt, laten we massaal vallen waar we mee bezig waren om meteen te lezen wat de buitenwereld van ons wil.

Dat belangrijke verslag waaraan we werkten, wordt geminimaliseerd. Met als gevolg dat de aandacht versplintert, als een zeepbel die uit elkaar spat.

Door de nieuwe communicatietechnieken ontstaat een “information overload”. Onze hersenen worden voortdurend geprikkeld. Door de continue stroom aan informatie die ze te verwerken krijgen, wordt focussen steeds moeilijker.

Hoe breng je die focus weer terug, te midden van de information overload?

7 keer je concentratie verbeteren

Zelf ben ik al sinds mijn studie aan het experimenteren met manieren om mijn concentratie te verbeteren. Hieronder bespreek ik een aantal manieren die mij geholpen hebben.

Het is voorlopig een nog altijd voortgaande reis. Want tijdens het schrijven van deze blog merkte ik voortdurend dat ook mijn concentratie problemen nog niet helemaal verdwenen zijn.

Daarom hoor ik graag van jou wat jouw technieken zijn om je concentratie te verbeteren. Wat werkte voor jou? Welke techniek ontbreekt er (nog) in deze lijst, en zou ik eigenlijk moeten toevoegen?

1. Brain wave muziek brengt je in de flow van concentratie

Tijdens het schrijven van mijn scriptie zwoer ik hierbij.

Wat is brain wave muziek?

Simpel gezegd komt het neer op bepaalde soorten geluid en muziek die je hersenen op de juiste manier stimuleren. Vergelijk het met meditatie, waarmee je je hersenen ook in een bepaalde setting brengt.

Tegenwoordig gebruik ik zelf vooral Brain.fm.

Brain.fm gebruikt een kunstmatige componist om een voortdurende stroom aan stimulerende muziek te produceren. Je kunt selecteren in welke mentale toestand je jezelf wilt brengen. Daarbij heb je de keuze uit:

  • Focus, om je hersenen in een staat te brengen waarin je beter kunt concentreren op je werk of creatieve project.
  • Meditatie, om je te helpen de stroom aan gedachten tot rust te brengen.
  • Slaap, waarmee je  hersenen sneller in slaapstand raken en je een diepere slaap kunt bereiken.

Zelf gebruik ik vaak een korte sessie meditatie, om het rumoer in mijn geest tot stilte te manen. Daarna selecteer ik de focus optie, om me te helpen een tijdje volledig te concentreren op de taak die voor me ligt.

Terwijl ik dit schrijf luister ik er ook naar.

2. Nee, ook vrouwen kunnen niet multitasken

Het is een cliché dat vrouwen wel, en mannen niet goed zijn in het doen van meerdere dingen tegelijk.

De waarheid is: mensen zijn überhaupt niet gemaakt om te multitasken.

Door je aandacht te verdelen, raken ook je aandacht en concentratie versplinterd over verschillende taken. En daar zijn onze hersenen niet op berekend.

Dat wil zeggen dat het heel veel efficiënter is om je met één ding tegelijk bezig te houden. Zeker als het om wat ingewikkeldere taken gaat.

Zo kun je natuurlijk best een kop koffie inschenken terwijl je met iemand aan het bellen bent. Koffie inschenken is zo simpel en alledaags dat je er nauwelijks bij na hoeft te denken. Maar tijdens een vergadering nog even snel een e-mail beantwoorden, dat is geen goed idee. Zo vergroot je je eigen problemen met concentratie alleen maar.

3. Mindfulness en meditatie

Soms kun je er alleen niets aan doen dat je hersenen met allemaal andere dingen bezig zijn, terwijl jij wilt focussen.

Doordat we zo gewend zijn aan de “information overload” waar ik het hierboven over had, zijn onze hersenen ook gewend om voortdurend bezig te zijn. Het is dat niet aflatende stemmetje in je hoofd. Een stemmetje dat maar door blijft kwetteren over alles wat er nog moet gebeuren.

Niet voor niets worden yoga, mindfulness en meditatie steeds populairder. Deze technieken kunnen je helpen om dat stemmetje in je hoofd het zwijgen op te leggen.

Wij testten verschillende mindfulness en meditatie apps, die je op weg kunnen helpen.

Zelf ben ik ook een erg groot fan van deze aanpak van Alan Watts:

4. Elimineer afleiding

Als die overvloed aan prikkels, informatie en berichten zorgt voor concentratie problemen, zorg dan dat je de bron hiervan aanpakt.

Zet je telefoon in vliegtuigstand. Of zet op zijn minst het geluid uit, zodat je hem wel kunt blijven gebruiken voor de concentratie verbeterende apps uit tips 3 en 7.

Sluit je mailbox af en spreek vaste tijden met jezelf af, waarop je deze controleert. Geef jezelf bijvoorbeeld om 10:00 en om 15:00 een half uur de tijd om mails te beantwoorden. Afhankelijk van hoeveel je er op een dag krijgt uiteraard.

Ook het opruimen van je werkplek zorgt voor minder afleiding. Een rommelig bureau zorgt voor een rommelige geest. Niet alleen zul je je voortdurend irriteren aan de rotzooi om je heen, het zijn ook stuk voor stuk weer prikkels voor je hersenen.

Verbeter je concentratie zonder technologie
Of je kunt technologie even helemaal achter je laten. Al kan zo’n mooie omgeving natuurlijk ook afleiden 😉

5. Lijstjes verbeteren je concentratie

Ook al zijn onze hersenen dan niet gemaakt om te multitasken, dat weerhoudt ze er niet van om voortdurend af te dwalen.

Terwijl je bezig bent met het schrijven aan een blog over concentratieproblemen, denk je ondertussen al aan de was die nog moet worden opgehangen. En aan de nieuwsbrief die er ook nog uit moet dit weekend. En wat ga je morgen eigenlijk eten? Je moet niet vergeten daar nog boodschappen voor te doen.

Zelf merk ik dat dit soort dingen door mijn hoofd blijven spoken, totdat ik ze heb opgeschreven. Dat doe ik bij voorkeur ouderwets, met pen en papier. De handeling van het opschrijven trekt de gedachte als het ware uit mijn hoofd. Door de taak te zien staan, weet ik dat ik hem niet zal vergeten, en kan ik het voor even loslaten.

Het helpt je bovendien om prioriteiten te stellen. Alles wat minder belangrijk is dan de taak waar je nu op wilt concentreren, schrijf je op voor een ander moment.

Zo kan ik me nu helemaal focussen op het afschrijven van deze blog. De was komt zo wel.

6. Habitica! Maak een queeste van je goede voornemens

Zo’n lijstje kan natuurlijk nogal saai worden. Zeker voor steeds weer terugkerende taken. Die kun je wel op een lijstje blijven noteren, maar dat is natuurlijk ook niet erg productief.

Daarnaast resulteert het in een verzameling van half afgemaakt to-do lijstjes, omdat er taken opstaan die je eigenlijk regelmatiger wilt blijven doen. Die kun je niet afstrepen. En dus begin je voortdurend nieuwe lijstjes. Die vervolgens weer op je bureau slingeren. Waar ze voor irritatie en afleiding zorgen.

Hoe vaak nemen we ons niet voor om meer te gaan mediteren? Of vanaf nu echt dagelijks te flossen.

Een paar weken terug ontdekt ik een app die ideaal is voor dit soort repetitieve taken: Habitica.

Met Habitica kun je al die taken waar je op wilt concentreren, bijvoorbeeld veranderen in een heuse queeste. Je maakt een eigen personage en geeft aan welke dingen je vaker zou willen doen. Iedere keer dat je zo’n taak uitvoert, krijg je hiervoor ervaringspunten waar je karaktertje sterker van wordt. Voer je een taak te lang niet uit? Dan wordt hij zwakker.

Een leuke en speelse manier om je bepaalde goede gewoontes eigen te maken. Ideaal dus voor het volhouden van goede voornemens!

7. Meet je concentratie problemen met Muse

Dit is de enige in het rijtje waar ik zelf geen ervaring mee heb. Toch wilde ik hem je niet onthouden, gewoon omdat ik het concept zo ontzettend tof vind.

Muse is een draagbare hersenactiviteitsmeter die je problemen met concentratie in beeld brengt.

Je plaatst de band op je hoofd. Vervolgens meet hij hoe kalm en geconcentreerd je bent. Dat doet Muse met zeven EEG-sensoren voor je hersengolven.

Het leukste is dat je feedback krijgt via geluiden of de app op je telefoon. Een rustige wind betekent dat je gefocust bent. Maar een stevige bries of zelfs storm laat je weten dat je concentratie ver te zoeken is.

In de app krijg je na afloop van een sessie feedback. Dit kun je gebruiken om jezelf te trainen op het focussen van je gedachten.

Laat je het even weten als je iets aan een van deze tips hebt gehad? Of als je zelf nog een tip hebt toe te voegen?

Bach bloesems en concentratie

Ook een op maat samengestelde Bachremedie kan helpen bij het onder controle krijgen van problemen met je concentratie. In dit artikel kun je daar meer over lezen.

Die remedie richt zich op de onderliggende oorzaak van je geestelijke onrust. Bijvoorbeeld het knagende stemmetje dat je het toch niet kan. Dat er wel iets fout zal gaan. Of dat waar je aan werkt de moeite niet waard is.

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Tim is het digitale deel van DigiBach. In het dagelijks leven is hij online marketeer, waardoor hij veel tijd achter zijn scherm doorbrengt. Hij is altijd op zoek naar manieren dat digitale bestaat te combineren met zingeving, van mindfulness apps tot online yoga lessen. Voor DigiBach schrijft hij over zijn zoektocht en vondsten.

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.