Deze 6 tips hielpen bij de chaos in mijn hoofd

Chaos in mijn hoofd heb ik me al zo lang ik me kan herinneren. Wat zal ik ervan zeggen? Ik ben een denker. Ben jij dat nou ook? Dan herken je vast de chaos en afleiding wel die dat met zich mee kan brengen. Lees dan vooral verder. Je hebt vast iets aan de dingen die mij hielpen om die chaos te beteugelen.

Begrijp me niet verkeerd: nog steeds loopt mijn hoofd soms over. Maar, met deze tips lukt het me steeds beter om orde te scheppen in de chaos.

Chaos in mijn hoofd voelt een beetje als dit...

Spring snel naar:

Chaos in je hoofd: zo gebeurd

De chaos in mijn hoofd, ziet er doorgaans ongeveer zo uit:

Shit, nog steeds geen boodschappen gedaan. Wat gaan we eigenlijk eten? Het moet wel een beetje snel, en licht verteerbaar, want vanavond naar de sportschool. Maar eerst nog even dit artikel afmaken. Al is het misschien wel handig om alvast een boodschappenlijstje te maken, dan heb ik mijn hoofd meer bij het schrijven. Oh ja, en dit weekend moet ik echt weer een keer bij mijn ouders langs. Trouwens, wanneer heb ik voor het laatst de olie van de auto gepeild? Die moet trouwens ook echt nodig weer een keer door de wasstraat. 

En zo heb je al snel een vol hoofd, dat overloopt van de “moetjes” die je niet mag vergeten van jezelf. Maar, waar was je eigenlijk ook alweer mee bezig?

Herkenbaar? Zo’n chaotisch hoofd kan je soms flink in de weg zitten. Dat komt je productiviteit en concentratie meestal niet ten goede.

In de loop der tijd heb ik een aantal dingen ontdekt die me helpen die chaos in mijn hoofd tot bedaren te brengen. Om mijn gedachten een halt toe te roepen op het moment dat ze beginnen te kolken, zoals hierboven.

Chaos in je hoofd kun je tot rust brengen

Waar komt die chaos in mijn hoofd eigenlijk vandaan?

Dat is waarschijnlijk voor iedereen anders, maar de chaos in mijn hoofd komt grotendeels voort uit de drukke, gehaaste maatschappij waarin we leven. 

Daarin worden we als het ware getraind om altijd het maximale van onze hersenen te vragen. Altijd zijn ze maar bezig met het verwerken van informatie. E-mail, social media, smartphones: allemaal zorgen ze ervoor dat we altijd “aan” staan en bereikbaar zijn voor informatie.

Tegelijkertijd verwachten we ook van onszelf dat we altijd alles meer, beter en sneller doen.

En het is niet zo gek dat we dat van onszelf verlangen, want iedereen om ons heen verlangt het van ons. Goede cijfers halen op school, zodat je een goede vervolgopleiding kan gaan doen om na een uitstekende scriptie een baan met flink toekomstperspectief in de wacht te slepen. Om dat toekomstperspectief waar te maken, moet je alleen nog even zorgen dat je ook weer de verwachtingen van je baas overtreft.

Gewoon goed presteren is al snel niet goed genoeg meer, want als Barbara dan beter dan goed presteert, krijgt zij straks die promotie. En dat kunnen we natuurlijk niet hebben.

Je hersenen wapenen tegen de chaos

Laatst las ik een intrigerend boek: Superbrein, van Deepak Chopra en Rudolph Tanzi. Daarin betogen de auteurs dat je je hersenen kunt trainen en veranderen. Daardoor worden nieuwe neuronen en hersenwegen als het ware ingesleten, zoals een pad door de wildernis dat zich bij elke voorbijganger verder laat uitslijten.

Dat betekent echter dat negatieve gewoonten zich óók in je hersenen kunnen inslijten.

Zo zouden we onze hersenen – door hoe we van jongs af aan worden aangemoedigd “het beste uit onszelf te halen” – als het ware trainen om altijd op zoek te zijn naar iets om te doen. Even helemaal niets doen zorgt voor onrust, omdat je je schuldig voelt over het verspillen van je tijd. En als je wel ergens mee bezig bent, zit je met je aandacht al bij een andere taak die nog op de lijst staat. Niet erg efficiënt.

Voeg daarbij die informatie overload waar ik het hierboven over had, en je hebt het recept voor een hoofd dat voortdurend overloopt.

Daarom is het belangrijk om te leren die chaos in je hoofd te beteugelen. Dat zorgt niet alleen voor meer rust, maar ook voor een betere concentratie en een gelukkiger gevoel.

De chaos in je hoofd beteugelen, hoe doe je dat?

Gelukkig zijn we dus geen volslagen hulpeloze slachtoffers van de informatie overload. Superbrein draait juist om de macht die we over onze eigen hersenen hebben.

Maar omdat het dus vaak zo’n ingesleten pad is, kan het nog best lastig zijn “de knop om te zetten”. Het begin is altijd het moeilijkst, ook bij het omschakelen van een chaotisch hoofd naar innerlijke rust.

Deze tips hielpen mij in ieder geval om de eerste stappen te zetten. Ik ben er nog lang niet. Piekeren zal ik voorlopig nog wel blijven doen. Maar, ik merk dat ik me er steeds beter bewust van word en mezelf tot de orde kan roepen.

1. Zoek een nutteloze hobby (die misschien stiekem toch een beetje nuttig is)

Het is tegenwoordig zo gemakkelijk om je vrije tijd te vullen met Netflixen, hersenloze spelletjes op je telefoon en eindeloos rondscrollen op Facebook en Instagram, dat “hobby” al een beetje ouderwets begint te klinken.

Toch is het de perfecte manier om je zinnen even helemaal te verzetten. Een hobby is iets waar je volledig in op kunt gaan. Hoe lang geleden is het al dat iets je zo opslokte dat je de tijd vergat en tot je verbazing ontdekte dat het buiten opeens donker is geworden?

En nee, een serie bingewatchen op Netflix telt dus niet. Hoewel je daarom ook de tijd kunt vergeten, ben ik ervan overtuigd dat het belangrijk is dat je aan een hobby een gevoel van voldoening kunt overhouden. En ik weet niet hoe dat bij jou is, maar ik heb zelden zo het gevoel dat ik mijn tijd verspild heb als na een paar uur “bingen”.

Heb je, net als ik, een hekel aan het gevoel een hele dag niets nuttigs te hebben gedaan? Zoek dan een hobby die iets tastbaars oplevert. Mijn gouden tip: tuinieren! Mijn kruiden- en groentetuin is inmiddels mijn favoriete plek, waar ik even helemaal tot mezelf kan komen. Het gevoel echt even weg te zijn uit de gewone wereld, maakt het ook gemakkelijker om je gedachten los te laten. En weinig geeft zoveel voldoening als alles om je heen zien groeien en opbloeien.

Dit helpt perfect tegen de chaos in mijn hoofd: even met mijn handen in de aarde!
Eén met de natuur: weinig helpt er zo goed tegen de chaos in mijn hoofd!

2. Spreek niets-doe-momenten met jezelf af

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar plannen kan een belangrijk wapen zijn in de strijd tegen de chaos in je hoofd.

Tegenstrijdig omdat die chaos nu juist voortkomt uit de grote lijst aan dingen die nog moeten. Hoe gaat nog meer plannen je dan helpen van die chaos af te komen?

Simpel. Bij al die to-do lijstjes, volle agenda’s en planningen, vergeten we vaak om ook bewust ruimte te maken voor ontspanning. Voor even-helemaal-niks. Of voor die hobby.

Als je dus een keuze hebt gemaakt voor een hobby, gun het jezelf dan ook om die bewust in te plannen. Zo hoef je er niet voortdurend mee bezig te zijn wanneer je daar tijd aan gaat besteden. En, nog belangrijker, je hoeft je niet schuldig te voelen dat je je tijd verdoet. Je had het immers al met jezelf afgesproken: dit is jouw tijd voor jezelf!

3. Leer jezelf mindfulness

Mindfulness is niet voor niets zo populair tegenwoordig. Heel kort gezegd traint het je hersenen (daar komen we toch steeds weer bij terug he?) om in elke situatie “zen” te blijven.

Meer daarover lees je in dit artikel, met handige tips en apps voor beginners.

Zelf had ik erg veel aan het onderstaande filmpje. Het niet actief wegduwen van je gedachten waar aan het einde naar wordt verwezen, is de kern van mindfulness.

Chaos in je hoofd is een soort verslaving die je kunt en moet overwinnen.

Het moeilijkste aan mindfulness leren, is om het in je dagelijkse routine te integreren. Daarom is één van de beste manieren om dat voor elkaar te krijgen deze 8-weekse digitale cursus. Behalve handige audio- en videobestanden, ontvang je namelijk ook dagelijkse e-mails om je op het juiste pad te houden.

In 8 weken naar minder chaos in je hoofd

Hoe lekker zou het zijn als je over 8 weken (veel) minder chaos in je hoofd ervaart? Dat is precies wat je leert in deze cursus, die je gewoon thuis in je eigen tijd kunt volgen 👇

4. Druppels

Soms heb je gewoon even een steuntje in de rug nodig om te beginnen. Daar is helemaal niets mis mee.

Voor “noodgevallen” – plotselinge aanvallen van stress, zeg maar – kan ik je van harte Bach rescue druppels aanraden. Al van jongs af aan heb ik daar zelf veel baat bij, in stressvolle periodes. Ook lekker als je ‘s nachts ligt te malen en maar niet in slaap komt!

Wil je de onderliggende oorzaak van die malende gedachten aanpakken? Misschien is ons gratis consult dan iets voor jou.

5. Creëer een dynamisch notitiebord

Chaotische gedachten verminder je door dingen op te schrijven. Het helpt je om gedachten van je af te zetten en dingen te onthouden.

Wat dacht je van een mooi whiteboard of krijtbord op een centrale plek in huis? Zelf heb ik bijvoorbeeld een van mijn keukenkastje beschilderd met schoolbordverf.

Hier kun je alles opschrijven wat je maar wilt. Van boodschappenlijstjes tot goede ideeën. Is iets niet meer relevant? Dan wis je het gewoon weer uit. 

Een schoolbord kan heel goed helpen de chaos in je hoofd te ordenen.
Een schoolbord kan heel goed helpen de chaos in je hoofd te ordenen. Schrijf het gewoon van je af!

6. Een opgeruimde geest, in een opgeruimd… huis!

Je kent vast wel het gezegde “een gezonde geest in een gezond lichaam”. Dat slaat op het belang van je lichaam gezond houden, om je geestelijk lekker te voelen.

Dat is misschien wel net zo van toepassing op de omgeving rondom dat lichaam.

Ga maar eens na hoe chaotisch je hoofd is in de volgende situaties:

  • Je leest een interessant boek op een serene plek, bijvoorbeeld in het bos of op het strand.
  • Eenmaal thuis lees je nog even verder, terwijl op het aanrecht de pannen al klaar staan voor het koken.
  • Na het avondeten lees je nog een laatste hoofdstuk aan de keukentafel. Je had nog geen zin om af te ruimen, dus ben je omring door vuile pannen en andere vaat.

Snap je mijn punt?

Het lastige is, ook al weten we allemaal wel dat het opruimen van je omgeving goed is tegen de chaos in je hoofd, vaak gunnen we onszelf er de tijd niet voor. Zeker als het al druk is in je hoofd: er is nog zoveel te doen, je hebt toch zeker geen tijd om op te ruimen?!

Een vicieuze cirkel, die je moet zien te doorbreken. En dat is lastig. Zelf heb ik er nog steeds moeite mee mijn werkkamer netjes spik en span te houden. Zelfs al merk ik elke keer dat ik de opruimtijd ruimschoots “terug verdien” in productiviteit.

Omdat dit zo belangrijk is, een paar bonus tips om je specifiek hierbij te helpen.

Geef spullen een vaste plek

Hoe bemoederend dit ook klinkt, dit is een essentiële stap naar het verminderen van de chaos in je hoofd.

Met een vol hoofd ben je snel geneigd om alledaagse voorwerpen zoals je sleutels ergens neer te gooien: op de bank, op het aanrecht of in je tas. Daarna kost het je telkens energie om te bedenken waar ze nu weer liggen.

Ditzelfde geldt voor spullen zoals de afstandsbediening, belangrijke documenten en opladers. Een vaste plek creëert een soort routine voor jezelf. En zo’n routine scheelt jou weer iets om over na te denken.

Van gedachteloos ergens neergooien, naar op een vaste plek opbergen zonder dat je erbij na hoeft te denken dus.

Pak alleen de spullen die je nodig hebt

Als ik chaos in mijn hoofd heb zie ik dat terug in mijn gedrag. Als ik leuke kleding zoek voor een feest, trek ik gerust alles uit de kast om vervolgens toch mijn favoriete shirt aan te doen. Vervolgens zit ik wel in de rommel.

Dit soort situaties komen je vast bekend voor als je ook een overvol hoofd hebt. Vergelijk het met een internetpagina waar 30 tabbladen openstaan, of met een bureau dat is bedolven onder de papieren. Veel spullen om je heen zorgen voor afleiding waardoor je je focus verliest.

Haal dus alleen datgene tevoorschijn wat je nodig hebt en ruim de rest meteen weer op (het liefst op hun vaste plek!).

Minder spullen betekent minder chaos in mijn hoofd

Filosofen zeggen weleens dat je interieur een weerspiegeling van je geest is. Als dat zo is, zou je de rust in je hoofd terug kunnen brengen door rust in je interieur aan te brengen. En daar zit zeker een kern van waarheid in. Een rustige omgeving zorgt voor een opgeruimd gevoel en een verhoogde concentratie.

Tijdens een mensenleven verzamelen we heel wat spullen, wat een rustige leefomgeving in de weg staat. Je hebt simpelweg te weinig plek om alles een vaste plek te geven en alles ‘uit het zicht’ te hebben. Daarom kan het geen kwaad om eens kritisch door je spullen heen te gaan: heb ik dit allemaal nodig?

Of, zoals opruimgoeroe Marie Kondo het zegt: brengt het je vreugde? Zo niet, dan brengt het alleen maar chaos in je hoofd, en kun je het misschien beter weg doen.

Het boek “Opgeruimd” van Marie Kondo werd niet voor niets zo’n bestseller!

Klaar met de chaos in je hoofd?

Profiteer dan vandaag nog van ons gratis email consult en ontdek hoe wij je kunnen helpen die chaos op te ruimen 💭

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel, Uitdagingen & Klachten Overwinnen.

Tim is het digitale deel van DigiBach. In het dagelijks leven is hij online marketeer, waardoor hij veel tijd achter zijn scherm doorbrengt. Hij is altijd op zoek naar manieren dat digitale bestaat te combineren met zingeving, van mindfulness apps tot online yoga lessen. Voor DigiBach schrijft hij over zijn zoektocht en vondsten.