Verbeter je slaapkwaliteit door te mediteren!

Slapen is heel belangrijk voor onze gezondheid, ons concentratievermogen en ons gevoel van geluk. Maar wat als het slapen niet lukt? Of als je wel in slaap valt maar onrustig en licht slaapt? We kunnen ons voorstellen dat je hier graag verandering in wilt brengen. Gelukkig is er een makkelijke, prettige en gezonde manier om dat te doen: mediteren! Hoe dit werkt leggen we uit in dit artikel.

Mediteren om beter te slapen, hoe dan?

Mediteren heeft soms nog een beetje het imago van “zweverig”, “moeilijk” of “alleen voor zeer spirituele mensen”. Maar feit is dat mediteren juist voor iedereen is en we vaak al onbewust korte momenten van meditatie beleven. Bijvoorbeeld wanneer je even bewust je ogen sluit en diep inademt. Wanneer je meditatie bewust leert in te zetten zal je al snel veel voordelen ervaren.

Door te mediteren bereik je een staat van diepere rust en ontspanning. Je leert hoe je de stroom van gedachten kunt stoppen. Je ademhaling verdiept.

Als je dagelijks mediteert merk je hier al snel, ook tijdens je slaap, de voordelen van. Je kan echter ook speciale slaapmeditaties doen. Dit doe je vlak voor het slapen gaan en zorgt ervoor dat je lichaam en geest helemaal klaar zijn voor een ontspannen en diepe nachtrust.

We kunnen ons voorstellen dat het lastig is om in je eentje je meditatie uit te voeren. Zeker als je hier nog niet ervaren in bent. En dat hoeft ook helemaal niet! Je kunt via een app of via bijvoorbeeld YouTube meditaties volgen. Een stem verteld je dan wat je moet doen en je hoort een rustgevend muziekje. Makkelijk te volgen en als je per ongeluk tijdens de meditatie in slaap valt: geen probleem!

Trouwens: je kunt overal mediteren. Het kan op een speciaal meditatiekussen of yoga mat. Maar ook een rechte stoel, een matras, een kleedje op de vloer of in gras zijn prima plekken om je meditatie te beoefenen.

Ben je echt van plan om meditatie een vaste gewoonte in je leven te maken? Of wil je in alle rust ervaren wat dat met jou kan doen? Overweeg dan eens een yoga vakantie. Daarbij ga je een paar dagen, of zelfs een hele week, optimaal werken aan je innerlijke rust. Doordat je met gelijkgestemden bent, een ervaren begeleider en helemaal “weg” bent van het dagelijks leven, kun je jezelf een stuk beter overgeven aan deze levensstijl.

Je slaapkwaliteit verbeteren met een meditatie

Waarom slaap je beter als je mediteert?

Hoe komt het nu dat je slaapkwaliteit verbetert door te mediteren? We sommen een aantal belangrijke voordelen van meditatie op:

  • Je laat stressvolle gedachten makkelijker los
  • Je maakt minder stresshormonen aan
  • Door betere ademhalingstechnieken kom je makkelijker in een diepe slaap
  • Meditatie bevordert de aanmaak van melatonine (het stofje dat je lichaam nodig heeft om in slaap te vallen)
  • Je bent in het “nu” – geen zorgen voor morgen en niet malen over de dingen van de afgelopen dag

Je zult al snel merken dat je uitgerust wakker wordt. Het bewijs van je verbeterde slaapkwaliteit!

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.