Betekenis Kerstboom | Symbool voor levenskracht

Veel Nederlandse huishoudens halen rond deze tijd weer een kerstboom in huis. In sommige woonkamers staat hij al, andere mensen wachten toch nog even tot de Sint weer terug naar huis is. Maar wat is de betekenis van de kerstboom? Waarom halen we een dennenboom in huis om kerst te vieren?

Kerstmis is een feest vol van geschiedenis en tradities. Met een mooi met lampjes, slingers en ballen versierde kerstboom.  Sommige tradities zijn minder bekend dan anderen en iedere familie heeft zo zijn eigen tradities. Dat maakt Kerstmis speciaal.

Geschiedenis van de kerstboom

Het is vrij algemeen aanvaard dat de kerstboom een Heidense oorsprong had. Net als het versieren van pompoenen met Halloween, zou het dan een overblijfsel kunnen zijn van de centrale rol die de natuur speelde in het leven van onze voorouders. Zo zou de voorloper van de kerstboom – toen nog meestal een eik – centraal hebben gestaan bij de midwinterviering. De bomen werden toen nog niet versierd met licht, maar aan het einde van de viering verbrand voor de warmte.

De Romeinen versierden hun huizen al met groen en verlichting, en gaven elkaar cadeautjes.

In de middeleeuwen ontwikkelde zich dat tot het versieren van de boom met kaarsen, die toen voor het eerst op grote schaal en goedkoop gemaakt konden worden. De eerste beschrijving van een kerstboom met kaarsen dateert uit de 13e eeuw.

Aan het einde van de middeleeuwen ontstond in de Elzas de gewoonte om een naaldboom in huis te plaatsen en deze te versieren met kaarsen, gekleurd papier en suikergoed. Dit was een teken dat zij de naderende lente verwelkomden. Dat gebruik verspreidde zich vervolgens naar het westen, onder andere naar Nederland.

Betekenis kerstboom: symbool van leven

Maar wat betekent de kerstboom als symbool?

Vroeger stond de kerstboom symbool voor vruchtbaarheid. Soms wordt de boom ook wel levensboom genoemd, het symbool van ware levenskracht. Zo zijn er door de tijden heen verschillende betekenissen geweest.

Speciaal aan de den, is dat hij altijd groen blijft. Ook daarom is de betekenis van de kerstboom een symbool van leven.

Vanwege de mogelijk Heidense oorsprong is de kerstboom lange tijd taboe geweest bij het christelijke geloof. Toch is de boom uiteindelijk welkom in de kerk. De Heidense oorsprong werd teniet gedaan en christenen gaven hun eigen betekenis aan de kerstboom. De boom werd vergeleken met de drie-eenheid en werd het symbool van kennis, goed en kwaad en de boom waar Eva de appel van plukte.

De kerstboom als oude traditie

Eigenlijk is een kerstboom meestal een spar en dus geen den. De spar blijft groen tijdens de winter en staat daarmee symbool voor het leven. Daardoor is de spar zeer geschikt om te gebruiken. Een kale boom in huis is ook niet echt feestelijk toch!

Maar het liedje oh dennenboom blijven we toch wel zingen, dat is nu eenmaal de traditie. Het zou toch zonde zijn, als dat verloren gaat?

Ter ere van die traditie, gaan we ook nog in op de betekenis van de dennenboom.

De moderne kerstboom is niet meer weg te denken in onze huiskamers. Versierd met lichtjes (vroeger kaarsjes), slingers en ballen in allerlei kleuren en maten. Volgens de christenen betekenen de lichtjes nieuw leven. Iedere familie heeft een eigen traditie rondom de kerstboom. Met lekkers en pakjes. Tijd en aandacht voor elkaar.

betekenis kerstboom traditie

De levenskracht van de den

De den is een naaldboom, met werkzame geneeskrachtige stoffen: tanine, hars en etherische oliën. Deze stoffen werden door onze voorouders al gebruikt voor verschillende doeleinden: slijmoplossend, afwaterend en antiseptisch. De levenskracht in den werkt opwekkend en versterkend. De etherische oliën (aromatherapie) van de den zijn goed tegen negativiteit en helpen om minder te piekeren en meer te relativeren. Een fijne olie om te verdampen in de huiskamer, voor een prettige sfeer tijdens de feestdagen.

Bachbloesem Pine

Door deze natuurlijke giften van de dennenboom, is Bachbloesem Pine een dankbaar product van de natuur.

Voor mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel is bachbloesem Pine. Deze mensen geven zichzelf de schuld van alles wat verkeerd gaat. Dat komt omdat ze nooit echt tevreden zijn over hun eigen prestaties. Doordat ze de lat te hoog leggen voor zichzelf, kunnen ze nooit aan die eisen voldoen.  Dit geeft grote emotionele spanning en een schuldcomplex.

Kerstmis is tijd voor bezinning. En acceptatie van verantwoordelijkheid binnen realistische grenzen. Erken fouten, maar blijf er niet te lang bij stil staan. Vergeet vooral niet te genieten van de familie tradities!

Voor de stress die de feestdagen met zich mee kunnen brengen, zijn Bach druppels waarin onder andere Pine is opgenomen daarom een goede ondersteuning.

betekenis kerstboom

Het gevoel van harmonie, dat wordt nagestreefd bij de kerstgedachte, wordt ondersteund door de bachbloesem Pine. Onthoud dat het leven is er niet om te lijden, maar om gelukkig te zijn. Tijd en aandacht voor elkaar, elkaar te waarderen en te nemen zoals we zijn. Dat hoort toch helemaal bij het kerstgevoel!

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.