6 tips: vind jouw beste mindfulness app! 2022 Update

Welke mindfulness app is de beste? Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Daarom testten wij er 6. Eentje sprong er echt uit… Welke? Lees het zelf!

We gingen op zoek naar de beste meditatie en mindfulness app van het moment. In eerste instantie testten en vergeleken we de vijf beste. Daarna kwam daar nog een zesde bij: Brain.fm. De lijst wordt voortdurend geüpdatet wanneer er een nieuwe minfulness of meditatie app op de markt komt.Meest recente update: De VGZ mindfulness app heeft een make-over en flinke verbetering gekregen. Die is dus opnieuw getest en beoordeeld!

Help jij ons mee om deze lijst compleet te houden? Deel in de opmerkingen onder dit bericht jouw persoonlijke favoriet van het moment! Iedere dag weer overspoeld door whatsappjes, e-mails, de laatste schattige kattenfoto en ga zo maar door. We worden tegenwoordig voortdurend overprikkeld. Niet voor niets wordt mindfulness steeds populairder. En daarbij kan de technologie dan juist weer prima een handje helpen.   Ontdek zelf je favoriete mindfulness app om van je telefoon of tablet een mini meditatie centrum te maken.

Word helemaal mindful

In je eigen tijd en tempo, met deze zeer complete 8-weekse (digitale) cursus 👇

Welke mindfulness apps zijn er?

1: Calm

2: Headspace

3: VGZ Mindfulness app

4: Stop, breathe and think (ook voor kinderen!)

5: Buddhify

6: (Eervolle vermelding) Brain.fm

7: 8-weekse online cursus mindfulness

Genoeg inspiratie om te ontspannen. Dus, keep calm, en lees snel verder!

Keep calm met mindfulness, en lees snel verder!

Nog meer ontspanning? Ontdek deze natuurlijke anti stress middelen

Minfulness App #1: CALM 

Deze mindfulness en meditatie app biedt verschillende thema’s van zeven dagen. Zo heb je een week lang dagelijks  ondersteuning voor meer inspiratie, rust of helderheid. De gratis versie van Calm bevat een introductie tot mindfulness en meditatie, het thema 7 dagen kalmte en verschillende losse ontspanningsoefeningen.

Voor € 9,99 per maand of € 39,99 per jaar krijg je ook een slaaphulp, de thema’s concentratie en zelfvertrouwen en nog veel meer sessies en oefeningen die bijdragen aan een evenwichtiger leven. 

Pluspunten 

  • Gratis uitproberen
  • Mooie vormgeving 
  • Introductielessen voor beginners
  • Optie voor ongeleide meditatie van 5 minuten oplopend tot 25 minuten
  • De sleep stories en ademhalingsoefeningen zijn een waardevolle aanvulling 

Minpunten 

  • Aan de dure kant als je er alles uit wilt halen

Apple | Android

Mindfulness App #2: HEADSPACE 

Headspace is waarschijnlijk de bekendste onder de mindfulness apps. De eerste tien dagen zijn gratis. Headspace heeft een vrolijk ontwerp met karakteristieke animaties. Door de animaties wordt het volgen van de sessies leuker en uitnodigender, zodat het behalen van mindfulness gemakkelijker wordt om vol te houden.  

Pluspunten 

  • Animaties over de werking van de geest en die laten zien hoe je het beste kunt zitten en ademhalen 
  • 10 dagen gratis uitproberen 
  • Makkelijk taalgebruik, geen zweverige teksten 

Minpunten 

  • Veel gebruikers melden problemen met synchronisatie en plotseling uitvallen. Dit lijkt met de laatste upgrade verholpen te zijn, maar houd hier rekening mee voor je een abonnement afsluit  

Apple | Android 

App#3: VGZ MINDFULNESS COACH

De mindfulness app van VGZ biedt je een grote vrijheid in het kiezen van de oefening waar je op dat moment behoefte aan hebt. Geef aan hoeveel tijd je hebt voor een sessie, en of je op je werk, thuis of in de trein bent. Daarmee speelt deze app heel goed in op de momenten dat je een paar loze minuten hebt, zodat je die kunt benutten om even tot rust te komen. 

Een rustige mannenstem leidt je door de oefeningen. De app biedt een gevarieerd programma, van oefeningen van 2,5 minuut tot een uitgebreide bodyscan van een half uur. 

Update 2021: Vorig jaar was ik, zoals je kunt lezen, gematigd positief over de VGZ Mindfulness coach. Laatst opende ik hem voor het eerst in een aantal maanden. Tot mijn aangename verrassing bleek de app een uitgebreide update te hebben gekregen. En ten goede, kan ik je wel vertellen!

Uiteraard ging ik meteen aan het testen met de nieuwe uitvoering en functies. De kern van de app is hetzelfde gebleven, maar de navigatie is ontzettend veel prettiger geworden. Mijn favoriete nieuwe functie, is dat je een programma van een aantal weken kunt volgen, waarbij je dagelijks wordt herinnerd dat het tijd is om te oefenen. Zo wordt je extra gemotiveerd om mindfulness en meditatie écht een deel van je levensstijl te maken.

Bovendien kun je je favoriete oefeningen heel eenvoudig markeren, zodat je ze er later nog eens bij kunt pakken. Zo leg je tijdens het volgen van het programma een overzichtelijke verzameling aan van mindfulness oefeningen die voor jou echt hebben gewerkt!

Pluspunten 

  • Nederlands gesproken 
  • Handig programma van enkele weken dat je dagelijks motiveert om mindfulness in je leven in te passen.
  • Favoriete oefeningen markeren om er later bij terug te komen, zodat je de oefeningen die voor jou werken centraal verzamelt.

Minpunten 

  • Bij mijn vorige review noemde ik: “Het kost tijd om de app te leren kennen: een introductie ontbreekt, waardoor er geen duidelijk startpunt is”. Door het handige, kant-en-klare programma is daar nu geen sprake meer van. Goed gedaan VGZ!
  • Het enige wat ik aan de vorige versie mis, is de lotusbloem die je voortgang symboliseerde. Maar, al met al is deze app er echt op vooruit gegaan!

Apple | Android

De beste mindfulness app: VGZ
Photo by Lesly Juarez on Unsplash

Meditatie App#4: STOP, BREATHE & THINK 

Stop, breathe en think onderscheidt zich door de persoonlijke benadering. Wanneer je de app opent, wordt gevraagd hoe je er op dat moment – zowel lichamelijk als mentaal – voor staat. Bovendien kan je in de progressiekalender zien hoe lang en wanneer je hebt gemediteerd en wat dit met je gevoelens deed. Het werkt motiverend om te zien hoe veel sessie je hebt gehad in de afgelopen tijd en wat dit je heeft opgeleverd. Al kan het ook demotiverend werken als je juist al een tijdje “achter loopt” op je voornemens.  

Pluspunten 

  • Keuze uit verschillende soorten stemmen  
  • Volgt je vorderingen
  • Login scherm dat vraagt om je stemming
  • Gebruiksvriendelijk: in een paar simpele stappen geeft de app verschillende meditaties die bij jouw stemming en gezondheid passen 

Minpunten

  • Voor de optimale ervaring is een premium account nodig
  • Het bijhouden van je vorderingen kan ook demotiverend werken om de draad weer op te pakken nadat je een tijdje verzaakt hebt

Apple | Android 

App#5: BUDDHIFY 

Buddhify is erg mooi vormgegeven, met meer dan tachtig meditaties die relatie hebben tot het moment en je situatie. Zo kun je heel eenvoudig op ieder moment mediteren en mindfulness beoefenen: van lopen in de stad tot in de pauze op je werk. Daarmee is het in feite een iets duurdere – maar ook iets professionelere – versie van de VGZ mindfulness app. Daar staat tegenover dat ook deze app weer in het Engels is, en het kan afleiden om voortdurend te moeten vertalen wat er gezegd is.

Pluspunten 

  • Vooral wanneer je weinig tijd hebt is Buddhify een aanrader 
  • Veel verschillende soorten meditaties 
  • Vriendelijke stemmen, door meerder personen ingesproken voor de nodige variatie 

Minpunten 

  • De spreker praat soms te snel, wat niet erg rustgevend werkt 
  • Neemt veel geheugen in op je telefoon 
  • Kost geld om te downloaden 

Apple | Android

De beste mindfulness app: Buddhify
Photo by Kevin Bluer on Unsplash

Eervolle vermelding. Meditatie app #6: Brain.fm

Dit is niet echt een mindfulness app of meditatie app. Niet op de manier zoals de andere apps die we hier hebben besproken. Maar eigenlijk verdient Brain.fm daarmee juist deze eervolle vermelding. 

Wat is Brain.fm?

Brain.fm is een combinatie van een website en bijbehorende app, waarmee je naar ontspannende en concentratie verbeterende muziek kunt luisteren. Het team claimt dat alle muziek wordt gemaakt door een “AI composer”. Oftewel: door kunstmatige intelligentie. Best wel tof dus: een computercomponist!

De muziek werkt met verschillende trillingsniveaus, die bepaalde delen van je hersenen activeren of juist tot rust brengen. Een belangrijk deel van de visie van Brain.fm, is dat ze hier voortdurend onderzoek naar doen om hun digitale componist nog beter zijn werk te laten doen.

Stiekem zijn wij het meest fan van deze optie. Door de grote variatie aan muziek om uit te kiezen (van elektronische muziek tot onweer en onderwater), maar ook door het effect. Ook deze blog wordt geschreven met op de achtergrond een concentratie compositie.

Toch vonden we het niet eerlijk om Brain.fm tot de winnaar uit te roepen, omdat het geen écht meditatie of mindfulness app is. Al staat er overigens wel een geleide meditatie in de lijsten.

Ontdek ook het Netflix model voor yoga

Voor een tientje per maand heb je toegang tot talloze yogalessen, geleide meditaties en andere ontspannende video’s

8-weekse online cursus met video, audio en dagelijkse e-mails

Niet echt een mindfulness app, wel heel erg leuk en zeker de moeite van het bekijken waard. In deze 8-weekse cursus mindfulness leer je alle fijne kneepjes van het mindful zijn. Een dagelijks stappenplan voor iedereen die actief met mindfulness aan de slag wil.

Het nadeel van een app is namelijk dat je jezelf elke dag moet motiveren de lessen te blijven volgen. Met deze cursus wordt je met dagelijkse e-mail aangespoord om te blijven oefenen.

Dus: wat is de beste mindfulness app? 

Het is misschien een beetje flauw, maar we gaan het toch zeggen: meditatie en mindfulness zijn heel persoonlijk. Dat geldt dus ook voor de juiste app. Iedere variant heeft zijn eigen specialiteit. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat mediteren “leuk” wordt gemaakt door speelse animaties, dan is Headspace een aanrader. Wil je overal, op ieder moment van de dag kunnen mediteren? Dan is Buddhify je maatje.  

Onze voorkeur gaat uit naar twee apps. De VGZ mindfulness app was wat ons betreft al het ideale startpunt voor iedere Nederlander die kennis wil maken met meditatie en mindfulness. Het is de enige Nederlandstalige optie in deze lijst. Dat is fijn, want het kan afleidend werken om geleide meditaties en mindfulness oefeningen te krijgen in een andere taal. Hoe goed je Engels ook is, in het Nederlands ben je je al snel minder bewust van de taalbarrière.

Met de recente updates zijn we alleen nog maar meer fan geworden. De VGZ app biedt nu wel heel veel voor een gratis variant.

Voor mensen die toch een extra motivatie zoeken om regelmatig een momentje van zen in te lassen, is Stop, Breathe & Think een aanrader. Wij vielen vooral voor de persoonlijke betrokkenheid wanneer je de app opent, en het weergeven van het effect dat je meditaties hebben. 

Zoals gezegd is Brain.fm geen écht mindfulness app. Toch is het onze favoriet van deze lijst als het gaat om ontspannen, beter concentreren en “in het nu” aanwezig zijn. En is dat niet waar mindfulness en meditatie om draaien?

Leestip: 12 soorten rustgevende thee

Wacht even, wat is mindfulness dan eigenlijk? 

Mindfulness helpt je om meer “in het moment” te leven. Het vermindert angst, stress en haast. Eigenlijk is het een soort constante meditatie: je focust je op het moment, en maakt je niet druk over dingen van de toekomst. Daardoor blijf je niet alleen rustiger, je wordt ook productiever, omdat je beter kunt focussen op de taak die voor je ligt.

Daarmee is mindfulness tegelijkertijd lastig om te leren, omdat de moderne tijd nu juist steeds meer van ons vraagt. Gelukkig bestaat tegenwoordig overal een app voor, dus ook voor het leren van mindfulness.

De bedoeling van deze apps is dat ze je leren omgaan met stress. Om ervoor te zorgen dat ze je niet juist keuzestress op gaan leveren, vergeleken wij 5 van de populairste voor je. Zodat jij helemaal zen de app kunt kiezen die het beste bij je past.

Net zoals Bach bloesem therapie werkt met het kiezen van de druppels die het beste bij jou passen.

Laat je ons even weten wat jouw favoriete mindfulness app is, en of jij andere ervaringen had met de besproken apps?

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Tim is het digitale deel van DigiBach. In het dagelijks leven is hij online marketeer, waardoor hij veel tijd achter zijn scherm doorbrengt. Hij is altijd op zoek naar manieren dat digitale bestaat te combineren met zingeving, van mindfulness apps tot online yoga lessen. Voor DigiBach schrijft hij over zijn zoektocht en vondsten.

17 reacties

  1. Pingback: ​Gefocust leven en concentratie verbeteren met deze gadgets - SWAT

  2. Pingback: Wat is chakra therapie? Ontdek alles over chakra's!

  3. Pingback: 5x een natuurlijk middel tegen stress en angst | Ontdek de ontspanning

  4. Pingback: Wat doet angst met je lichaam? En wat kun je ertegen doen? | DigiBach

    • Bedankt voor je toevoegingen Willeke! Meditation Moments gaan we binnenkort ook zeker proberen, dan kan die er ook bij!

  5. Hoi hoi, ik ben helemaal vers met het ontdekken van mindfulness, heb net 6e dag Calm app gedaan, moet zeggen, bevalt mij goed, zit er dus sterk over te denken om een abonnement te nemen!

    • Leuk om te horen dat je iets hebt gehad aan onze informatie. Succes met het verder ontdekken van mindfulness!

  6. Ik gebruik Respirelax+ al een hele tijd, 2 x per dag. Om tijdens de middagpauze even tot rust te komen, waarna ik nog een 20 tal minuten mediteer met een mantra (zie http://www.christmed.be) en nog eens ´s avonds voor het slapen gaan om de gedachtenstroom
    te stoppen en op mijn ademhaling te concentreren.
    Het is kostenloos en eenvoudig in te stellen.

  7. Pingback: Tuinieren voor beginners | handen uit de mouwen - Kruidenvrouwtje

  8. Pingback: Je gedrag veranderen lukt niet door altijd de makkelijkste weg kiezen

  9. Pingback: Welke mindfulness app kan je het beste gebruiken? – mindfulnessstudenten

  10. Pingback: macbeth essay help

  11. Pingback: Beter (online) leren focussen in 2021? Mijn favoriete tools

  12. Pingback: Online yoga les volgen. Tips & Reviews. Van gratis tot gevorderd | DigiBach 🧘 Lekker in je vel met een Bach mix op maat

  13. Pingback: 3 tips voor meer mindfulness in je leven - scienceprogress

Reacties zijn gesloten.