2 Bachbloesem ervaringen met honden

We hebben in de afgelopen jaren al heel wat honden mogen behandelen. Net als mensen hebben dieren ook te maken met een innerlijke wereld, vol gevoelens en emoties. In dit artikel lees je twee praktijkvoorbeelden.

Honden staan dichter bij de natuur dan wij tegenwoordig. Een hond zul je niet snel naar stressmedicatie zien grijpen.

Daarom kunnen juist Bachbloesems bij honden vaak op een positieve manier ondersteunen. Voor alles waar een hond tegenaan loopt wat je niet aan de buitenkant kunt zien. Hieronder lees je de verhalen van twee honden.

Bachbloesems voor honden

Een Spaanse zwerfhond genaamd Pedros

Het onderstaande verhaal is van een gezin dat mij benaderde voor hun hond Pedros:

“Pedros is een Spaans “vuilnisbakkenras” van 2 tot 3 jaar oud. Hij werd in Spanje op straat gevonden en naar het asiel gebracht. In Nederland is hij naar een opvanggezin gebracht bij een mevrouw die veel thuis was. Toch bleek dat hij alleen thuisblijven niet kon waarderen.

Vanwege een ziekte kon hij niet meer bij dit opvanggezin blijven en hij kwam naar ons.  Meestal zijn wij thuis maar af en toe een boodschap moet ook gebeuren natuurlijk. We proberen hem dan ook langzaamaan te wennen aan thuisblijven zonder mensen.

Als er ook nog andere honden thuis zijn maakt dit voor Pedros geen verschil. Hij vindt het naar en gaat blaffen en een beetje huilen. Gek genoeg vindt hij het in de auto minder erg om even te wachten.

We zijn begonnen met oefenen. Eerst maar een paar minuutjes en rustig opbouwen. Dit gaat redelijk en nu kan Pedros zo’n 20 minuten thuisblijven.

Soms is hij in huis ook nerveus. Dit uit zich in piepen en continu achter je aan lopen. Ook als hij ‘s morgens wakker wordt gaat hij als eerste piepen (een beetje zeurderig).

Hij wil graag aandacht en dringt ook vaak voor als één van de andere honden aandacht krijgt.”

Ik heb de volgende Bach bloesem remedies uitgezocht voor Pedros

  • Cherry Plum: Dit is een goede remedie tegen de spanning die hij heeft opgebouwd door wat hij heeft meegemaakt. Pedros is gevoelig voor spanningen en slaat deze in zich op, tot het bekende emmertje vol is. Omdat het aan de buitenkant niet te zien is wanneer dat emmertje vol is, kan het zich onverwacht uiten. Hierdoor kan hij ook bang worden van zijn eigen gedrag, omdat hij het eigenlijk zelf niet onder controle heeft.
  • Chicory: Deze remedie past goed bij dieren die erg lief en afhankelijk zijn, maar op zo’n overdreven manier, dat je steeds over ze struikelt , waar je ook heen gaat. Pedros wil erbij horen, en zal dat ook zeer duidelijk laten blijken. Dit kan ook doorslaan in claimend gedrag, zoals hij dit op dit moment ook laat zien. Alle aandacht is voor hem een beloning, ook negatieve aandacht.  Hij is bezitterig naar “zijn mensen”, maar kan dat ook hebben naar bijvoorbeeld zijn kluifjes.
  • Impatiens: Dit is de remedie tegen de onrust, ongeduldigheid van Pedros. Hij kan zich moeilijk ontspannen en reageert overal op. Hij reageert op prikkels, zonder er over na te denken (impulsief): als hij wat hoort, dan is hij al weg, zonder eerst de situatie in te schatten. Ook kan hij snel geïrriteerd raken als iets niet snel genoeg gaat. Hij gebruikt veel energie en rust te weinig. Impatiens helpt hem meer geduld te krijgen en stelt hem in staat om eerst te denken en dan te doen.
  • Walnut: Dit is geschikt voor dieren die tijdelijk wat kwetsbaar zijn, of door bepaalde oorzaken extra gevoelig. Het is een goede remedie bij veranderingen in het leven, zoals een nieuwe eigenaar, verhuizing, etc.  Walnut biedt standvastigheid en bescherming tegen invloeden van buitenaf.

Enkele weken later kreeg ik een enthousiaste mail van een dankbaar baasje van Pedros dat et steeds beter met hem gaat, dat hij steeds makkelijker alleen thuis kan blijven en dat hij ‘s morgens rustig op zijn beurt wacht, omdat hij het vertrouwen heeft dat ik hem niet vergeet.

Bach bloesem voor angstige hond

Ik kreeg een mail met de vraag of ik Bachbloesems uit zou kunnen zoeken voor Sara, een angstige hond, die bijna niet naar buiten durft. En die ook schrikt als er visite komt en dan weg kruipt.

Ik heb de volgende remedies uitgezocht:

  • Cherry Plum: voor de angst en nervositeit. Het helpt Sara om kalm te blijven in situaties waar ze nu van schrikt, zoals het vuurwerk.
  • Walnut: Helpt Sara omgaan met dingen die onverwacht gebeuren, zoals de knallen tijdens het uitlaten. Maar ook tegen de gevoeligheid voor de harde geluiden.

Daarnaast is het met oud en nieuw ook goed om Rescue druppels te gebruiken. Vooral als Sara erg geschrokken is en van slag is.

Enhousiaste reactie na enkele weken

Wat denk je? Het gaat geweldig! Eigenlijk zag ik al verbetering na een dag of drie, maar nu is het echt zichtbaar! Als ik haar roep om uit te laten, is ze nog wel eens angstig hoor. Dan rent ze het liefst heel hard naar boven, maar daar krijgt ze de kans niet voor. Ook als de ‘knallen’ in de polder echt extreem zijn, heeft ze nog wel moeite, maar een bepaalde angst zal ze denk ik altijd wel blijven houden. Ze is nu eenmaal al vanaf het begin schrikkerig geweest, het werd nu alleen opeens heel extreem.  

Nu geef ik er zelf ook niet aan toe hoor en als je me af en toe door de straten ziet huppelen, capriolen uit ziet halen om het beestje toch maar mee te laten lopen… Maar dat maakt me niets uit! Haar ‘hakken’ gaan tot nu toe bijna niet meer in het zand, dat is toch geweldig? Het leuke vind ik vooral ook, dat mensen als bijv. mijn partner, helemaal niet open staan voor ‘dingen’ als Bachbloesems. Maar hij kan er nu echt niet onderuit omdat je gewoonweg resultaat ziet! Dat is geweldig toch? Nogmaals bedankt voor je advies en ik mail je binnenkort wel weer voor wat flesjes!

Geplaatst in Bach therapie ervaringsverhalen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.