Bach bloesems tegen stress | De 9 favorieten van DigiBach

Bij stress denken we meteen aan iets dat als negatief of bedreigend wordt ervaren, zeker met de grote piek in burn-outs en andere stress gerelateerde klachten. De reflex is dan om zo snel mogelijk van die stress af te willen. Logisch, maar ook inefficiënt wanneer je het niet goed aanpakt. Stress komt namelijk ergens vandaan. Pak je die bron niet aan, maar duw je de stress alleen aan de kant met een ontspannend middeltje? Dan keert de stress gegarandeerd als een boemerang weer naar je terug.

Het werken met Bach bloesems draait juist om het vinden van de bron van je emoties, zoals stress. Welke Bach bloesems tegen stress kunnen helpen, is daarom heel persoonlijk. Geen twee mensen zijn hetzelfde, maar ook de bron van stress verschilt. Daarom gaan we je laten zien hoe Bach bloesems kunnen helpen om:

 • De bron van je stress te leren kennen
 • Op een andere manier met die bron mee te gaan om de oorzaak van de stress aan te pakken
 • Te herstellen van een periode van (te) veel stress

Snel weten wat Bach bloesems bij jouw stress kunnen betekenen? Vul het formulier in, dan ontvang je – gratis en vrijblijvend – een advies op maat.

Voor en/of achternaam: wat jij fijn vindt!
Het spreekt voor zich dat we alleen het strikt noodzakelijke vragen. Meer weten? https://digibach.nl/privacybeleid/
Welke Bach bloesem tegen stress

Eerst iets meer over stress: het is niet altijd negatief

Wanneer stress te lang aanhoudt, is het slecht voor je lichaam. Terwijl het eigenlijk een heel mooi mechanisme is, als reactie op iets dat als een grote uitdaging wordt ervaren. Stress komt voort uit de biologische behoefte aan zelfbehoud!

In situaties die spannend, uitdagend of bedreigend zijn, maakt je lichaam specifieke hormonen en neurotransmitters aan. Die zorgen dat je de energie en concentratie hebt om de uitdaging aan te gaan. Het geeft je bijvoorbeeld extra focus om een deadline te halen. 

Dat is de “vluchten of vechten” respons: wanneer je met iets bedreigends wordt geconfronteerd, schiet het testosteron door je lichaam zodat het in opperste paraatheid is om één van die twee overlegingsmechanismen in gang te zetten. Een heel logisch en natuurlijk fenomeen dus, die stress!

Het probleem is alleen dat stress in onze moderne maatschappij vaak veel chronischer is. Wanneer je een adrenalinerush krijgt om voor een auto aan de kant te springen, is het nog even nuttig als altijd. Maar wanneer je voortdurende stress ervaart door de stapel werk die op je ligt te wachten, gaan er een paar dingen mis:

 • De stress komt niet voort uit een fysieke bedreiging en laat zich dus niet fysiek oplossen, maar zorgt wel voor dezelfde fysieke reactei
 • Het komt niet voort uit iets dat werkelijk bedreigend is, maar dat wel als bedreigend wordt ervaren
 • Deze vorm van stress kent vaak geen einde: na die stapel werk ligt vaak de volgende stapel te wachten, waardoor de stress chronisch wordt

Dat terwijl je lichaam tijd nodig om te herstellen na zo’n stressreactie. En juist die gunnen de meeste mensen zichzelf niet bij dit soort mentale, chronische stress. In ons drukke leven zijn we gewend om weer door te gaan, geen tijd voor even pas op de plaats. Tot het mis gaat en je lichaam gaat protesteren met allerlei kwaaltjes als gevolg.

Natuurlijk middel tegen stress en angst: soms is angst goed
Bij sommige taken is het goed om een gezonde dosis spanning of angst te ervaren

Wat doet stress met jou en de lichamelijke gevolgen

Een langdurige periode onder druk staat en veel stress ervaren, gaat ons niet in de koude kleren zitten. Er kunnen lichamelijke klachten gaan ontstaan, zoals een hoge bloeddruk. Maar ook het afweersysteem kan verzwakken en wordt je gevoelig voor ontstekingen en treden er veranderingen op in de stofwisseling en bloedsuikerspiegel. 

Sommige mensen krijgen ook last van huiduitslag, allergieën, buikklachten of gaan tandenknarsen in hun slaap. Allemaal symptomen die kunnen optreden bij langdurige stress, wanneer je niet voldoende hersteltijd neemt. 

Ook kan te veel stress een effect hebben op je stemming, emoties en geheugen. Net zo goed als dat je nare dromen krijgt die weerspiegelen welke emoties er op dat moment in je leven spelen. Voor deze emotionele klachten, kunnen Bach bloesems jou ondersteunen in je herstel.

Herstellen van stress met Bach bloesems

De kern van dat herstel draait om ontspanning en jezelf (mentale) rust gunnen. Juist daarom worden meditatie, yoga en mindfulness steeds populairder. Mensen zijn steeds massaler op zoek naar manieren om beter met stress om te gaan.

Ook Bach bloesems kunnen stress helpen herstellen. Hieronder gaan we dieper in op welke Bach bloesems bij stress vaak gebruikt worden. Eerst is het belangrijk iets meer over deze methode te begrijpen.

Bij het kiezen van de juiste bloesems kijken we naar het totaalplaatje. Stress in het algemeen is een nogal breed begrip en wordt door iedereen ook weer anders ervaren, of door iets anders veroorzaak.

Hoe je met stress omgaat hangt mede af van jouw karakter en hoe je omgaat met stress. Het is niet te doen om alle mogelijkheden hier te benoemen, maar we geven hier een inkijkje naar de mogelijkheden.

Wil je serieus met jouw stress aan de slag? Maak dan gebruik van ons gratis en vrijblijvend persoonlijk advies.

Bach bloesem tegen stress: tips om je op weg te helpen

Bach bloesems zijn een natuurlijk middel bij stress en angst. Ze kunne je helpen om beter te begrijpen waar jouw stress vandaan komt en om beter met die oorzaak om te gaan.

Er zijn een aantal Bachbloesems die zeker gebruikt kunnen worden bij herstel van stress. Hieronder volgt een opsomming, met korte beschrijving. De flesjes zijn los te bestellen in onze webshop of door ons samen te stellen in een persoonlijke mix.

 • Rock Rose: wanneer je overvallen wordt door paniek.
 • Cherry Plum: bij woedeaanvallen en de kans om je zelfbeheersing te verliezen.
 • Mimulus: als stress angsten oproept, zoals de angst voor lichamelijke klachten die ontstaan.
 • Scleranthus: tijdens momenten van stress is het lastig om overzicht te bewaren. Deze bloesemremedie helpt bij besluiteloosheid en om je hoofd erbij te houden. 
 • White Chestnut: voor de ongewenste gedachten en gepieker.
 • Olive: bij gebrek aan energie. 
 • Impatiens: Ongeduld en geïrriteerd zijn is een eigenschap die niet helpt als je gestresst bent. Daar wil je vast wel vanaf.
 • Star of Bethlehem: gevolgen van grote schrik kunnen stress veroorzaken. Deze remedie helpt om dit te verwerken. 
 • Vervain: Overspannenheid ligt op de loer als je meer wil dan dat je aankunt. Overmatig enthousiasme zorgt ervoor dat het lastig is om je grenzen aan te geven.
Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel, Over Bach bloesems.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.