Bachbloesem Gentian | Voor piekeraars met een negatieve kijk

Bach bloesem: Gentian
Bachbloesem Gentian groeit aan de Gentiaan plant

Bachbloesem Gentian (Gentiaan) is een goede remedie bij neerslachtigheid, twijfel en wanhoop. Wanneer iemand een negatieve kijk heeft op het leven, of depressieve klachten heeft.

Zie je wel, bij mij gaat altijd alles verkeerd!

  • Categorie: onzekerheid

Bachbloesem Gentian kan een extra steun bieden aan mensen die de neiging hebben snel op te geven wanneer het even niet lukt. Ze hebben niet de daadkracht om door te zetten. Bij ziekte, hebben ze er niet veel vertrouwen in dat ze weer opknappen, bij Iedere terugval zakken de moed hun verder in de schoenen.

Of:

Bach Gentian voor de echte piekeraar

Eindeloos piekeren, zichzelf steeds van alles afvragen, de situatie analyseren en toch steeds weer op hetzelfde uitkomen. Dat het niet gaat, niet lukt, niet wil, niet mag, enzovoorts.  Steeds hetzelfde liedje! Deze types horen ook graag andermans leed, zodat ze weten dat ze niet de enige zijn.

Het zie-je-nou-wel-effect.

De oorzaken van de neerslachtigheid zijn altijd bekend: dat kan bijvoorbeeld een sterfgeval zijn, ontslag of financiële problemen. Logisch om daardoor even in een depressie te komen, alleen bij dit type duurt het wel erg lang en is het weer een bevestiging dat alles tegen zit of dat alles fout gaat.

Ze begrijpen niet dat hun eigen negatieve gemoedstoestand ze in de weg zit om gelukkig te zijn.

Wat is Gentiaan?

Bach bloesem Gentian is afkomstig van de plant Gentiaan.

Gentiaan is een plant die 15-20 cm hoog kan worden. Op droge weidegrond, rotshellingen en duinen heeft hij het helemaal naar zijn zin. De talrijke bloemen worden tussen augustus en oktober verzameld. De kleur heeft verschillende schakeringen, tussen blauw en purper. De gentiaan heeft meer familieleden, zoals de geneeskrachtige Tibetaanse gentiaan, met gele bloemen. Deze wordt vooral in de Chinese geneeskunde ingezet.

Bachbloesem Gentian helpt je om te zien dat geen hindernis echt te hoog is
Geen hindernis te hoog, geen taak te zwaar, om het aan te kunnen.

Hoe werkt Bachbloesem Gentian?

Geeft de kracht en het vertrouwen om het leven en de problemen aan te kunnen. Realiseer je, dat je nooit kunt falen, zolang je je best doet om er het beste van te maken! Ook in moeilijke omstandigheden heb je er alle vertrouwen in dat je de hindernissen kunt nemen.

De positieve Gentian is overtuigd van het feit dat hij door de moed erin te houden zijn taak kan volbrengen. Zij begrijpen dat er geen tekortkomingen zijn, als men zijn uiterste best doet. Wat het resultaat ook is!

Extra ondersteuning bij Gentian gemoedstoestand

Maak voor jezelf positieve affirmaties, zoals “tegenstand is een kans om te leren”.

Volgens de cognitieve gedragstherapie kun je daarna de sombere of negatieve gedachten in twijfel trekken en alternatieven bedenken. Om je een beetje op weg te helpen, volgen hieronder een aantal tips om nare gedachten te stoppen.

  • Bedenk wat er wel goed gaat en schrijf dat voor jezelf op.
  • Glimlach naar jezelf in de spiegel, of naar de mensen om je heen. Wie weet glimlacht er iemand terug. Laat je niet kisten, ga om met optimisten.
  • Probeer negatieve energie om te zetten naar positieve energie door iets te gaan doen om je beter te voelen. Maak voor jezelf een lijstje met opties waaruit je kan kiezen om te gaan doen wat je leuk vind en waar je blij van wordt. Zoals je favoriete muziek opzetten.
  • Actief bezig zijn leid af van gepieker. Net als wandelen in de natuur. Verlaat je hoofd, en ga naar buiten.
  • Steek kaarsjes aan en voer een paar fijne yogaoefeningen uit. Misschien komen er eerst wat tranen maar dat is prima, gewoon doorgaan met de oefening en eindig met een ontspanningsoefening, er staan er genoeg op internet!
  • Humor verdrijft alle sombere gevoelens. Wie om zichzelf kan lachen, maakt het leven voor zichzelf een stuk makkelijker.
  • Probeer te accepteren dat het is zoals het is, perfectie bestaat niet. En weet: kwetsbaarheid maakt je een mooier mens.

Mocht de Gentian toestand moeilijk te doorbreken zijn, dan is cognitieve gedragstherapie een mogelijkheid. Praat hier dan eens over met je huisarts.