Bach bloesem Vervain | Ontspannen, open en evenwichtig

Bach bloesem Vervain

Bach bloesem: Vervain

Vervain is de remedie voor mensen die vaste principes en ideeën hebben waar ze niet vanaf kunnen wijken. Deze mensen zijn vastberaden, maar ook overgevoelig en snel gespannen. Ze willen vaak meer presteren dan er verwacht wordt.Hierdoor is het risico groot om te veel hooi op de vork te nemen. 

  • Categorie: overbezorgdheid voor het welzijn van anderen

Belangrijke dingen worden eerder tot stand gebracht door te zijn dan door te doen (Dr. Bach)

Met een sterke wil en zeer idealistisch en willen ijzerhard types graag aan iedereen uitdragen waar zij zelf voor staan. Zij hebben een gedrevenheid om taken op zich te nemen die anderen niet zien zitten. In de gezondheidszorg en het onderwijs zijn het vaak de voorvechters van verandering en hervorming, maar hierin kunnen ze doorslaan waardoor het averechts werkt.

Deze mensen zijn star in hun ideeën: het zijn fanatici, de hervormers en de martelaren voor een heilige zaak. Hierin kunnen  ze zo ver gaan op pure wilskracht, dat het leid tot grote gespannenheid en zelfs overspannenheid. In plaats van het ijzer te smeden als het heet is, willen ze dit het liefst met blote handen buigen. Dat kan leiden tot fysieke uitputting, zodat uiteindelijk niemand er beter van wordt en er alsnog niets veranderd.

Biografie van ijzerhard

Het is niet voor niets dat deze plant in het Nederlands ijzerhard heet. Want dat ijzer hard is, dat weten we wel. En zoals we net gelezen hebben is dat typisch het Vervain type zoals Dr. Bach die omschreven heeft. IJzerhard is ook een kruid met een grote geschiedenis aan verhalen.  

Verhalen en oude geheimen over bloedige slagvelden, liefde, Romeinse ceremonies, de wonden van Jezus, sterren, planeten, goden, magiërs, gestolen waar, bloemenmissies en bliksemse stormen. Leuk om te weten, maar voor ons is vooral de geneeskrachtige werking belangrijk.

IJzerhard is een sterke vast plant die in het wild groeit, op droge, dorre plekken. Het is een uitstekend tonicum voor het zenuwstelsel. Want hij helpt de zenuwen de baas te blijven en depressie te verminderen.

Vervain werkt goed bij slapeloosheid. Verder is ijzerhard ook goed voor de spijsvertering. Een eetlust opwekkend kruid, dat ook de opname van het voedsel verbeterd.

Bach bloesem Vervain bij opdringerig gedrag

Met grote discipline en zelfbeheersing je doel proberen te bereiken, is een bewonderenswaardige eigenschap. Wanneer die ideologie wordt opgelegd aan anderen, ontstaat een probleem. Dan wordt het een anderen opdringen en halsstarrig  overtuigen van jouw ideeën. Met als gevolg eindeloze discussies en steeds nieuwe redeneringen om de eigen overtuiging kracht bij te zetten, ook als anderen hier niet voor open staan.

bach bloesem Vervain
Het ijzer smeden als het heet is. Dan is het ijzer niet zo hard! En kun je meer open, ontspannen en evenwichtig met de problemen omgaan.

Het opdringerige gedrag heeft vooral succes bij mensen die niet goed hun eigen grenzen kunnen aangeven. Dat is echter geen wenselijke situatie: hier komt zelden een voor ieder bevredigende oplossing uit. Mensen die wél goed zijn in het stellen van grenzen, zullen de Vervain types gaan mijden.

Werking bach bloesemremedie Vervain

Bach bloesem Vervain maakt van de “Vervain energie” een positieve kracht. Ze zorgt ervoor dat men wel luistert naar de mening van anderen en dat de energie gebruikt wordt om samen te werken aan een goede zaak. Net zo fanatiek, maar niet opdringerig. Wel met doorzettingsvermogen, maar zonder roofbouw te plegen op het eigen lichaam. Deze remedie maakt het ‘harde’ zacht en het ‘ijzer’ buigzaam.

Het is dan ook geen toeval dat de Nederlandse vertaling van Vervain “ijzerhard” is. Een plant die de voorkeur geeft aan harde of stenige groeiplaatsen, zoals spoorwegterreinen of rivieroevers.

Extra ondersteuning bij Vervain gemoedstoestand

Bach bloesem Vervain geeft kalmte, wijsheid, tolerantie en het vermogen om meer te ontspannen en los te laten. Hierin kunnen ademhalingsoefeningen een extra steuntje geven. Meditatie of mindfulness kunnen ook goed werken. Om de wilskracht en het concentratievermogen positief te kanaliseren is een prestatiesport zeer geschikt.