Bach bloesem therapie: een startersgids

Je hebt wel eens gehoord van Bach bloesem therapie, en denkt dat het je kan helpen om evenwichtiger in het leven te staan. Maar hoe werkt het precies? Wat ervaren anderen? En hoe past het in jouw leven?

Deze Bach bloesem therapie startersgids draait om twee dingen:

 • Duidelijk maken wat Bach therapie is en hoe het werkt. Wat is een Bach bloesem mix en hoe bepaalt een consulent de juiste samenstelling?
 • Jou de handvatten geven om het op jouw manier in je leven toe te passen.

Spring snel naar:

Wat is Bach bloesem therapie?

Bach bloesem therapie is een natuurlijke behandelwijze, die zich richt op emoties. Het is dus geen behandelwijze voor lichamelijke klachten.

Bach bloesem therapie draait om het vinden van je evenwicht, geestelijk en emotioneel.
Bach bloesem therapie = evenwicht ✅ Gratis persoonlijk advies en voor JOU samengesteld ✅ Ontdek hier hoe Bach therapie jou verder helpt!

Je kent vast wel het positieve effect dat de natuur op je gemoed kan hebben. Steeds meer studies tonen aan dat het zien van planten of bomen al kan helpen je gevoel van stress te verminderen. In Japan is er zelfs een wetenschap die zich richt op dat effect: forest bathing, oftewel: jezelf onderdompelen in natuur om je beter te voelen.

Bach bloesem therapie draait eigenlijk om hetzelfde principe. In Bach therapie wordt gebruikt gemaakt van verschillende speciale oplossingen van planten en bloemen.

De gebruikte bloemen worden op het hoogtepunt van hun bloei geplukt om te verwerken tot oplossing. Die oplossing wordt bewaard in flessen, voor de helft aangevuld met brandy om het te conserveren.

Hoe werkt Bach bloesem therapie?

Bach bloesem therapie is ontwikkeld door Dokter Edward Bach. Hij ontwikkelde 36 verschillende Bach bloesems, die passen bij verschillende typen mensen en emoties.

Bach therapie werkt met deze Bach bloesems
Er zijn wel 36 verschillende Bach bloesems die in de therapie worden gebruikt.

In een persoonlijk advies worden maximaal tien bloesems geselecteerd die aansluiten bij jouw hulpvraag.

Die mix wordt meestal samengesteld door een Bach consulent. Dat is iemand die ervoor is opgeleid om goed te luisteren naar wat jij nodig hebt, zodat hij of zij de juiste mix kan voorschrijven. 

Of lees eerst wat meer over de diploma’s en ervaring van Jolanda

Nu klinkt het woord “therapie” al snel vrij heftig, maar wees gerust. Het houdt gewoon in dat je een bepaalde tijd achter elkaar een speciaal voor jou samengestelde mix gebruikt en heel bewust de beschrijving van de geselecteerde druppels leest.

Wat is een Bachbloesem mix?

Een Bachbloesem mix is een combinatie van maximaal 10 verschillende Bachbloesems. Zo’n mix wordt speciaal voor jou samengesteld om je te ondersteunen bij jouw uitdagingen. Per bloesem gaan 2 druppels in een 20 ml flesje met pipet. Dit wordt aangevuld met bronwater en een theelepeltje brandy voor de houdbaarheid.

Bach therapie via de e-mail

Bach therapie stamt uit een tijd dat we zelfs nog nooit van het woord “internet” hadden gehoord. Toch leent de werkwijze zich uitstekend voor een online aanpak.

Er zijn twee manieren om jouw persoonlijke mix online te bestellen.

Jouw mix zelf samenstellen

Omdat de bewustwording zo’n belangrijke rol speelt in Bach bloesem therapie, moedigen we het van harte aan dat je zelf probeert jouw ideale mix te ontdekken.

Dat hebben we zo gemakkelijk mogelijk proberen te maken met een handige keuzehulp.

Start de keuzehulp.

Bach bloesem therapie leent zich uitstekend voor een consult of advies per mail
Bach bloesem therapie leent zich uitstekend voor een consult of advies per mail

Gratis en vrijblijvend advies via e-mail

Soms kan het lastig zijn om zelf de vinger op de zere plek te leggen. Of misschien heb je gewoon behoefte aan een blik van buitenaf of een luisterend (digitaal) oor.

Dan kan een consult per e-mail uitkomst bieden.

Vul het formulier hieronder in, dan krijg je van onze Bach consulent Jolanda zo snel mogelijk – geheel vrijblijvend – te horen welke mix zij aanraadt. Voelt dat goed en wil je bestellen? Dan wordt de mix voor je samengesteld en per post opgestuurd. Zo simpel is het!

Voor en/of achternaam: wat jij fijn vindt!
Het spreekt voor zich dat we alleen het strikt noodzakelijke vragen. Meer weten? https://digibach.nl/privacybeleid/
Bachbloesem consulent Jolanda Huijsmans
Even voorstellen: ik ben Jolanda. Het is best spannend om advies te vragen aan een vreemde. Daarom kun je hier wat meer over me lezen. Tot mailens!

Ervaringen met een persoonlijk Bach therapie consult

Jolanda Huijsmans is de vaste Bach consulent van DigiBach.

Inmiddels heeft ze ruimt 25 jaar ervaring met het gebruik van Bachbloesems en met het samenstellen van een persoonlijke mix voor jou, je kind of jouw huisdier.

Dankzij de bachbloesem mix durf ik nu veel meer van mezelf te laten zien. Ik ga nu zelfs exposeren met de schilderijen die ik gemaakt heb. 

Sinds ik bachbloesems gebruik, voel ik mij een stuk rustiger. Nu wil ik nog leren om meer dingen los te laten. Fijn dat bachbloesems mij daar bij kunnen helpen.

Mijn zoontje is een stuk rustiger in de klas nu hij bachbloesems is gaan gebruiken. Dat valt de juf op! Hij ziet er nu ook minder tegenop om naar school te gaan.

Ik ben zo blij dat mijn lieve hond nu gewoon mee kan als ik op visite ga, zonder dat hij naar andere mensen begint te grommen.

Disclaimer

Belangrijk om te weten! De reacties van de meeste mensen zijn positief, zoals die hierboven. Soms wordt iemand teleurgesteld, vaak door een verkeerd verwachtingspatroon. Wees je daarom hiervan bewust:

 • Bachbloesems zijn geen wondermiddeltje: ze laten je problemen niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. De Bach therapie is een combinatie van bewustwording van je eigen persoonlijkheid, gedrag en gemoedstoestand. Ben je niet bereid om aan jezelf te werken, dan hebben Bachbloesems dus ook niet zoveel zijn. 
 • Neem je niet de voorgeschreven dosering in, dan kan de Bach remedie niet optimaal zijn werk doen.
 • Bij huisdieren geldt, dat de mix een ondersteuning is bij de opvoeding. Ook hier geldt weer dat het geen wondermiddel is dat gedrag corrigeren vervangt, maar wel ondersteunt!

Hoe moet je Bach bloesem therapie gebruiken?

De bachbloesem mix ontvang je in een 20 ml flesje met pipet. Hiervan neem je 3x daags 4 druppels. Die kun je rechtstreeks op de tong druppelen, of in een beetje drinken doen.

En hoe lang moet je het blijven gebruiken?

Met een flesje van 20 ml doe je ongeveer een maand. Meestal is het verstandig om het flesje leeg te maken, tenzij je al eerder het idee hebt dat het goed met je gaat. Laat hierin je eigen gevoel de leidraad zijn. Soms is er een herhaalrecept nodig, met dezelfde of een aangepaste samenstelling. Dit kunnen we samen opnieuw bekijken als je een nieuw flesje wilt bestellen. 

Wanneer kan ik resultaat verwachten?

Tsja, dat verschilt per persoon.

Net als met bijvoorbeeld een paracetamol: de een is gevoeliger dan de ander en merkt sneller resultaat.

Sommige mensen merken al binnen een week veranderingen, zoals minder stress of meer energie. Bij anderen duurt het tot het flesje bijna op is.

En dan?

Dan is het tijd voor een herbezinning. Een nieuwe bewustwording van waar je nu staat. En, eventueel, een nieuwe mix die daarbij aansluit.

Een paar Bach bloesem therapie praktijkvoorbeelden

We willen deze behoorlijk theoretische gids graag afsluiten met een paar voorbeelden uit de praktijk. Waar kan Bach therapie in ondersteunen, en hoe kan een remedie er in die gevallen uit zien?

In periodes van stress

Wanneer je merkt dat de spanning te hoog oploopt en je het gevoel hebt steeds op je tenen te moeten lopen moet je vooral eerlijk zijn tegen jezelf. Want die stress komt ergens vandaan. Wat kun je in je leven veranderen om dat te verbeteren?

Een voorbeeld van Bachbloesems die hierbij kunnen worden voorgeschreven:

 • Larch: Voor zelfvertrouwen bij faalangst.
 • Oak: Bij uitputting doordat je te lang bent doorgegaan.
 • Olive: Wanneer het energiepeil gedaald is door overbelasting.
 • Rock Rose: Bij paniek en angst(-aanvallen).
 • White Chestnut: Bij malende gedachten.
 • Elm: Wanneer verantwoordelijkheden te veel worden.
 • Cerato: Vertrouwen in je innerlijke wijsheid.
 • Cherry Plum: Voor een kalme, heldere geest.

Om rustiger te slapen

Bach bloesem therapie is géén slaapmiddel. Wel kan het ondersteuning bieden om minder te piekeren en angsten te verminderen. Een paar voorbeelden die in een persoonlijke mix zouden kunnen worden verwerkt:

 • Klaproos is één van de meest gebruikte Bachbloesem voor slaapproblemen. Werkt vooral goed als je een drukke dag hebt gehad en moeilijk tot rust komt. 
 • Slaapmutsje werkt vergelijkbaar, maar werkt meer in op de dromen.
 • Purple Flower helpt je gedachten die ‘s nachts te veel in je hoofd blijven hangen los te laten. 
 • White Chestnut is een goede remedie als gedachten blijven rondtollen in je hoofd. 
 • Engelwortel is een goede beschermer tijdens de nacht. Fijn bij nachtmerries!

In de menopauze

Dat de menopauze een moeilijke periode is, wil nog niet zeggen dat alles maar gelaten moeten ondergaan. Met wat extra steun van Bach therapie kun je het gevoel van onzekerheid omzetten in meer zelfvertrouwen. Zodat je makkelijker kunt accepteren dat veranderingen er nu eenmaal bij horen.

We schreven er dit artikel over.

Voor kinderen

Voor alle kinderen van deze tijd is wel een passende Bachbloesem mix. Er zijn kinderen die zichzelf terugtrekken en moeite hebben met het uiten van emoties. Maar er zijn ook kinderen die erg druk kunnen zijn. In beide gevallen is het fijn om een steuntje te krijgen van Bachbloesems. Zo kunnen deze kinderen ontdekken wie ze werkelijk zijn en vooral zichzelf leren zijn.

Meer over Bach therapie voor kinderen

Bach bloesem therapie voor honden

Honden zijn niet voor niets geliefde huisdieren: ze hebben net zo goed emoties en gevoelens als wij! Als baasje wil je natuurlijk niets liever dan dat je trouwe viervoeter lekker in zijn vel zit.

Lees meer over Bach bloesem therapie voor honden.

Bach bloesem therapie is uitermate geschikt voor honden
Bach bloesem therapie zorgt geregeld voor blije honden!

Een voorbeeld.

Noah is een angstige hond. Tijdens het uitlaten, wil ze zo snel mogelijk weer terug naar huis. Wanneer ze onverwachts andere honden tegenkomt, durft ze niet verder te lopen. Ook schrikt ze als er een auto of bromfiets voorbij rijdt. Wanneer er mensen op visite komen, kruipt ze altijd weg. 

Bachbloesems die haar goed hebben geholpen zijn:

 • Cherry Plum: voor de angst en nervositeit. Het helpt Noah om kalm te blijven in situaties waar ze nu van schrikt.
 • Walnut: Helpt Noah omgaan met dingen die onverwacht gebeuren, zoals de andere honden die ze tijdens het uitlaten tegenkomt. Maar ook tegen de gevoeligheid voor de harde onverwachte geluiden. 

Voor katten

Ook de allerliefste huiskat kan, net als een hond, probleemgedrag of stress ontwikkelen. Alleen zijn de problemen met het gedrag van een kat vaak minder zichtbaar. Gelukkig kan Bach bloesem therapie ook katten helpen om beter in hun vel te zitten!

Zo hebben we ook een keer een kat behandeld, wiens maatje (een ander kat) was overleden. Het arme beest trok zich terug, leek erg neerslachtig en at bijna niet meer. Hij bleef maar lopen zoeken naar zijn maatje. Een combinatie van Honeysuckle, Gorse, Olive, Star of Bethlehem en Walnut heeft deze kat geholpen om te gaan met de veranderingen en het verdriet, maar is nooit meer helemaal de oude geworden.

Bach therapie voor een tevreden kat!
Bach therapie voor een tevreden kat!

De poes van Tim – een van de mensen achter DigiBach – kan slecht tegen verandering. Als ze moet logeren tijdens een vakantie, of tijdens Tims recente verhuizing, heeft deze poes veel baat bij de Rescue remedie.

Verder lezen:

Bach bloesems voor paarden

Bach voor andere dieren

Onderzoek naar Bach therapie

Tot slot vinden we het belangrijk nog iets te vermelden over het onderzoek dat is gedaan naar Bach therapie.

Bach bloesem therapie wordt tot de alternatieve geneeswijzen gerekend. Dat geeft het vaak al direct een negatieve bijklank, doordat er in het verleden veel alternatieve genezers waren die beweringen deden die zij niet waar konden maken.

Een goede Bach therapeut zal nooit beweren dat hij of zij bepaalde lichamelijke klachten kan behandelen met Bach therapie. Deze richt zich namelijk op de onderliggende emoties, of juist de emoties die voortkomen uit de lichamelijke klacht.

Enkele veelbelovende onderzoeken

Hoewel er (nog) niet veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar Bach bloesem therapie, zijn er wel enkele onderzoeken geweest met interessante uitkomst:

 • Zo onderzocht een onderzoek de rol van Bach therapie bij omgang met pijn en de emoties die het met zich meebracht. Het bleek vooral te kunnen helpen om de aandacht van de pijn te verschuiven en deze meer te accepteren. De therapie bleek op een groot gedeelte van de deelnemers positieve invloed te hebben op de emotionele stand, al kon het placebo effect niet worden uitgesloten.
 • Een ander onderzoek concludeerde dat Bach bloesem therapie veilig is, maar dat opnieuw het placebo effect niet kon worden uitgesloten.
 • Tot slot werd ook het effect van Bach therapie op tentamenstress bij studenten onderzocht, opnieuw met een positief effect.