Bach bloesem therapie: een startersgids

Bij DigiBach draait het om persoonlijke aandacht. Van ons voor jou, maar ook van jou voor jezelf.

Je hebt wel eens gehoord van Bach bloesem therapie, en denkt dat het je kan helpen om evenwichtiger in het leven te staan. Maar hoe werkt het precies? Wat ervaren anderen? En hoe past het in jouw leven?

Deze Bach bloesem therapie startersgids draait om twee dingen:

 • Duidelijk maken wat Bach therapie is en hoe het werkt. Wat zijn Bach remedies, en hoe bepaalt een consulent de juiste samenstelling?
 • Jou de handvatten geven om het op jouw manier in je leven toe te passen.

Ben je klaar om te ontdekken wat bloesemtherapie voor jou kan betekenen? Lees hieronder verder, of spring via de links snel naar de informatie die voor jou interessant is.

Spring snel naar:

Wat is Bach bloesem therapie?

Hoe werkt het?

Wat is een Bach bloesem mix?

Zelf samenstellen of laten doen?

Ervaringen met Bachbloesem advies

Gebruiksaanwijzing Bach bloesem therapie

Een paar praktijkvoorbeelden

Wat is Bach bloesem therapie?

Bach bloesem therapie is een natuurlijke behandelwijze, die zich richt op emoties. Het is dus geen behandelwijze voor lichamelijke klachten.

Bach bloesem therapie draait om je evenwicht vinden met behulp van natuurlijke remedies.

Je kent vast wel het positieve effect dat de natuur op je gemoed kan hebben. Steeds meer studies tonen aan dat het zien van planten of bomen al kan helpen je gevoel van stress te verminderen. In Japan is er zelfs een wetenschap die zich richt op dat effect: forest bathing, oftewel: jezelf onderdompelen in natuur om je beter te voelen.

Bach bloesem therapie draait eigenlijk om hetzelfde principe. In Bach therapie wordt gebruikt gemaakt van verschillende Bach bloesems: speciale oplossingen van planten en bloemen.

De gebruikte bloemen worden op het hoogtepunt van hun bloei geplukt om te verwerken tot oplossing. Die oplossing wordt bewaard in flessen, voor de helft aangevuld met brandy om het te conserveren.

Hoe werkt Bach bloesem therapie?

Bach bloesem therapie is ontwikkeld door Dokter Edward Bach. Hij ontwikkelde 36 verschillende Bach bloesems, die passen bij verschillende typen mensen en emoties.

Bach therapie werkt met deze Bach bloesems
Er zijn wel 36 verschillende Bach bloesems die in de therapie worden gebruikt.

In een persoonlijk advies worden maximaal tien bloesems geselecteerd die aansluiten bij jouw hulpvraag.

Die mix wordt meestal samengesteld door een Bach consulent.Dat is iemand die ervoor is opgeleid om goed te luisteren naar wat jij nodig hebt, zodat hij of zij de juiste mix kan voorschrijven. 

Belangrijk blijft wel, dat je zelf de beschrijving van de bachbloesems leest, om te zien of jij je er in herkent. Deze bewustwording is net zo belangrijk als de druppels die je gaan innemen. 

Nu klinkt het woord “therapie” al snel vrij heftig, maar wees gerust. Het houdt gewoon in dat je een bepaalde tijd achter elkaar een mix van speciaal voor jou geselecteerde bloesems tot je neemt. De bloesems doen hun werk, als het goed is ga je dat vanzelf merken.

Wat is een Bachbloesem mix?

Een Bachbloesem mix is een combinatie van maximaal 10 verschillende Bachbloesems. Van iedere bloesem gaan 2 druppels in een 20 ml flesje met pipet. De Bachbloesems worden aangevuld met bronwater en een theelepeltje brandy voor de houdbaarheid.

Zo’n mix noemen we ook wel een Bach remedie: een speciaal voor jou samengesteld flesje om je te ondersteunen bij je uitdagingen. 

Zelf aan de slag met het kiezen van jouw bloesems? Bekijk onze keuzehulp. 

Psst: wist je dat het veel goedkoper is om je uitgezochte mix door ons te laten samenstellen? Stuur ons gewoon een lijstje van de bloesems, dan hoef jij ze niet allemaal los te kopen!

Bach bloesem remedies online bestellen

Dokter Bach ontwikkelde zijn therapie in een tijd dat we zelfs nog nooit van het woord “internet” hadden gehoord. Toch leent de werkwijze zich uitstekend voor een online aanpak.

Er zijn twee manieren om jouw Bach bloesem remedie online te bestellen.

Jouw Bachbloesem mix zelf samenstellen

Omdat de bewustwording zo’n belangrijke rol speelt in Bach bloesem therapie, moedigen we het van harte aan dat je zelf probeert jouw ideale mix te ontdekken.

Dat hebben we zo gemakkelijk mogelijk proberen te maken met een handige keuzehulp.

Start de keuzehulp.

Lees ook: Welke Bachbloesems heb ik nodig?

Persoonlijk advies: jouw mix laten samenstellen

Soms kan het lastig zijn om zelf de vinger op de zere plek te leggen. Of misschien heb je gewoon behoefte aan een blik van buitenaf.

Dan kan een consult per e-mail uitkomst bieden.

Vul het formulier hieronder in, dan krijg je van onze Bach consulent Jolanda zo snel mogelijk – geheel vrijblijvend – te horen welke mix zij aanraadt. Voelt dat goed en wil je bestellen? Dan wordt de mix voor je samengesteld en per post opgestuurd. Zo simpel is het!

Voor en/of achternaam: wat jij fijn vindt!
Het spreekt voor zich dat we alleen het strikt noodzakelijke vragen. Meer weten? https://digibach.nl/privacybeleid/
Bachbloesem consulent Jolanda Huijsmans
Even voorstellen: ik ben Jolanda. Het is best spannend om advies te vragen aan een vreemde. Daarom kun je hier wat meer over me lezen. Tot mailens!

Ervaringen met een persoonlijk Bach therapie consult

Jolanda Huijsmans is de vaste Bach consulent van DigiBach.

Inmiddels heeft ze ruimt 25 jaar ervaring met het gebruik van Bachbloesems en met het samenstellen van een persoonlijke mix voor jou, je kind of jouw huisdier.

Dankzij de bachbloesem mix durf ik nu veel meer van mezelf te laten zien. Ik ga nu zelfs exposeren met de schilderijen die ik gemaakt heb. 

Sinds ik bachbloesems gebruik, voel ik mij een stuk rustiger. Nu wil ik nog leren om meer dingen los te laten. Fijn dat bachbloesems mij daar bij kunnen helpen.

Mijn zoontje is een stuk rustiger in de klas nu hij bachbloesems is gaan gebruiken. Dat valt de juf op! Hij ziet er nu ook minder tegenop om naar school te gaan.

Ik ben zo blij dat mijn lieve hond nu gewoon mee kan als ik op visite ga, zonder dat hij naar andere mensen begint te grommen.

Belangrijk om te weten! De reacties van de meeste mensen zijn positief, zoals die hierboven. Soms wordt iemand teleurgesteld, vaak door een verkeerd verwachtingspatroon. Wees je daarom hiervan bewust:

 • Bachbloesems zijn geen wondermiddeltje: ze laten je problemen niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. De Bach therapie is een combinatie van bewustwording van je eigen persoonlijkheid, gedrag en gemoedstoestand. Ben je niet bereid om aan jezelf te werken, dan hebben Bachbloesems dus ook niet zoveel zijn. 
 • Neem je niet de voorgeschreven dosering in, dan kan de Bach remedie niet optimaal zijn werk doen.
 • Bij huisdieren geldt, dat de mix een ondersteuning is bij de opvoeding. Ook hier geldt weer dat het geen wondermiddel is dat gedrag corrigeren vervangt, maar wel ondersteunt!

Hoe moet je Bach bloesem therapie gebruiken?

De bachbloesem mix ontvang je in een 20 ml flesje met pipet. Hiervan neem je 3x daags 4 druppels. Die kun je rechtstreeks op de tong druppelen, of in een beetje drinken doen.

Hoe lang moet je Bach bloesems blijven gebruiken?

Met een flesje van 20 ml doe je ongeveer een maand. Meestal is het verstandig om het flesje leeg te maken, tenzij je al eerder het idee hebt dat het goed met je gaat. Laat hierin je eigen gevoel de leidraad zijn. Soms is er een herhaalrecept nodig, met dezelfde of een aangepaste samenstelling. Dit kunnen we samen opnieuw bekijken als je een nieuw flesje wilt bestellen. 

Wanneer kan ik resultaat verwachten?

Tsja, dat verschilt per persoon.

Net als met bijvoorbeeld een paracetamol: de een is gevoeliger dan de ander en merkt sneller resultaat.

Sommige mensen merken al binnen een week veranderingen, zoals minder stress of meer energie. Bij anderen duurt het tot het flesje bijna op is.

En dan?

Dan is het tijd voor een herbezinning. Een nieuwe bewustwording van waar je nu staat. En, eventueel, een nieuwe mix die daarbij aansluit.

Een paar Bach bloesem therapie praktijkvoorbeelden

We willen deze behoorlijk theoretische gids graag afsluiten met een paar voorbeelden uit de praktijk. Waar kan Bach therapie in ondersteunen, en hoe kan een remedie er in die gevallen uit zien?

In periodes van stress

Wanneer je merkt dat de spanning te hoog oploopt en je het gevoel hebt steeds op je tenen te moeten lopen moet je vooral eerlijk zijn tegen jezelf. Want die stress komt ergens vandaan. Wat kun je in je leven veranderen om dat te verbeteren?

Een voorbeeld van Bachbloesems die hierbij kunnen worden voorgeschreven:

 • Larch: Voor zelfvertrouwen bij faalangst.
 • Oak: Bij uitputting doordat je te lang bent doorgegaan.
 • Olive: Wanneer het energiepeil gedaald is door overbelasting.
 • Rock Rose: Bij paniek en angst(-aanvallen).
 • White Chestnut: Bij malende gedachten.
 • Elm: Wanneer verantwoordelijkheden te veel worden.
 • Cerato: Vertrouwen in je innerlijke wijsheid.
 • Cherry Plum: Voor een kalme, heldere geest.

Lees ook: Wat is stress, en hoe kom je er vanaf?

Om rustiger te slapen

Bachbloesems zijn géén slaapmiddelen. Wel kunnen ze ondersteuning bieden om minder te piekeren en angsten te verminderen. Een paar voorbeelden die in een persoonlijke mix zouden kunnen worden verwerkt:

 • Klaproos is één van de meest gebruikte Bachbloesem voor slaapproblemen. Werkt vooral goed als je een drukke dag hebt gehad en moeilijk tot rust komt. 
 • Slaapmutsje werkt vergelijkbaar, maar werkt meer in op de dromen.
 • Purple Flower helpt je gedachten die ‘s nachts te veel in je hoofd blijven hangen los te laten. 
 • White Chestnut is een goede remedie als gedachten blijven rondtollen in je hoofd. 
 • Engelwortel is een goede beschermer tijdens de nacht. Fijn bij nachtmerries!

Lees ook: Natuurlijke kopjes thee om lekker te slapen.

In de menopauze

Dat de menopauze een moeilijke periode is, wil nog niet zeggen dat alles maar gelaten moeten ondergaan. Met wat extra steun van bachbloesems kun je het gevoel van onzekerheid omzetten in meer zelfvertrouwen. Zodat je makkelijker kunt accepteren dat veranderingen er nu eenmaal bij horen.

We schreven er dit artikel over.

Voor kinderen

Voor alle kinderen van deze tijd is wel een passende Bachbloesem mix. Er zijn kinderen die zichzelf terugtrekken en moeite hebben met het uiten van emoties. Maar er zijn ook kinderen die erg druk kunnen zijn. In beide gevallen is het fijn om een steuntje te krijgen van Bachbloesems. Zo kunnen deze kinderen ontdekken wie ze werkelijk zijn en vooral zichzelf leren zijn.

Lees bijvoorbeeld deze ervaring van een enthousiaste moeder

Meer over Bach therapie voor kinderen

Bach bloesem therapie voor honden

Honden zijn niet voor niets geliefde huisdieren: ze hebben net zo goed emoties en gevoelens als wij! Als baasje wil je natuurlijk niets liever dan dat je trouwe viervoeter lekker in zijn vel zit.

Lees meer over Bach bloesem therapie voor honden.

Een voorbeeld.

Noah is een angstige hond. Tijdens het uitlaten, wil ze zo snel mogelijk weer terug naar huis. Wanneer ze onverwachts andere honden tegenkomt, durft ze niet verder te lopen. Ook schrikt ze als er een auto of bromfiets voorbij rijdt. Wanneer er mensen op visite komen, kruipt ze altijd weg. 

Bachbloesems die haar goed hebben geholpen zijn:

 • Cherry Plum: voor de angst en nervositeit. Het helpt Noah om kalm te blijven in situaties waar ze nu van schrikt.
 • Walnut: Helpt Noah omgaan met dingen die onverwacht gebeuren, zoals de andere honden die ze tijdens het uitlaten tegenkomt. Maar ook tegen de gevoeligheid voor de harde onverwachte geluiden. 

Meer ervaringen van honden lezen kan hier.

Voor katten

Ook de allerliefste huiskat kan, net als een hond, probleemgedrag of stress ontwikkelen. Alleen zijn de problemen met het gedrag van een kat vaak minder zichtbaar.

Zo hebben we ook een keer een kat behandeld, wiens maatje (een ander kat) was overleden. Het arme beest trok zich terug, leek erg neerslachtig en at bijna niet meer. Hij bleef maar lopen zoeken naar zijn maatje. Een combinatie van Honeysuckle, Gorse, Olive, Star of Bethlehem en Walnut heeft deze kat geholpen om te gaan met de veranderingen en het verdriet, maar is nooit meer helemaal de oude geworden.

De poes van Tim – een van de mensen achter DigiBach – kan slecht tegen verandering. Als ze moet logeren tijdens een vakantie, of tijdens Tims recente verhuizing, heeft deze poes veel baat bij de Rescue remedie.

Verder lezen:

Bach bloesems voor paarden

Bach voor andere dieren