Bach bloesem kat | Informatie, ervaringen en toepassingen

Katten en mensen zijn dol op elkaar. Kennelijk is er iets dat deze twee heel verschillende soorten wezens met elkaar verbindt. Wat dus óók betekent dat je kat – net zo goed als jij – te maken heeft met die emoties en daarmee om moet gaan. Een kat kan moeilijk naar de psycholoog. Net als mensen, kan Bach bloesem katten helpen om beter in hun vel te zitten. Op een natuurlijke manier.

Bach bloesem kat: begrijp de taal van de kat

Katten roepen het in ons op om vertroeteld te worden.

Misschien heeft zo’n kat een heerlijk pluchen mandje of slaapt hij lekker bij jou in bed. Soms wordt de vacht mooi glanzend geborsteld, maar niet te vaak omdat hij dat vervelend vind. De eigenaar vindt het zielig en wil zijn kat geen onprettige dingen aandoen, bang dat het dier hem ook minder leuk gaat vinden. Er staat de hele dag eten, zodat de poes niets tekort komt.

Maar is dat ook wat goed is voor onze spinnende huisvriend? Snappen we wel wat onze kat nodig heeft?

Een kat kent het principe van zwaarlijvigheid niet. Het is aan ons als baasje om te zorgen dat de poes in kwestie gezond blijft. Soms moeten we hem of haar daarom een beetje in bescherming nemen. Door streng te zijn. Voor de kat, maar ook voor onszelf!

Bach bloesems voor katten eigenaren

Wanneer wij mensen onze kat verkeerd begrijpen, kunnen we wel wat inzicht gebruiken. En een steuntje om daarnaar te handelen.

Want een kat is nu eenmaal geen mens. Daarom eerst wat Bach bloesem therapie voor katten eigenaren, die jou kunnen helpen een beter baasje te worden.

Voorbeelden van Bach bloesem kat voor eigenaren:

Centaury, omdat het zo moeilijk is om “nee” te zeggen als de kat loopt te miauwen terwijl je zelf zit te etenChestnut Bud, wanneer je in hetzelfde patroon blijft hangen, terwijl je eigenlijk wel weet dat het niet goed is voor je kat om hem teveel te verwennen. Red Chestnut, voor de overbezorgdheid, dat je kat misschien tekort komt en je het moeilijk vind om consequent te zijn.

Dit zijn een aantal voorbeelden, voor een persoonlijk advies, kun je ook altijd bij ons terecht.

bach bloesem kat
Tevreden, of te dik en niet meer mobiel?

Bach bloesem kat voor verlatingsangst

Er zijn voorbeelden bekend van katten die zich te veel aan hun eigenaar hechten en daardoor gedragsproblemen ontwikkelen. Bijvoorbeeld wanneer een alleenstaande eigenaar opeens een relatie krijgt. Of als er door omstandigheden (tijdelijk) minder aandacht is voor kat-lief. Deze kat kan dan extreem kinderachtig gedrag gaan vertonen. Zoals bijvoorbeeld constant om aandacht vragen, op je schoot willen zitten of de hele dag om je heen lopen te draaien.

Bachbloesems waar deze kat bijvoorbeeld baat bij zou kunnen hebben:

 • Chicory, voor het overdreven bezitterige en manipulerende gedrag. 
 • Holly, omdat jaloersheid de kat in de weg kan zitten hij daar erg onder kan lijden.
 • Honeysuckle, om in het heden te leven en niet terug te verlangen naar het verleden.
 • Star of Bethlehem, vanwege de schok die de verandering te weeg kan brengen.
 • Walnut, om te leren omgaan met de veranderingen.

Rescue voor katten in stress situaties

Rescue druppels zijn een aanrader voor allerlei noodsituaties. Bij elke vorm van schok, zowel lichamelijk als geestelijk herstelt het de balans van de kat. Hierbij kan het gaan om een kat die slachtoffer of toeschouwer is geweest van een nare gebeurtenis.

Maar ook als een kat een operatie moet ondergaan of een inenting krijgt, kan Rescue helpen om de ingreep rustiger te ondergaan. Je kunt Rescue druppels dus ook preventief gebruiken.

Ervaringen bachbloesems bij katten

We hebben al verschillende keren mogen meemaken, dat bachbloesems goed werken bij katten. Zoals bij de kat in het voorbeeld over de verlatingsangst.

Zo hebben we ook een keer een kat behandelt, waarvan zijn maatje (een andere kat) was overleden. Deze kat trok zich helemaal terug, leek erg neerslachtig en at bijna niet meer. Hij bleef maar lopen zoeken naar zijn maatje.

Voor deze kat hebben we de volgende bachbloesems voorgeschreven:

 • Honeysuckle, omdat hij zich helemaal terug trok in zijn eigen wereld en heimwee naar vroeger leek te hebben.
 • Gorse voor zijn neerslachtigheid.
 • Olive, omdat hij uitgeput raakte.
 • Star of Bethlehem voor de schrik en walnut om te leren omgaan met en aanvaarden van de veranderingen.

Nadat hij de Bach druppels een paar weken had gekregen, werd hij langzamerhand iets levenslustiger. Helaas is hij nooit meer helemaal de oude geworden.

Bach bloesem kat
Deze kleine dondersteen is nog erg speels. Zal hij spelenderwijs leren dat hij die visjes toch niet te pakken kan krijgen?

Corrigeer ongewenst gedrag direct: opvoeden van twee kanten

Mens en dier (lees kat) kunnen dikke maatjes van elkaar worden. Maar het is natuurlijk nooit een gelijkwaardige relatie. Wij moeten onze kat corrigeren als hij ongewenst gedrag vertoont, ook al is dat in het begin grappig.

Soms moet je een kat dus dingen afleren door het ongewenste gedrag onmiddellijk te combineren met een onlustgevoel. Want dan zal de kat het gedrag gaan vermijden. Bijvoorbeeld door met een plantensproeier naar de kat te sproeien als hij iets doet wat niet mag. Als je dit consequent volhoud, zal de kat op een gegeven moment al weggaan als hij de plantenspuit ziet.

Is jouw kat erg volhardend en leert niet van zijn ervaringen, dan heeft hij bachbloesem Chestnut Bud nodig om van zijn ervaringen te kunnen leren.

Want katten leren nu eenmaal van ervaringen. Zo heb je ook katten, die door ervaring leert dat hij een deur open kan maken door aan de deurknop te gaan hangen. Dat is dan wel een erg ondernemende en slimme kat, en die zijn nu juist wel leuk. Vind ik tenminste!

Geplaatst in Doelgroepen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.

3 reacties

 1. Kater gevoelig voor blaasontsteking: enige 3 ziektes op 10 jaar. Arts: “typisch voor dikke gesneden kater,op appartement”. Welke bloesems aub ?

 2. Hoi ik heb een poes van 11 jaar oud geadopteerd. Een prachtige zwarte dame. Zij komt uit een normale familie die nog 4 andere katten hebben. Ze is daar als kleine kitten gekomen. Gaande weg is het helemaal mis gegaan
  Op het einde werd zij door de andere katten een soort van uit gestoten
  Mocht niet meer eten drinken en naar de bak. Toen ik haar ophaalde schoof ze van angst met haar buik over de vloer om zich toch maar ergens te kunnen verstoppen
  Wij zijn een vrij relex gezin geen kleine kinderen of andere katten. Ze mag zich bij ons net zoveel en vaak verstoppen als ze zelf wil. Ze moet helemaal niets. Inmiddels eet ze s nachts heel goed en laat zich af en toe zien. Heb overal veilige plekjes voor haar gemaakt. Zou graag willen weten is er iets ter ondersteuning om te ontspannen en de stress te bestrijden. Gun het haar zo om weer als een normale poes te functioneren. Mvg Annette Timmer

Reacties zijn gesloten.