Bach bloesem alcohol: kan het ook zonder?

Waarom zit er eigenlijk alcohol in een flesje Bach bloesem druppels? Kunnen Bach bloesems ook zonder alcohol gebruikt worden? En welke invloed heeft die alcohol op de gebruiker?

We krijgen deze vragen regelmatig. Daarom schreven we dit artikel over de rol van alcohol in Bach bloesem flesjes.

We merken namelijk ook dat mensen er soms van schrikken, als ze horen dat er Brandy zit in een flesje Bach bloesems.

Brandy is een onmisbaar ingrediënt bij de bereiding van de Bach druppels die uiteindelijk in jouw mix terechtkomen. Maar wees gerust, omdat je maar 2 druppels uit het voorraadflesje gebruikt, merk je dit niet.

Vooral omdat de geconcentreerde remedies uit een voorraadflesje verdund worden in een 20 ml gebruiksflesje met bronwater. Uiteindelijk gebruik je de Bachbloesems dus pas, als ze zeer sterk verdund zijn.

Hoe zit dat nu met die alcohol in Bach bloesems?

Om beter te begrijpen hoe het zit met alcohol in Bach bloesems, is het belangrijk om de samenstelling van die Bach flesjes beter te begrijpen. Daarom bespreken we hieronder de bereiding van de druppels in een notendop. Daarna leggen we uit waarom er Brandy in de flesjes zit.

Voor de liefhebbers die er meer van willen weten: in de vele boeken die er over Bach bloesems geschreven zijn, wordt dit uitgebreid uitgelegd.

bachbloesem soorten
Dit zijn de flesjes met de verschillende Bachbloesems zoals ze worden gebruikt voor het samenstellen van jouw mix.

De bloesems worden na het plukken eerst in bronwater gelegd en in de zon gezet (de zonnemethode). Op deze manier wordt hun essentie aan het water afgeven. Wanneer de bloemen uit het water gehaald zijn, wordt het water in flessen gedaan.

Deze flessen worden voor de helft gevuld met de bloesemtinctuur, en voor de andere helft met Brandy. Dit is nodig voor de houdbaarheid. Brandy – oftewel alcohol – is dus noodzakelijk om te zorgen dat je het flesje kunt bewaren.

Hoeveel alcohol zit er dan in jouw Bach bloesem mix op maat?

Jouw persoonlijke Bach bloesem mix ontvang je in een 20 ml pipetflesje. Deze mix is gemaakt op basis van bronwater waar Brandy aan toegevoegd is voor de houdbaarheid. In verhouding zo weinig alcohol, dat je er niets van merkt en het ook niet schadelijk is.

Jouw persoonlijke mix van Bach bloesems is een combinatie van maximaal 10 verschillende bloesems. Dit zijn de remedies die bij jouw klachten en persoonlijkheid passen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is de daarin aanwezige alcohol sterk verdund.

Van iedere uitgezochte Bach bloesem gaan 2 druppels uit het voorraadflesje in een 20 ml flesje met pipet. Dit wordt aangevuld met bronwater en 15 druppels brandy voor de houdbaarheid.

Toch liever geen alcohol door je Bach bloesem?

Wanneer je een flesje met jouw persoonlijke mix koel bewaart, kan de Bach bloesem zonder alcohol geleverd worden. Dit wordt vaak gevraagd bij Bach bloesems voor kinderen en Bach voor honden.

Ook als je om principiële redenen geen alcohol wilt gebruiken is dit een oplossing.

Het is dan wel belangrijk dat je met het innemen van de druppels niet je mond raakt met het pipetje. Hierdoor kunnen er bacteriën in het flesje komen. Je kunt in dat geval beter de druppels op een lepeltje of in een glas water doen.

Ter vervanging van de alcohol, wordt ook wel eens biologische appelcider, azijn of agave siroop gebruikt. Zelf vinden wij de appelcider azijn niet lekker smaken; de smaak is erg aanwezig in de mix. Met de agave siroop hebben we zelf geen ervaring, omdat het erg stroperig is, zijn we geen voorstander van het gebruik.

Geplaatst in Bach therapie ervaringsverhalen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.