Klantverhaal: Een Bach bloesem advies ervaring

Bach bloesem ervaringen: Hanneke

Het lijkt wel of Hanneke voortdurend aan het strijden is, vooral met zichzelf. De innerlijke strijd levert haar veel spanning op, omdat ze zichzelf van alles oplegt.

Ze heeft zichzelf door de jaren heen een houding aangemeten van stoere vrouw, terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet is. Hanneke is erg gevoelig voor prikkels in haar omgeving en spanningen pikt ze moeiteloos op. Waarschijnlijk heeft ze veel spanning bij zich, wat helemaal niet van haar is. Dat neemt ze over van anderen.

Onbewust is Hanneke op zoek naar harmonie en wordt ze steeds meer geconfronteerd met het vrouwelijke, zachte stukje van zichzelf.  Het is nu de kunst om zich harmonieus te ontwikkelen en hoofd en hart op elkaar af te stemmen.

Nu probeert ze nog van alles te beredeneren, maar zal meer naar haar gevoel moeten gaan leren leven, om zichzelf te kunnen zijn en niet de Hanneke waarvan ze altijd heeft gevonden dat ze dat moet zijn (haar aangeleerde houding,uit zelfbescherming om niet kwetsbaar te zijn). Liefde is het beste medicijn, maar ook dat moet ze leren toe te laten. Maar ook lief leren zijn tegen zichzelf, in plaats van negatief denken.

Het valt niet mee om zichzelf te aanvaarden zoals ze is en oude idealen ( zoals fietsen maken) en verwachtingen opzij te zetten. Waarschijnlijk heeft ze altijd erg op haar tenen gelopen om aan haar eigen hoge eisen te voldoen. Hierdoor heeft ze het gevoel tegen de bierkaai te vechten. Dat kan ook een gevoel van moedeloosheid geven, er tegenop zien om aan een nieuwe dag te beginnen, bang om het niet aan te kunnen.

Hanneke is van nature een gevoelige, intuïtieve vrouw met een grote opmerkingsgave. Ze voelt de dingen haarfijn aan, maar kan het niet in woorden vertellen. Ze ziet wat er allemaal in haar omgeving gebeurt, maar kan er verder niets mee. Ook dat geeft een gevoel van onrust.

Aan de ene kant weet ze wat goed voor haar is (een prikkelvrije omgeving), maar de uidaging van het stoere (fietsen maken) blijft trekken.

Het is dus erg lastig voor haar om een keuze te maken, welke kant ze op wil in het leven. Daar kan ze dus best een steuntje bij gebruiken.

De bachremedies die ik voor haar heb uitgezocht

Deze Bachbloesems kwamen in de mix terecht:

  • Aspen: omdat ze plotseling wordt overrompeld door angst en bezorgdheid, zonder speciale aanleiding of reden. Aspen geeft een innerlijk gevoel van vertrouwen en veiligheid.
  • Beech: is voor mensen die altijd kritiek hebben en onverdraagzaam tegenover de tekortkomingen van anderen. Beech helpt om het goede in anderen te zien en verdraagzaam te zijn.
  • Cherry Plum: voor een diep wanhopig gevoel, met soms onverwachte uitbarstingen van woede. Deze remedie herstelt het evenwicht.
  • Crab Apple: is de reinigingsremedie voor lichaam en geest, voor mensen met een gering zelfbeeld of die zich onrein voelen (bijvoorbeeld geobsedeerd door schoonmaken). Deze remedie helpt bij het accepteren van zichzelf en ontspannen om te kunnen gaan met de omgeving.
  • Elm: voor haar te grote verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor ze te veel hooi op haar vork neemt. Elm helpt het evenwicht te herstellen, zodat Hennie de dingen in proporties kan blijven zien.
  • Hornbeam: voor het “maandagmorgen gevoel”, bij mentale vermoeidheid en daardoor er tegen op zien om aan een nieuwe dag te gaan beginnen. Deze remedie hersteld het vertrouwen in de eigen kracht en een positieve kijk. 
  • Walnut: geeft bescherming tegen veranderingen en invloeden/prikkels van buitenaf.

Reactie van haar begeleider uit de verstandelijk gehandicapte zorg

Nog even dit, ter overdenking………

Ik heb nog even nagedacht over de Bachbloesem druppels, omdat ik zelf wel kleine veranderingen bij haar bespeur. Het is een heel proces, om hiermee haar evenwicht te vinden.

De gangbare gedragsmedicatie geeft sneller een zichtbaar resultaat, maar onderdrukt ook helaas een heleboel goede emoties. En we leven nu in een tijd waarin alles snel moet, terwijl sommige dingen de tijd nodig hebben om te veranderen. Gedrag en gewoontes die al jaren zo zijn, kun je niet in 1x veranderen. Dat kost tijd, om een verandering in te zetten en een innerlijke groei door te maken.

Ik denk dat het goed is om objectief te bekijken hoeveel last ze zelf heeft van haar gedrag en hoeveel haar omgeving daar last van heeft. Fijn dat de bloesemremedies haar daarin kunnen ondersteunen.

Geplaatst in Bach therapie ervaringsverhalen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.