Liefdesverdriet hebben we allemaal wel eens meegemaakt. Daardoor kunnen we ons daar wel iets bij voorstellen hoe dat voelt. Maar hoe zit dat dan met autisme en liefdesverdriet? En als je autisme hebt, en ook nog eens in de puberteit bent, hoe ga je daar dan mee om? Voor mensen met autisme zijn relaties en verliefdheid al ingewikkelder. Laat staan om met het einde van die relatie te moeten omgaan.
Al die stapelende gevoelens en emoties kunnen het een moeilijk verhaal maken. In dit artikel geven we je wat handvatten voor het omgaan met autisme en liefdesverdriet.
Verliefd zijn, vroeg of laat overkomt het je
In de puberteit gebeurt er van alles. In je leven, maar vooral ook in je lichaam. Liefde en verliefdheid gaan opeens een rol spelen en je moet nog ontdekken hoe je daarmee om moet gaan.
Liefde voor iemand voelen is eigenlijk is een andere manier van houden van. Bijvoorbeeld van je familie of vrienden. Wanneer je kriebels in je buik krijgt, dan ben je verliefd. Hoe je daarmee omgaat, lees je in de Pubergids Autisme. Hierin vind je ook tips hoe je het aanpakt, als je iemand heel leuk vind en wilt afspreken.
Autisme en verliefd zijn
Voor mensen met autisme is het lastig om een relatie met iemand aan te gaan. Dat komt vooral omdat het moeilijker is om elkaar te begrijpen, ook al kun je nog zoveel van iemand houden. Elkaar begrijpen is in elke relatie een uitdaging, maar het wordt extra ingewikkeld wanneer je allebei anders tegen de wereld aankijkt.
Daarom is het ook zo belangrijk om duidelijk te zeggen wat je voelt en bedoelt, want niemand kan gedachten lezen. Ook mensen zonder autisme niet!
In mijn werk kom ik regelmatig jongeren tegen met autisme. Bij hen zie ik dan hoe moeilijk ze het vinden om een relatie te onderhouden. Door allerlei misverstanden en miscommunicatie zijn die relaties vaak ook van korte duur. Mijn doel is om te ondersteunen in de communicatie, zodat beiden zich gehoord en begrepen voelen.
Het beste advies dat ik je daarom kan geven, is om altijd open en eerlijk over je gevoelens te blijven communiceren. Hoe moeilijk het ook is. Op de lange termijn is het de enige manier om die vroege verliefdheid te laten overgaan in een langdurige relatie.
En dat geldt overigens niet alleen voor mensen met autisme, maar voor iedereen die een stabiele relatie met iemand anders aan wil gaan.
Autisme en liefdesverdriet: als de liefde over gaat
Hoe leuk verliefdheid ook is, dat gevoel blijft eigenlijk nooit. Het gaat dan over in het meer stabiele “houden van”. Of er komt een einde aan de relatie.
Dat einde van een relatie is nooit leuk, maar het is natuurlijk wel een verschil of jij het uitmaakt, of dat de ander dat doet. Want als je zelf nog verliefd bent en de ander maakt het uit, kan dat heel moeilijk te begrijpen zijn.
Als je niet bij elkaar past, kun je er niets aan doen dat de liefde over gaat. Toch kan het moeilijk zijn dat een plekje te geven wanneer je zelf nog wel het gevoel had dat het paste. Als je gaat denken dat het jouw schuld is, omdat je autistisch bent, maakt dat het nog moeilijker om te accepteren. Dan is het fijn als je er met iemand over kunt praten die het goed uit kan leggen.
Maar dan heb je evengoed liefdesverdriet! Misschien ben je boos, teleurgesteld of verdrietig. Of je hebt niet zoveel trek in eten. Dat hoort er allemaal bij. Houd er rekening mee, dat jij je een tijdje rot kunt voelen. Natuurlijk werkt voor iedereen iets anders. Gelukkig zijn online genoeg manieren te vinden die jou helpen hiermee om te gaan.
Ervaring van een vrouw met autisme en liefdesverdriet
Een vrouw met Asperger heeft haar ervaringen op een heel open manier gedeeld in het boek Meisjes en vrouwen met Asperger. Door haar ervaring heeft ze twee manieren gevonden voor een slimme en emotionele vrouw met Asperger om met een afwijzing om te gaan.
Allereerst heeft ze geleerd dat een afwijzing nooit een terugslag is. Eigenlijk was ze niet slechter af, dan voor de afwijzing. Want, zo redeneerde zij, als de relatie niet zo goed was als dat zij in haar hoofd bedacht had, dan was het dus geen echte relatie. Het was alleen een beeld dat ze zelf in haar hoofd gemaakt had. Ze zag het als een bevestiging dat de relatie niet passend was. Want het is alleen het einde van een eenzijdige fantasie.
Daarnaast leerde ze omgaan met het gevoel van ongelukkig zijn als je liefdesverdriet hebt. Voor iemand met autisme is het dan belangrijk om de dagelijkse routine weer op te pakken. Je voelt je nog even rot, maar komt niet in de problemen omdat je niet meer kunt functioneren op je werk of in het dagelijks leven.
Logica en feiten zijn belangrijke middelen om met liefdesverdriet om te gaan. Zoek ook iemand die je daarbij kan helpen, als jou dat zelf niet lukt. Zo kun je online terecht bij deze specialist in omgaan met liefdesverdriet.