Drie keer een alternatief voor grafsteen of urn

Het overlijden van een dierbare is vrijwel altijd moeilijk te accepteren, niet in de laatste plaats omdat het een afscheid betekent. Dat verdriet moet een plaatsje krijgen, net als de herinnering aan wie je bent verloren. Dat is een van de redenen dat we onze overledenen van oudsher te ruste hebben gelegd in mooi versierde graven, of hun as na crematie hebben opgeborgen in een mooie urn. Maar steeds meer mensen zoeken naar een alternatief voor grafsteen of urn.

Wij bespreken drie mooie, natuurlijke opties die je kunnen helpen het verdriet een plaatsje te geven.

Maar niet alleen mensen, ook huisdieren kunnen door hun overlijden zorgen voor intens verdriet. 

In onze cultuur hebben huisdieren steeds meer een belangrijke plek in het gezin ingenomen. Veel mensen zijn erg gehecht zijn aan hun huisdier. Het is dan ook niet zo gek dat deze gevoelsmatig een plek inneemt op hetzelfde niveau als de andere gezinsleden. Als de trouwe metgezel sterft, is dat bijna gelijk aan het sterven van een goede vriend.

Deze drie alternatieven voor een urn of grafsteen zijn dan ook prima geschikt als een aandenken aan je trouwen huisdier. 

Een herinneringsboom

De as die na crematie overblijft, kan dienen als voedingsbodem voor verschillende soorten bomen en heesters, omdat het veel natuurlijke stoffen bevat. De boom, die je zelf hebt uitgekozen wordt gekweekt in aarde, vermengt met de as. Het is ook een mooi gevoel van verbondenheid: de boom die een tastbare herinnering geeft, als een blijvend levend monument. Een boom die elk jaar groeit en mee veranderd met de seizoenen, als symbool voor nieuw leven.

Het is aan jou waar je die boom wilt plaatsen: op een begraafplaats, in een park (waar je graag met de hond wandelde) of misschien wel in je eigen tuin.

Houd er in het geval van een overleden dierbare wel rekening mee dat je de as niet zomaar overal mag uitstrooien. Controleer dat dus eerst voordat je een openbaar park of bos kiest.

Een boom als alternatief voor grafsteen

Een assieraad

Een assieraad is een bijzondere en persoonlijke manier om je overleden huisdier of dierbare altijd mee te kunnen dragen.  

Dit is een sieraad, gemaakt van zilver, goud of edelstaal, waarin wat as van de overledene verwerkt is. Er is veel keus in de mogelijkheden, zoals een armband, ketting, oorbellen of ring. Je kunt dit dragen als een eerbetoon aan de overledene, maar het is ook een manier om het overlijden een plekje te geven in je leven.

Alternatief voor een grafsteen: een assieraad

Een waxinelichtje van kunsthars

De as van de overledene kan ook gegoten worden in kunsthars, bijvoorbeeld als waxinelichtje. Voor een speciaal effect kan het as vermengd worden met glitters. Steek een kaarsje op ter herinnering, in een bijzonder en persoonlijk waxinelichtje, dat je bijvoorbeeld kunt branden op de sterfdag.

Een steuntje in de rug bij rouwverwerking

Na het afscheid begint de verwerking van de rouw meestal pas echt. Het kan moeilijk zijn om de emoties een plekje te geven. Sommige Bach bloesems kunnen daarbij ondersteunen. Bekijk het overzicht om de bloesems te vinden die passen bij hoe jij je voelt, of stuur ons een berichtje voor gratis advies.

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.