Natuurlijk middel tegen stress en angst

Spanning. Stress situaties. Angst om te falen. We hebben er allemaal mee te maken in de moderne maatschappij. Maar hoe kom je er weer vanaf? Als de spanning niet vanzelf weer verdwijnt, kan een natuurlijk rustgevend middel helpen met evenwicht in stress situaties.

Er zijn gelukkig veel dingen die je kunt doen om te ontspannen. We bespreken er negen, en laten je zien hoe je die spanning voortaan kunt voorkomen.

Top 5 natuurlijke middelen tegen stress en angst

Wil je snel een goed natuurlijk middel tegen stress? Hieronder zetten we de beste opties voor je op een rijtje. Verder in dit artikel lees je alles wat je moet weten over natuurlijke manieren om met stress om te gaan.

Product

Voordelen

Prijs

Valeriaan

Perfect voor stressvolle periodes. Meest gebruikt in tabletvorm

14 dagen GRATIS yoga en meditatie

Online yogalessen en geleide meditaties. Allemaal vanuit je eigen woonkamer te volgen

Bach rescue

Bach Rescue wordt gebruikt bij korte periodes van stress of onrust, om te ontspannen. Te gebruiken als spray of druppels.

Thuiscursus mindfulness

 • Leer in een paar weken mindfulness

 • Waar en wanneer het jou uitkomt

 • Blijvend minder stress

Bach mix op maat

Met een voor jou samengestelde Bach mix pakken we de bron van je stress aan.

In dit artikel:

Of klik hier voor direct een gratis persoonlijk advies per mail, voor rustgevende druppels die zich richten op de bron van jouw stress.

Wat helpt in stress situaties?

Zolang het leven van alledag z’n gangetje gaat is er niets aan de hand. Alles onder controle. Geen probleem. No problem. Pas de problème. No hay problema.

Natuurlijk middel tegen stress en angst: soms wordt het allemaal even te veel

Opeens kan dat behoorlijk verstoord raken door een ingrijpende, nare gebeurtenis. Het overlijden van een dierbare, echtscheiding of verlies van je baan bijvoorbeeld. Of doordat je ergens heel erg tegenop ziet, zoals bijvoorbeeld een tandartsbezoek of een examen. Misschien heb je wel “gewoon” veel te hard gewerkt de laatste tijd.

Wat de reden ook is: geleidelijk aan wordt alles te veel. Er ontstaat een gevoel van (over-)spanning, dat je voelt tot in je buik en je borst. Een beklemmend gevoel dat je in zijn greep houdt: een zenuwachtig gevoel. Maar hoe kom je daar vanaf? 

Natuurlijke aanpak bij stress situaties

Grijp niet meteen naar de kalmerende middelen of anti stress pillen. Het kan verleidelijk zijn – in deze moderne wereld waarin voor alles een pilletje bestaat – om gevoelens die ons in de weg zitten weg te forceren. Vaak werkt dit averechts, en maak je de gevoelens alleen maar erger door ze te onderdrukken.

Het is ook het uitgangspunt van mindfulness: in evenwicht leven met de gedachten en gevoelens die leven in je lichaam, zonder dat je er een waardeoordeel aan verbindt. Een negatieve gedachte wordt immers pas negatief door het label dat jij erop plakt!

Probeer eerst eens een natuurlijk rustgevend middel. Want juist omdat we de natuur in onze drukke levens vaak min of meer zijn vergeten, kan het een verademing zijn om ernaar terug te keren. Al is het maar voor even. Ons gratis en vrijblijvend consult – via e-mail of WhatsApp – kan je helpen met die bewustwording.

Jouw natuurlijke EHBO-kit: Eerste Hulp Bij Ontspanning!

De onderstaande producten kun je altijd op voorraad hebben. Je koopt ze gewoon online, of bij de drogist. Net zoals je een EHBO doos hebt voor ongelukken, ben je dan altijd voorbereidt voor wanneer je in een spanning of stress situatie terecht komt.

Stuk voor stuk zijn het natuurlijke middelen voor een goede gemoedstoestand. Ontdek deze sterke natuurlijke rustgevers zelf!

1. Kamille

Lekker als thee, en perfect om mee te ontspannen. Daarnaast kan het helpen ontsmetten. Spoel bijvoorbeeld met kamillethee als je last hebt van je tandvlees. Tip: ga voor pure kruidenthee, voor een extra goede nachtrust.

Lees meer over kamille.

Een kopje kamille als alternatief voor pillen tegen stress
Een kopje kamille thee is positief voor lichaam en geest

2. Valeriaan

De natuurlijke anti stress plant. Valeriaan wordt bijvoorbeeld zelfs door sommige rijscholen aangeraden voor het rij-examen. Gewoon verkrijgbaar bij de drogist, in verschillende vormen en tabletten.

Lees ook: Drie situaties waarin ik veel aan valeriaan had.

3. Sint Janskruid

Net als Valeriaan gewoon te koop bij de drogist. Kan je helpen een evenwichtige geest te verkrijgen en niet te struikelen over je eigen gedachten.

4. Rustgevende druppels

Bach Rescue druppels helpen je om tot rust te komen in stress situaties, bij paniek of na een schokkende ervaring. Samengesteld uit de meest rustgevende bloesems. Wil je weten welke, of een flesje bestellen? Lees dan meer over Bach bloesem Rescue.

Ook in spray-vorm is Bach Rescue erg handig om bij je te hebben 👇

Op maat samengestelde rustgevende druppels kunnen ook helpen, door de bron van de spanning aan te pakken.

Hiervoor worden verschillende soorten Bach bloesems gebruikt: natuurlijke aftreksels van planten en bloemen. 

In onze Bach druppels keuzegids lees je meer over de samenstelling van zo’n mix, welke bloesems er zijn en hoe je zelf kunt ontdekken wat bij je past. Alleen al het lezen van de verschillende beschrijvingen kan je helpen bewust(er) te worden van de bron van je spanning.

5. Groene thee

We weten allemaal dat er niets zo ontspannend is als een lekker kopje thee. Als kalmeren je doel is, ga dan bij voorkeur voor groene thee. Daar zit namelijk veel minder theïne en cafeïne in dan in zwarte thee.

Lees ook: meer dan 12 soorten thee om beter te slapen

6. Hop

Nee, een biertje telt niet. De alcohol in bier zorgt er namelijk voor dat je juist minder diep slaapt, dat werkt dus averechts. Maar in hop zit volatiele olie, en dat werkt verdovend. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in aromatherapie.

7. Passiebloem

In Duitsland is de passiebloem door de overheid goedgekeurd als officieel geneesmiddel tegen angsten. Meerdere studies hebben aangetoond dat passiebloem net zo effectief is als veel medicijnen op recept. Net als andere rustgevende middelen, werkt het ook slaapbevorderend. Bijvoorbeeld geschikt om als thee te drinken.

8. Lavendel

De geur van lavendel heeft een kalmerende werking. Bij een onderzoek bleek dat patiënten minder zenuwachtig waren voor de tandarts als de wachtkamer naar lavendel rook.

Een onderzoek in Duitsland toonde zelfs aan dat patiënten met een angststoornis net zoveel baat hadden bij het slikken van lavendelpillen, als bij het gebruik van lorazepam. Ook weer geschikt voor aromatherapie of thee.

9. Je eigen ademhaling

Dit is het uitgangspunt van meditatie en mindfulness. Door te focussen op je ademhaling, breng je je gedachten tot rust. Een geleide meditatie kan je hierbij helpen: daarom zetten we een aantal goede meditatie apps voor je op een rij.

Herken je de opbouw van een gespannen gevoel? Probeer dan eens de volgende ademhaling om het direct de kop in te drukken:

 1. Adem rustig, gedurende vier seconden in.
 2. Houd je adem vier seconden vast.
 3. Adem rustig, gedurende vier seconden uit.
 4. Blijf vier seconden uitgeademd.

In de meditatie staat dit bekend als de “vierkante ademhaling”. Door de focus op je adembeweging brengt het je effectief terug in het hier en nu.

10. Voldoende eten

Sommige mensen gaan (te) veel eten in spanning-en stress situaties, dus deze tip heeft twee zijden. Paradoxaal genoeg kan spanning ook leiden tot te weinig eten, waardoor je juist steeds verder afvalt.

Het is ook bewezen dat een hongergevoel zorgt voor een hoger gevoel van angst of irritatie.

Maar grijp dus niet naar ongezonde snacks zoals chips of koek. Ga voor een handje noten, met een glas water of kopje thee. En zorg ervoor dat je op de langere termijn je dieet verbetert. Voldoende groenten, met een beetje vlees of vis. Groene bladgroenten, zoals spinazie, zijn een goede keuze!

11. Beweging

Door de endorfine die tijdens het bewegen vrij komt, is het een goede manier om je beter en levendiger te voelen. Daarnaast werkt een goede work-out om je lichaam uit te putten zodat je beter tot rust kunt komen. Daarnaast komt er warmte bij vrij (zie 13)

12. Eieren en omega-3

Nog twee voedingsmiddelen die een zenuwachtig gevoel positief kunnen beïnvloeden. Eieren zijn een natuurlijke bron van choline. Een tekort hiervan hangt vaak samen met een hoger angstniveau.

Omega-3 vindt je in visolie. Goed voor je hart, maar uit een studie bleek het ook in spannende tijden te werken bij studenten die een belangrijk examen moesten maken.

13. Warmte

Warme thee, sauna’s en fleece dekentjes op de bank: ze zijn niet voor niets zo ontspannend. Warmte helpt je spieren om spanning los te laten. Je lichaam hoeft minder hard te werken om zichzelf warm te houden en voelt relaxter. Daarnaast heeft hitte een positieve uitwerking op de neuronen die ons humeur beïnvloeden.

14. Coaching of cursus

Eén van de beste middelen tegen stress, is gericht met de oorzaak van die stress aan de slag gaan. De 13 opties hierboven helpen je ontspannen, maar het beste is om een duurzamere manier te vinden om je gedachten tot rust te brengen.

Geef een man een vis en hij eet voor een dag, maar leer hem vissen en hij heeft altijd te eten.

Zo is het ook met ontspanning. Een ontspannend momentje is heerlijk, maar je hebt er veel meer aan om te leren hoe je die spiraal van gestreste gedachten doorbreekt.

Bekijk bijvoorbeeld deze eens:

Digi’s keuze: thee die je stress helpt temmen

Rustgevende thee

Op het moment ben ik erg fan van de thee van Celestial. In het bijzonder de Seasonings Tension Tamer. 

Ten eerste is het design erg mooi. Net als de vrouw op het doosje kun ook jij je persoonlijke draak (lees: stress) temmen!

Daarnaast ben ik erg te spreken over de kruiden in deze thee. Kamille voor de ontspanning, Ginseng voor de mentale weerbaarheid, Gember voor een goede doorbloeding. Allemaal kruiden die ik sowieso al graag aan mijn dagelijkse voeding toevoeg.

Te koop in sommige supermarkten, of online te bestellen.

Beste middel tegen angst? De rol van gedachten

Om de stress en angst die je ervaart aan te pakken, is het goed om stil te staan bij de bron van deze gevoelens. Waar komen ze vandaan? Net zoals je onkruid met wortel en al moet verwijderen om te voorkomen dat het opnieuw in je tuin groeit, is het ook belangrijk om de wortel van deze gevoelens aan te pakken. Zorg voor geestelijke veerkracht en een heldere geest!

In heel veel situaties is het normaal om spanning te ervaren. Gezonde spanning noemen we dat: een reactie van je lichaam op iets nieuws. Dat houdt je scherp en alert. Meestal geeft dit geen problemen, want zodra “het nieuwe” ervan af is, verdwijnt de spanning vanzelf weer.

Verslaafd aan denken en zorgen maken (video 👇)

Het wordt een ander verhaal wanneer je langere tijd onder spanning staat. Je kan dan in een vicieuze cirkel terechtkomen: een gedachtespiraal waar je moeilijk uit kunt komen. Het onderstaande filmpje heeft mij persoonlijk ontzettend geholpen om me bewust te worden van deze manier van denken.

Herken je die gedachtespiraal? Gun jezelf dan zeker de zes minuten die dit filmpje duurt. Hopelijk helpt het jou net zoals het mij hielp. 

Gezonde spanning en geestelijke druk

Om ervoor te zorgen dat je niet te veel gaat achterover leunen en hoopt dat je het doel vanzelf wel bereikt is een dosis positieve geestelijke druk juist wel goed.

Dat houd je scherp en zorgt ervoor dat je geconcentreerd bent op je bezigheden en zonder tijdverspilling aan de slag gaat. Positieve geestelijke druk zorgt ervoor dat je in acute situaties in een hoog werktempo kunt presteren.

Als je daarna weer tijd hebt om bij te komen is er niets aan de hand.

Natuurlijk middel tegen stress en angst: soms is angst goed
Bij sommige taken is het goed om een gezonde dosis spanning of angst te ervaren

Negatieve spanning en geestelijke druk

Het wordt een probleem als je leven een aaneenschakeling is van goed moeten presteren en de lat steeds hoger leggen. Net of je als een jongleur probeert zoveel ballen in de lucht te houden, dat je het gevoel krijgt armen tekort te komen.

In het begin denk je nog dat je het allemaal wel red in je eentje.

Tot je steeds meer uitgeput raakt. Een klein ongelukje of een verkeerde opmerking kan de druppel zijn om de bekende emmer te doen overlopen. Als een bommetje dat ontploft. Achteraf denk je, had ik maar eerder naar de signalen geluisterd.

Stress situaties alarm! Andere tips

Wanneer je merkt dat de spanning te hoog oploopt en je het gevoel hebt steeds op je tenen te moeten lopen moet je vooral eerlijk zijn tegen jezelf.

 • Op tijd stoppen: geef duidelijk je grens aan wanneer iets te veel is. Werk kan vaak best wel even uitgesteld worden of er kan een vervanger geregeld worden. Uiteindelijk is iedereen vervangbaar!
 • Eigen houding veranderen: de manier waarop je tegen je werk aankijkt en je eigen verantwoordelijkheidsgevoel bepalen ook hoe je geestelijke druk ervaart. Maak een to do list, met taken in volgorde van belangrijkheid. Wat kan tot morgen wachten? Geef jezelf wat lucht. Of lach om je favoriete probleem.

Bachbloesems als natuurlijk middel bij geestelijke druk

Door het uitkiezen van Bachbloesems en de beschrijving te lezen wordt je ook bewust van je eigen persoonlijkheid en de manier waarop je reageert op spanning. 

Wil je – geheel vrijblijvend – weten hoe Bachbloesem therapie bij jouw vraag of uitdaging kan helpen? Vul dan het formulier hieronder in.

Gratis advies? Zo gepiept…
Voor en/of achternaam: wat jij fijn vindt!
Het spreekt voor zich dat we alleen het strikt noodzakelijke vragen. Meer weten? https://digibach.nl/privacybeleid/

Een paar voorbeelden van bloesems die kunnen helpen als natuurlijk middel tegen stress en angst:

 • Larch: Wanneer je last hebt van faalangst,  geeft zelfvertrouwen.
 • Mimulus: Bij examenvrees, geeft vertrouwen het examen aan te kunnen.
 • Oak: Bij uitputting doordat je te lang bent doorgegaan zonder te ontspannen.
 • White Chestnut: Bij rondmalende gedachten. Geeft gemoedsrust en een heldere geest.
 • Elm: Wanneer verantwoordelijkheden te veel worden. Zorgt voor terugkeer van zelfvertrouwen om het werk aan te kunnen.
 • Hornbeam: Bij mentale vermoeidheid.

Maar wat vooral belangrijk is: neem jezelf niet al te serieus, lach om je eigen fouten.

Wanneer we te serieus leven, gaan we ook krampachtig leven.

Wat is voor jou het ultieme ontspannen?

Na al die tips van onze kant, zijn we natuurlijk wel benieuwd naar jouw mening. Wat is voor jou de ultieme manier om te ontspannen? Waarvan kom jij echt tot rust, of wat gebruik je om stoom af te blazen na een drukke dag werken? Leuk als je dat wilt laten weten in de comments. En wie weet, misschien help je een lezer na jou aan goede ideeën!

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.

6 reacties

 1. Pingback: Fytotherapie: de kracht van geneeskrachtige kruiden

 2. Pingback: Deze 6 gadgets en apps maken je verhuizing gemakkelijker | E-businessboard

 3. Ik zou die homeopathieshe middelen graag willen kopen voor stress maar moet ik dan 1 kiezen of alle drie

  • Hallo Silvia, het is niet verstandig om verschillende middelen te gebruiken. Laat je goed informeren bij de drogist, zodat je weet wat je koopt. Voor een advies over een ontspannende Bach bloesem mix kun je ons altijd een email sturen naar info@digibach.nl.

 4. Pingback: Wat doet angst met je lichaam? En wat kun je ertegen doen? | DigiBach

Reacties zijn gesloten.