Etherische oliën, een overzicht dat naar meer ruikt

Etherische oliën worden gebruik in de aromatherapie. Die geeft een aanvulling bij onze adviezen over ontspanning en vitaliteit, maar is daarnaast ook gewoon lekker om te verdampen in een aroma diffuser.

Met deze etherische oliën – soms ook wel essentiële oliën genoemd – kan aromatherapie lichaam en geest versterken en gezond houden. Het zuivert de lucht, en heeft een positieve uitwerking op onze emotionele gesteldheid. Denk er alleen al eens aan hoe vrolijk je wordt als je op een mooie, zonnige dag naar buiten stapt, diep inademt en verzucht: “Ah! Het ruikt naar de lente!”

Op deze pagina vind je een overzicht van onze favoriete oliën, waar ze voor staan, en hoe je ze kunt gebruiken.

Etherische oliën: een overzicht

Er zijn wel 100 soorten etherische oliën, het is dus onmogelijk om ze allemaal in dit overzicht op te nemen.

In dit overzicht van etherische oliën vind je daarom vooral de oliën die we gebruiken in onze producten. Daarnaast zullen alleen etherische oliën in dit overzicht opnemen, waarvan we vinden dat ze bij ons concept passen.

Etherische oliën

Basilicum

Etherische olie van basilicum is een goede vriend van de nerveuze en gespannen mens. Vermeng een paar druppels basilicum olie met zonnebloemolie, en je hebt een ontspannende massageolie. Lekker om je borst, nek, wervelkolom en zonnevlecht mee te masseren. Een bad met een mengsel van neutraal badschuim, met 7 druppels basilicum olie (eventueel samen met marjolein olie) is ontspannend voor het slapen gaan. De etherische oliën van basilicum en Marjolijn olie kun je ook verdampen in een aroma diffuser, dit verfrist de omgevingslucht en geeft ontspanning. Lees meer over basilicum.

Citroenmelisse

Als je de etherische oliën van citroenmelisse ruikt, lijkt dat wel erg veel op de geur van citroen olie. De beide oliën hebben ook bijna dezelfde werking, terwijl ze verder geen familie zijn. De geur van citroenmelisse heeft een opbeurende werking op de geest en zorgt voor een vrolijke, luchtige en ontspannen sfeer in huis, wat fijn is als je gespannen bent. Bij hoofdpijn werkt een dampbad met een paar druppels citroenmelisse olie zeer verlichtend. Een paar druppels citroenmelisse olie toevoegen aan je thee maakt een lekker ontspannend drankje, voordat je gaat slapen. Natuurlijk kun je deze thee ook zetten van de gedroogde bladeren van de citroenmelisse plant.

Eucalyptus

De etherische olie van eucalyptus heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen. Wanneer je deze olie verdampt in een diffuser zuivert dit de lucht en geeft negatieve ionen af. Deze zorgen voor een goede luchtkwaliteit, net als het binnen laten van voldoende frisse lucht in huis. Vermengd met zonnebloemolie, maak je een inwrijfmiddel voor rug en borst om weer vrij te kunnen ademhalen. Hiervoor kun je ook een 3 druppels eucalyptus aan een stoombad toevoegen. Eucalyptus geeft lucht, maakt rustiger bij spanningen.   Lees meer over eucalyptus.

Etherische oliën

Image by jill111 on Pixabay

Kamille

Een veel gebruikte olie is die van de roomse kamille, vanwege zijn verzachtende en verzorgende eigenschappen. Verder heb je ook nog de blauwe en de echte kamille. De verschillende soorten hebben overeenkomsten (de kalmerende werking), maar ook verschillende werkingen. We beperken ons hier tot de aromatische toepassingen. Gebruik kamille olie om te stomen, voor een verzachtende werking op de luchtwegen. Verdampen in een diffuser, wanneer de pollen in de lucht zijn, zorgt voor verlichting bij klachten. Kamille is huid verzorgend, als je het toevoegt aan je badwater (dan moet je het wel eerst vermengen met neutrale badschuim/of olie) , of vermengt met een beetje zonnebloemolie, voor een fijne huidolie. Lees meer over kamille.

Lavendel

Een zachte vriend voor iedereen en een speciale voor de huid. Lavendel is een veelzijdige etherische olie, alleen moet je wel van de geur houden. Bij verdamping of verstuiving is lavendel luchtzuiverend. De geur van lavendel heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Vanwege de ontspannende werking hebben we deze olie ook toegevoegd aan onze opkikkertje olie. De rustgevende werking is fijn als je last hebt van stress. Een paar druppels lavendel, samen met een paar druppels eucalyptus is heerlijk verzachtend bij geirriteerde luchtwegen: masseer de borst in met deze olie voor het slapen gaan! En bij hoofdpijn vind je verlichting door een combinatie van lavendelolie en pepermuntolie op de slapen te doen. Lavendelolie kun je, vermengd met neutraal badschuim ook toevoegen aan je ontspannend bad, voor het slapen gaan, of in een massageolie. Lees meer over lavendel.

Pepermunt

De etherische olie van pepermunt staat bekend om zijn verfrissende, ontsmettende werking. Pepermunt is verfrissend voor de mond, vandaar dat het wordt toegevoegd aan tandpasta. Verdamp je pepermunt olie in de ruimte, dan ontsmet en verfrist het de omgevingslucht. Tip voor een fijn voetbad: vermeng enkele druppels pepermunt olie met de olie van lavendel, salie en rozemarijn met een neutraal badschuim en je hebt een opkikkertje voor je voeten. Ook lekker in een stoombad, om weer vrijer te kunnen ademen. Een druppel pepermunt olie op de slapen verlicht hoofdpijn. Overdag zorgt dit voor een heldere en verkwikte geest, waardoor je beter kunt concentreren. Lees meer over pepermunt.

Roos

De geur van de etherische olie van roos hoort al van oudsher bij de liefde. Het verwarmt het hart en is kalmerend voor de zenuwen. De geur van roos is net als mooie muziek; het laat de tedere en liefdevolle gevoelens in mensen ontwaken. Wanneer je verdrietig bent, of niet lekker in je vel zit: doe een beetje rozen olie in je verdamper om je te troosten! Omdat roos zo’n heerlijke geur heeft, wordt het in veel cosmetica verwerkt. Ik kan me niets fijner bedenken, dat lekker onder de douche met een naar roos geurende doucheschuim. De geur verbeterd de stemming en kalmeert bij onrust en is harmoniserend. Daarom hebben we roos ook toegevoegd aan onze slaap lekker kruidenkussen. Lees meer over roos.

Rozemarijn

De geur van rozemarijn olie is activerend en stimulerend. Begin de dag met een bad met rozemarijn badschuim, voor een verfrissend effect op de geest. Klaar om aan de nieuwe dag te beginnen! Om een werkruimte te verfrissen en de werklust te bevorderen, kun je rozemarijn verdampen in een diffuser. Of je gebruikt een druppel op en lavasteentje, dat je op je bureau legt om af en toe even lekker aan te snuffelen. In massageolie is de etherische olie van rozemarijn verzachtend na het sporten en bij stijve spieren. Het werkt verwarmend op de spieren. Een paar druppels van deze olie is ook lekker in een stoombad: een oppepper bij vermoeidheid en verzachtend voor de luchtwegen. Rozemarijn olie wordt ook verwerkt in verschillende cosmetica producten vanwege de huidverzorgende eigenschappen. Lees meer over rozemarijn.

Tijm

Tijm heeft een warm, kruidig aroma met een sterk stimulerend effect: activeert lichaam en geest! De etherische olie van tijm is er in drie varianten: rode tijm, citroentijm en wilde tijm. Wat deze drie gemeen hebben, is dat ze de omgevingslucht in korte tijd kunnen ontsmetten. En daarbij geeft deze geur ook nog eens een mentale oppepper. Hiervoor gebruik je een paar druppels tijm olie in een diffuser. Tijm olie is verzachtend voor de luchtwegen: goed om te gebruiken in een stoombad dus! Citroentijm is lekker in een massage olie, om je spieren soepel te houden na het bewegen. Wilde tijm is de zachtste van de drie, en dus beter geschikt voor kinderen en ouderen. Lees meer over tijm.

Etherische oliën

Etherische oliën kunnen ook activerend zijn: wat heb jij nodig om in actie te komen?

Etherische oliën of essentiële oliën?

We zeiden het hierboven al: soms worden de oliën hierboven ook wel essentiële oliën genoemd. Wat is het verschil met de etherische oliën eigenlijk?

Kortweg: dat is er niet, we bedoelen hetzelfde product wanneer we het over etherische oliën of essentiële oliën hebben.

De term essentieel komt uit het Engels, al verschillen de meningen of het een verkeerde vertaling is van het daar gangbare “essential oils” of “essence” (essentie, wijzend naar de essentie van planten waar de olie uit gemaakt wordt). Door deze onduidelijkheid hebben wij een voorkeur voor etherische oliën.

Maar, etherische of essentiële oliën: het belangrijkste is dat ze heerlijk ruiken 😉