Walnoot | Geneeskrachtige planten en bloemen

Geneeskrachtige planten en bloemen –> Walnoot

De walnotenboom is een bij vele bekende boom, met een brede bolvormige open kroon. In het begin heeft de notenboom een gladde grijze schors die later diepe groeven krijgt. De Walnoot (Walnut) wordt ook wel okkernoot genoemd. De walnotenboom kan wel 30 meter hoog worden, dat is dus een flinkerd om in de tuin te hebben. Pas op: pluk nooit de vruchten van de boom, maar wacht tot ze vanzelf afvallen. Door te plukken ontstaan er wondjes en walnotenbomen kunnen hevig bloeden aan hun wonden. In extreme gevallen gaat de boom er zelf volledig van dood.

Uit het blad van de boom komt juglon, een schimmelwerende stof die ook wel medicinaal gebruikt wordt. Wanneer het juglon met het regenwater op de grond drupt, wordt de grond ongeschikt voor andere planten.

Het moge duidelijk zijn dat deze boom niet van gezelschap houdt.

Walnoot

Geschiedenis en weetjes

De Walnoot wordt gezien als voedsel voor de hersenen. Volgens de niet-wetenschappelijke theorie van de signatuurleer heeft de kern van de walnoot dezelfde vorm als de hersenen. Dus dat deze goed zijn voor de hersenen is dan een logische gedachte. Walnoten bevatten omega-3 vetten. Daarvan is bekend dat dit goed is voor de werking van de hersenen.

Van de walnoot wordt gezegd dat het de gezondste noot der noten is. Deze vrucht van de walnotenboom zit vol goede voedingsstoffen, zoals omega-3 vetten, vezels, magnesium, vitamine E, eiwitten, kalium, vitamine B6, koper en zink. Walnoten zijn lekker te combineren in heel veel gerechten, zoals salades (met bijvoorbeeld geitenkaas), in Griekse yoghurt of in een notentaartje. Genoeg keus om op een lekkere manier aan je gezondheid te werken!

Volgens de kruidengeneeskunde en de aromatherapie werkt walnotenolie ontstekingsremmend, zenuwversterkend en lymfehydraterend.  Bij een rode of gevoelige huid werkt deze olie verzachtend.

Het gebruik van de kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts.

Walnoot : toepassingen

In een Amerikaans wetenschappelijk is ontdekt dat walnoten helpen tegen stress. De moeite waard om te proberen, als het dagelijks leven veel stress oplevert.  Een handje walnoten per dag is genoeg en is ook nog eens bloeddruk verlagend. Verschillende proefpersonen hebben goed gereageerd op het walnoten dieet.

Walnoot thee heeft een reinigende werking op het bloed. Door ermee te gorgelen kan het gebruikt worden tegen tandvleesontsteking. Deze thee heeft een goede werking op de spijsvertering.

Een aftreksel van walnoot bladeren in een warm bad is een echte huidverzachter. Neem even de tijd en laat het warme bad zijn werk doen.

Recepten met walnoot

Walnoten zitten vol vele goede voedingsstoffen.  Zoals omega-3 vetten, vezels, magnesium, vitamine E, eiwitten, kalium, vitamine B6, koper en zink. Gelukkig zijn walnoten lekker te combineren in heel veel gerechten. Dus keus genoeg om de gezonde stoffen binnen te krijgen!  Wat denk je van walnoot in de salade (met bijvoorbeeld honing en geitenkaas). Maar het is ook lekker in Griekse yoghurt of in een notentaartje.

Kruidenthee van de bladeren van de walnootboom reinigt het bloed en bevorderd de spijsvertering. Hiervoor heb je 15 gram bladeren nodig op een halve liter kokend water.

En gewoon weer eens iets anders is likeur van walnoot.  Een recept vind je hier. Let op, je maakt de likeur van de groene onrijpe walnoten.

Walnoot en Bach

Bachbloesem Walnut wordt voorgeschreven in periodes van verandering, waardoor we uit ons evenwicht kunnen raken. Deze veranderingen kunnen bijvoorbeeld zijn: de puberteit, de overgang, pensionering, verandering van werk of verhuizing. Deze bachbloesem zorgt ervoor dat je open kunt staan voor nieuwe dingen, zonder je te laten beïnvloeden door anderen of de omstandigheden. Geeft ook moed om de juiste stappen te zetten en het verleden te verwerken en los te laten.

Volgens Dr. Bach zit het Walnoot type vol idealen, maar laat zich daar vanaf houden door het vast houden aan oude gewoontes, door invloed van familie of ervaringen uit het verleden. Om je levensopdracht te kunnen vervullen moet je loskomen van deze knellende banden. Dr. Bach (net als Dr. Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie) was zelf ook een positief walnoot type. Hij brak met de opvattingen van de reguliere geneeskunde en ging zijn eigen weg, liet zich leiden door zijn intuïtie.

Er komt energie vrij om nieuwe dingen te ondernemen en de juiste weg in  te slaan.