Tijm | Geneeskrachtige planten en bloemen

Geneeskrachtige planten en bloemen –> tijm

Thymus-soorten zijn vaste planten, en één van de belangrijkste en mooiste kruiden die we kennen. De soorten die we kennen zijn: citroentijm, kruiptijm, grote tijm wilde tijm en echte tijm. Uit kruisingen zijn verschillende nieuwe soorten ontstaan, met een decoratief blad. Dat maakt de plant steeds aantrekkelijker in onze siertuinen, of in een pot op het balkon. En dat niet alleen, van dit kruid is bekend dat het vele toepassingen heeft, dus maak kennis met dit veelzijdige kruid. Houd er wel rekening mee, dat tijmsoorten dol zijn op een zonnig plekje, als je veel plezier wilt hebben van je tijmplant.

De naam Thymus komt van het Griekse woord thymos, wat geest en moed betekend. Oorspronkelijk betekende het rook, waarschijnlijk vanwege de sterke geur van het kruid. Er wordt ook gezegd, dat Thymus afstamt van het Griekse woord voor ontsmetten. Leuk weetje: de Engelsen borduren tijm op symbolen die aan ridders werden gegeven om hun heldenmoed in de strijd te vergroten.

tijm

Geschiedenis en weetjes

Het kruid kan, net als de etherische olie het afweersysteem ondersteunen. Dat het een verzachtende werking heeft op de luchtwegen, was al in de Middeleeuwen bekend.

In massageolie kan het ondersteunend zijn in het soepel maken van spieren. Een paar druppels tijmolie in een beetje zonnebloemolie en je bent klaar voor een aromatherapie massage. Verder is Thymus ook goed voor de darmwerking. Vandaar dat het een populair kruid is in zware maaltijden.

De Europese wetenschappelijke coöperatie voor fytotherapie (ESCOP) adviseert het gebruik van echte tijm voor gezonde luchtwegen: het verzacht het hoesten door de flavonoïden. De Engelse arts en kruidkundige Nicolas Culpeper roemde Thymus als versterkend middel voor de longen.

Voor een geestelijke oppepper is de geur van tijm niet voor niets een goede keus, omdat het Griekse woord Thymus geest en moed betekend. Vrij vertaald betekend het dus dat een vermoeide geest weer de moed krijgt om zich op haar taken te richten. Vooral fijn als je nog even door moet, bijvoorbeeld tijdens een examen, belangrijke vergadering, enzovoorts.

Het gebruik van de kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts.

Tijm: toepassingen

In de keuken wordt het als aromatisch kruid gebruikt. De warme kruidige smaak van tijmsoorten zijn lekker in veel gerechten. Het kruid past goed bij gerechten met vlees, groente, eieren en kaas. Vooral zwaar verteerbare maaltijden kunnen wel wat van de werking gebruiken, want dit kruid ondersteunt een gezonde spijsvertering.

Het woord tijm betekend ontsmetting. Geen wonder dat schimmels en bacteriën geen kans krijgen met krijgen. Een mengsel van talkpoeder en tijmolie ondersteunt het herstellend vermogen van de huid van je voeten en is lekker verfrissend. De oude Egyptenaren gebruikten het kruid bij het balsemen van hun mummies. Zou het daardoor komen dat die mummies zo lang bewaard zijn gebleven?

In de aromatherapie wordt tijmolie gebruikt voor een mentale oppepper. Neem bijvoorbeeld een lekker warm bad, met deze tijm-toevoeging. Schenk 4 liter heet water over 500 gram tijm en laat het 5 minuten trekken. Zeef het mengsel en voeg het toe aan je badwater.

De bloemen en het blad (vooral van de citroentijm) zijn in combinatie met andere kruiden of gedroogde bloemblaadjes geschikt voor potpourri of een kruidenkussentje.

Recepten met tijm

Citroentijm geeft door zijn uitgesproken citroensmaak een verfrissende smaak aan salades, en dan vooral aan een vruchtensalade. Er zijn natuurlijk volop lekkere recepten met kruiden. Laat je inspireren door de voorbeelden uit de boeken die er zijn op dit gebied.

Maak een massageolie van 2 druppels etherische tijmolie in 50 ml basisolie (bijvoorbeeld zonnebloemolie). Dit helpt spieren soepeler te maken en te ontspannen en verwarmt koude gewrichten.

Maak je eigen tijmsiroop, voor kriebels in de keel. Wat heb je daarvoor nodig: 6 theelepels kamillebloemen, 4 theelepels tijm, 2 theelepels goudsbloemen, 1 teen knoflook, 1 l water en 450 gram honing. Doe de kruiden in het water en verhit het 15 minuten in een gesloten pan. Zeef het mengsel, verhit de vloeistof opnieuw en dik hem langzaam in tot 2 dl. Voeg de honing toe en meng het goed. Voor volwassenen: gebruik 4-6 maal daags 2 theelepels, voor kinderen 4-6 maal daags 1 theelepel.

Tijm en Bach

Bachbloesem Olive geeft net als tijm een geestelijke oppepper. Voel jij je op dit moment totaal uitgeput en heb je het gevoel dat je al je reserves hebt opgebruikt of moeite met concentreren? Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn, zoals bijvoorbeeld na een periode van hard studeren, een langdurige ziekte of lange tijd intensief mantelzorgen. Door die oververmoeidheid krijgt je lichaam een slechte conditie en ben je sneller vatbaar voor ziektes. Zowel het gebruik van tijmolie als aromatherapie en bachbloesem Olive zorgen voor herstel van kracht, energie en zin in het leven. Helpt om bewust te worden van je eigen lichaam en er goed voor te zorgen.