Marjolein | Geneeskrachtige planten en bloemen

Geneeskrachtige planten en bloemen –> Marjolein

Via de Arabische landen kwam Marjolein terecht rondom de gebieden van de Middellandse Zee. In deze zonnige streken is het een meerjarige halfheester. In landen met koude winters is het een éénjarige plant. Origanum marjorana is ook bekend onder de naam Marjoraan.  De geneeskrachtige eigenschappen zijn al sinds eeuwen bekend: al in de tijd van de oude Grieken en Romeinen een zeer geliefd kruid. En de oude Egyptenaren gebruikten de olie als middel tegen migraine en nervositeit.

De bladeren van deze ongeveer 50 cm hoge plant zijn aromatisch en daarom zeer geliefd. De planten zijn herkenbaar aan hun eivormige, grijsachtig en donzig blad. In de zomer verschijnen witte, rose of lila bloemen, waar de vlinders dol op zijn.

Marjolein

Geschiedenis en weetjes

Marjolein bevat etherische olie en looi- en bitterstoffen. De werkzame stoffen bevorderen de stofwisseling. Bij het gebruik in vette gerechten maken ze deze gerechten daarom licht verteerbaar. Het kruid is eetlust opwekkend en krampwerend.  Pas wel op: bij regelmatig gebruik kan het misselijkheid en hoofdpijn veroorzaken.

De oude Egyptenaren gebruikten het om wonden mee te desinfecteren. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer toepassingen. Geïnteresseerd in meer kruidenkennis?

Het gebruik van geneeskrachtige planten en bloemen is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts.

Marjolein: toepassingen

In de zomer kun je de malse uitlopers afknippen en direct gebruiken. Wil je de takjes drogen: knip ze dan voor of tijdens de bloei af. Meng de gedroogde kruiden met andere kruiden zoals, lavendel, tijm en munt. Gebruik dit mengsel voor een verfrissend kruidenbuiltje. Fijn om bij de hand te hebben als je ergens geconcentreerd mee bezig bent, of even een mentale oppepper nodig hebt.

Thee van Marjolein versterkt de zenuwen, geeft kracht en kalmte aan uitgeputte mensen. Deze thee versterkt ook de maag, en is goed ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering. Lekker na het eten dus! Voor 1 liter kokend water heb je 15 gram van het kruid nodig. Van de thee is bekend dat het algemeen ontspannend is, net als Yoga. Bij menstruatiepijn heeft massage met marjoleinolie een verzachtende werking.

Marjoraan smaakt lekker bij tomaten, maar kan ik elk pikant gerecht gebruikt worden. Het wordt vooral gebruikt in salades en bij vlees.

Recepten met Marjolein

Etherische olie van dit kruid is goed bij een stijve nek of gespannen spieren. Een paar druppels etherische marjoleinolie in een beetje zonnebloemolie maakt een ontspannende massageolie.

Om weer vrij door je neus te kunnen ademhalen kun je deze zelfgemaakte zalf gebruiken. Neem 4-6 gram sap van marjoleinbloemen. Vermeng het met 30 gram ongezouten boter. Je kunt het sap van de bloemen ook mengen met een neutrale basiscrème. Wanneer je alles goed gemend hebt, doe je de crème in een potje van donker glas, zodat het licht geen invloed kan hebben op de werking.

Een verzachtende kruidenhoning voor de keel maak je zelf! Vul een pot met 2 theelepels gedroogde basilicum, tijm en marjolein. Daar bovenop doe je de vloeibare honing en sluit de pot goed af. Laat dit tenminste 4 weken goed intrekken. Verwijder dan de kruiden en bewaar de kruidenhoning op een koele en donkere plaats. Je kunt de kruidenhoning in de heet water of gemberthee  doen en opdrinken als je last van je keel hebt. Door de zoete smaak vinden kinderen het meestal ook lekker.

Tot slot: strooi wat verse of gedroogde kruiden over de gebakken aardappelen. Goed voor de spijsvertering en een verrassende smaak.

Marjolein  en Bach

Last van spanningen, omdat je ergens tegenop ziet? Bachbloesem Mimulus geeft de moed om beproevingen en moeilijkheden aan te kunnen en er met humor naar te kijken. Goed voor de zenuwen, net als de etherische olie van Marjolein die je kunt verdampen in een diffuser.

Voor een ontspannende bad voeg je een aftreksel van de geurige bladeren toe aan het badwater. Even een momentje voor jezelf met marjolein. Wie wordt daar nu niet blij van: want niet voor niets wordt marjolein de “vreugde van de berg” genoemd. Wie in de zomer door de Griekse bergen wandelt zal de heerlijke geur kunnen opsnuiven en de vreugde ervan in levende lijve beleven.