Autisme: 6 boeken die het lezen waard zijn.

Autisme is er altijd al geweest, dat is niets nieuws. Wel komt er steeds meer informatie over wat autisme inhoud. Dé autistische mens of hét autistische gedrag bestaat niet. Mensen met autisme denken anders dan mensen zonder.

De essentie  zit niet meteen in uiterlijk gedrag, het is niet direct zichtbaar. Maar je merkt het natuurlijk wel in de manier van omgaan met elkaar. Dit valt op in de in de communicatie en de manier waarom iemand met autisme de wereld waarneemt. Hier kunnen snel misverstanden ontstaan, omdat deze mensen  alles heel letterlijk nemen.

Autisme betekenis

Mensen met autisme verwerken informatie die via de zintuigen binnen komt op een gefragmenteerde wijze. Alle waarnemingen komen dus eigenlijk als losse puzzelstukjes in de hersenen aan. Die andere manier van waarnemen is de kern waar autisme om draait.

Door de andere manier van waarnemen, denkt iemand met autisme ook anders.

Om hier een beter beeld van te krijgen zijn er genoeg boeken te vinden. Digibach zet er een aantal op een rijtje, die de moeite waard zijn om te lezen.

wat-is-autisme

1. Wat is autisme: Dit is de titel

Volgens Peter Vermeulen (in zijn boek Dit is de Titel) hebben computers en autisme wel iets met elkaar. Hij vergelijkt autistisch denken met een computer: er is maar één waarheid. Maar het leven van alledag kent vele waarheden, wat niet past in het denken van een autist.

Het is meer dan toevallig dat nogal wat intelligente personen met autisme een buitengewone interesse hebben voor computers. Dat communiceren via internet een uitkomst is. En computers slaan op heel goed aan als leermiddel voor kinderen met autisme.

Autistische mensen nemen alles heel letterlijk, wat volgens Peter Vermeulen soms ook komisch kan zijn. Bijvoorbeeld: “Ik rijd al 12 jaar met deze tram” Als je dit letterlijk opvat zou de reactie kunnen zijn: “waar ben je dan 12 jaar geleden opgestapt?”

Belangrijk is dus om alles goed en stap voor stap uit te leggen.

2. Autisme soorten: Autisme en Asperger

In dit boek zet de schrijver, Simon Baron-Cohen uiteen welke subgroepen binnen het autismespectrum onderscheiden worden. Hij geeft een overzicht van de overeenkomsten en de verschillen tussen klassieke autisten en Asperger-syndroom. Verder vergelijkt hij ook de vijf belangrijkste psychologische theorieën over deze condities.

Hij noemt autisme en Asperger-syndroom geen stoornis, maar condities.

Wat hij vooral belangrijk vind, is om de nadruk te leggen op de sterke kanten van mensen met autisme. Deze sterke kanten zijn: detail waarneming,  concentratie en systematiseren.

 3. Omgaan met Asperger: meisjes en vrouwen

Aan dit boek hebben verschillende vrouwen met asperger een bijdrage geleverd, zoals Temple Grandin, die een bekend voorbeeld is . Dr.Tony Attwood heeft als klinisch psycholoog met duizenden mensen met autisme gewerkt. Hij suggereert dat bij meisjes met asperger de stoornis niet wordt opgemerkt. Deze psycholoog geeft verschillende boeiende redenen waarom dat zo is.

Dit boek is ook geschreven om vrouwen binnen het autistisch spectrum een gezicht te geven. De vrouwen die in dit boek aan het woord komen vertellen over hun goede en slechte ervaringen. Ze hopen andere meisjes en vrouwen te helpen, door een openhartig kijkje in hun eigen leven te geven. Bestel hem hier.

 4. Autisme symptomen: ‘Brainman’

Daniel Tammet heeft het Asperger-syndroom. Hij beschrijft in zijn biografie wat er in zijn hoofd gebeurt tijdens zijn duizelingwekkende berekeningen en geheugen prestaties. Hij wordt ook wel de ‘Brainman’ genoemd.  Woorden en getallen zijn Daniels vrienden. Hij ziet ze als vormen, kleuren en structuren in zijn hoofd. Hij legt uit hoe hij razend snel rekent, kalenderdagen benoemt, priemgetallen herkent en talen leert. Ook verteld hij hoe problematisch zijn ontwikkeling is op het gebied van sociale ontwikkeling. Uiteindelijk slaagt hij erin tot een volkomen zelfstandige man uit te groeien. Interessant inkijkje in het leven van iemand met autisme.

Zijn boek heet “Op een blauwe dag geboren”.

5. Wat is autisme: ‘Trainman’

Kees Momma vertelt in: Een reis door het leven van Kees hoe het is om op te groeien als autist en langzaamaan meer zelfstandigheid te krijgen. Hij verteld in dit boek over zijn jonge jaren. Zijn voortdurende gevecht tegen alles wat hij als bedreigend ervaart. De moeilijke zoektocht naar mogelijkheden om het leven aangenaam te maken. Tekenen en schrijven vormen voor Kees zijn lust en zijn leven.

Kees is ook bekend van de documentaires Trainman en Het beste voor Kees.

Zijn boeken zijn als e-book of tweedehands nog te krijgen via bol.com

 6. Omgaan met Asperger: Zondagskind

In het boek “Zondagskind: alsof opgroeien nog niet lastig genoeg” is verteld Judith Visser haar verhaal. Hoe het is om als jong meisje op te groeien in de jaren tachtig en negentig. Een tijd, waarin nog weinig bekend was over Asperger. Als lezer wordt je meegenomen in de belevingswereld van Jasmijn, een kind met Asperger. Met vallen en opstaan leert jasmijn hoe ze zich in sociale situaties staande kan houden. Ze weet allerlei hobbels te overwinnen en de wereld waarin ze leeft steeds beter begrijpen.

 autisme-symptomen-overzicht

Autisme symptomen overzicht

Op welke verschillende gebieden ervaren autisten problemen:

  • Moeite met de omgang met anderen. Problemen in de (non) verbale communicatie. Deze problemen kunnen de nodige stress geven.
  • Beperkte interesses, maar kunnen zich daar helemaal in verdiepen en er helemaal in opgaan. Alles van een bepaald onderwerp willen weten, tot in de details.
  • Moeite met veranderingen en zich aan kunnen passen aanpassen aan nieuwe situaties en omstandigheden.
  • Het grote geheel overzien en er de juiste betekenis aan geven. Dat betekent: de omgeving niet als geheel zien, met alles wat daarin afspeelt tussen mensen.
  • Het plannen en organiseren van taken en daarin kunnen schakelen van de ene taak naar de andere.
  • Begrijpen wat er in een ander omgaat en er rekening mee houden. Maar vooral ook kunnen begrijpen wat er in jezelf omgaat en dit kunnen verwoorden.

Autisme Test

Een diagnose is niet bedoelt om mensen in een hokje te stoppen. Het helpt wel om toegang te krijgen tot de begeleiding die mensen met autisme nodig hebben. Wil je meer praktisch aan de slag, dan is het werkboek:                Ik ben Speciaal van Peter Vermeulen een echte aanrader. Compleet met werkbladen op cd-rom.

Op de website van onderstaande organisaties is meer informatie te vinden over waar je het beste een diagnose kan laten stellen. Ook kun je er een vragenlijkst downloaden om meer inzicht te krijgen in jezelf.

De AQ-test voor volwassenen is te downloaden vanaf www.autismresearchcentre.com/test/aq_test.asp

Geplaatst in Doelgroepen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.